Umělému oplodnění pomůže umělá inteligence. Vybere například nadějná embrya

Publikuje: David Bárta — 31. 05. 2023
Zdroj: Ing. Barbora Mertová / MaVe PR
Úvodní stránka » Zdraví » Umělému oplodnění pomůže umělá inteligence. Vybere například nadějná embrya

Červen je měsícem neplodnosti, s níž se v Česku potýká každý pátý pár. Kvůli problémům s početím v posledních letech narůstá poptávka po umělém oplodnění.

Tématu se dnes věnovala Ing. Barbora Mertová z ag. MaVe PR, která o tom informovala náš magazín s tím, že věk žen, které se obracejí na reprodukční kliniky, je ale stále vyšší a každá z nich si přeje jediné – otěhotnět co nedříve. Důležitou roli při výběru nejvhodnějšího embrya začíná v asistované reprodukci hrát umělá inteligence. Díky ní by se měl ve specializovaných klinikách zkrátit čas, který vede k úspěšnému těhotenství.

Umělá inteligence by měla zkrátit dobu léčby. Umí totiž vybrat nejnadějnější embrya, která tak při asistované reprodukci přijdou na řadu jako první,“ vysvětluje MUDr. Pavel Otevřel, vedoucí lékař největší české reprodukční kliniky – Reprofit. Díky své schopnosti analyzovat a zpracovávat velké množství dat umělá inteligence (AI) vyhodnotí, které embryo je pro ženu nejvhodnější. „Při asistované reprodukci se v laboratořích posuzují obrazová data – fotky nebo filmy, na nichž jsou zaznamenána vajíčka, spermie či embrya. Umělá inteligence dokáže vyhodnotit, která jsou pro úspěšné oplodnění nejvhodnější – a to mnohem lépe než člověk. AI také umí popsat a navrhnout optimální prostředí, ve kterém se embrya kultivují,“ popisuje MUDr. Otevřel.

Umělá inteligence se ve všech těchto oblastech stále vyvíjí. Zatím nejdál je v hodnocení embryí, které dokáže sledovat takřka po sekundách/setinách sekundy a seřadí je od nejlepšího k nejhoršímu.

Embryo, které může na pohled vypadat dobře, totiž vůbec nemusí být úspěšné. Právě s tím si umělá inteligence poradí mnohem lépe než člověk. Do dělohy se díky ní dostane takové embryo, u něhož je nejvyšší předpoklad na otěhotnění. Zmenší se tak počet embryotransferů, které k dítěti nevedou,“ doplňuje specialista na umělé oplodnění MUDr. Tomáš Bagócsi z Reprofitu. Vzhledem k tomu, že se ženy na specializované kliniky obrací ve stále vyšším věku, je pro ně velmi důležitá právě rychlost úspěšného umělého oplodnění. Pokud se jim totiž podaří otěhotnět napoprvé, mají větší šanci a čas počít i druhé dítě. „Umělá inteligence má sloužit k tomu, aby ženy zbytečně neztrácely čas a otěhotněly hned z prvního embrya. I proto už u nás začínáme hodnotit embrya s pomocí umělé inteligence. Letošní rok je pilotní, takže ještě nemáme k dispozici klinické výsledky, ale už nyní vidíme, jak nám napovídá v nerozhodných případech,“ upřesňuje MUDr. Pavel Otevřel.

DŘÍVE JSME PSALI:

Obezita může způsobit neplodnost i potrat

David Bárta — 12. 12. 2022
Těhotné ženy, které jsou zároveň obézní, mají až o třetinu vyšší riziko, že nedonosí dítě.

Zkušeností s umělou inteligencí celosvětově přibývá.

Není však díky ní ještě narozen dostatečný počet dětí na to, aby vznikly podrobné studie. Stoprocentně ale víme, že se tato metoda bude na výběru vhodných embryí nebo například správných vajíček ke zmrazení podílet stále víc. Umělá inteligence se promítne do všeho, kde bude k dispozici dostatek dat,“ dodává předseda sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické sekce ČLS JEP MUDr. Štěpán Machač, Ph.D. Odborníci se shodují, že se AI stane významným pomocníkem embryologů. Jejich práci podle nich ale neohrozí. „Bude určitě výborným rádcem, nikdy je ale nemůže nahradit, protože embryologové provádí všechny praktické úkony, jako jsou vpichy spermií do vajíček nebo třeba biopsie. Lidský faktor tak bude hrát v asistované reprodukci v budoucnu stále svou významnou roli. Co se ale výběru kvality embryí týká, ten umělá inteligence jistě ovládne,“ dodává MUDr. Machač.

-db, -red.)

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu