Tichý zabiják v lékárničce: když léky proti chřipce ohrožují život

Publikuje: Nikola Macáková — 29. 02. 2024
Zdroj: Nikola Macáková - redakční text
Úvodní stránka » Zdraví » Tichý zabiják v lékárničce: když léky proti chřipce ohrožují život

Zdánlivě neškodná léčba může skrývat smrtelné riziko. Reyův syndrom, vzácné onemocnění, varuje před běžně dostupnými léky.

Jedná se o závažné onemocnění, vyskytující se nejčastěji u dětí (v dětském věku), ale může postihnout i dospělého jedince. Tento syndrom způsobuje závažné poškození více orgánů (tzv. multiorgánové onemocnění). Nejčastěji je postižen mozek a játra. Obvykle je přítomna také metabolická porucha (porucha vnitřního prostředí organismu),“ uvádí v úvodu k danému onemocnění medicínský portál symptomy.cz.

Reyův syndrom je důležité včas rozpoznat, jelikož se v dramatických případech může jednat o smrtelné onemocnění. Syndrom však není příliš častý, postihuje zhruba jen jednoho jedince z milionu,“ píše dále medicínský portál v krátké citaci.

V době, kdy se lékárničky plní léky proti běžným nemocem, může jedna špatně zvolená léčba vyústit ve vážné zdravotní komplikace. Reyův syndrom, vzácné, ale smrtelně nebezpečné onemocnění, se nejčastěji objevuje u dětí a adolescentů, kteří se zotavují z virové infekce, jako je chřipka či varicella, a kteří byli léčeni aspirinem. Tento syndrom může rychle postupovat, vedouc k těžkému poškození mozku a jater, což může mít fatální následky.

Co je Reyův syndrom?

Reyův syndrom je vzácné, ale vážné onemocnění, které způsobuje závažné otoky mozku a poškození jater. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti a mladiství, kteří užívali aspirin během virové infekce.

Co se týče rizikových skupin obyvatelstva, Reyův syndrom nejčastěji postihuje děti ve věku od 4 do 12 let. Existují také zdokumentované případy, kdy se s tímto onemocněním potýkali dospělí pacienti, ale ty jsou ještě vzácnější než Reyův syndrom u dětí,“ uvádí web zdravi.euro.cz.

Diagnostika

Diagnostika Reyova syndromu vyžaduje pečlivé sledování symptómů a laboratorní testy. Lékaři se zaměřují na vyloučení jiných možných příčin příznaků a mohou požadovat testy funkce jater, testy na přítomnost virů a MR mozku.

Příznaky

Příznaky Reyova syndromu se mohou rychle zhoršovat a zahrnují zvracení, letargii, dezorientaci a v těžkých případech kómu. Včasná diagnóza a léčba jsou klíčové pro zvýšení šancí na úspěšné zotavení.

Příčiny

Přesná příčina Reyova syndromu není známa, ale spojení mezi užíváním aspirinu během virových infekcí a výskytem tohoto syndromu je dobře dokumentováno.

Kdy navštívit lékaře

Je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc ihned po rozpoznání příznaků, zejména pokud dítě nedávno prodělalo virovou infekci a bylo léčeno aspirinem.

Léčba

Medicína nemá na toto onemocnění dosud žádný lék. Léčba probíhá na jednotkách intenzivní péče pod neustálým dohledem. Podávají se kortikoidy (léky tlumící zánět), antipyretika (léky na snížení teploty), strava je podávána nitrožilně, aby byla zajištěna adekvátní výživa. Další kroky léčby směřují dle celkového stavu. Používají se dýchací přístroje, podává se inzulin, dialýza („umělá ledvina“) při selhávání ledvin a jiné,“ vysvětluje portál symptomy.cz.

Pokud je u pacienta diagnostikován Reyův syndrom, měl by být okamžitě hospitalizován na jednotce intenzivní péče, kde se lékaři budou snažit minimalizovat jednotlivé příznaky a budou udržovat důležité životní funkce organismu (krevní oběh, dýchání). Zároveň je nutné zamezit trvalému poškození mozku vlivem otoku a normalizovat nitrolebeční tlak,“ vysvětluje dále zdravotnický web zdravi.euro.cz.

K tomu slouží léky, které mohou být aplikovány přímo do žíly. Jedná se zejména o tato léčiva:

  • Elektrolyty a tekutiny, které upravují hladinu minerálů a živin
  • Diuretika, která pomáhají snížit otok mozku
  • Léky snižující hladiny amoniaku
  • Léky proti křečím
  • Léky proti krvácení

Pokud se k léčbě Reyova syndromu přistoupí včas, u pacienta může dojít k úplnému vyléčení. Prognóza je nicméně velice vážná, u dětí se může projevit trvalé poškození mozku a některé případy dokonce končí smrtí,“ dodává web zdravi.euro.cz.

Lékařský obor

Péči o pacienty s Reyovým syndromem obvykle zajišťují pediatři nebo specialisté na infekční onemocnění, v závažnějších případech i neurologové a hepatologové.

Rizika a nebezpečí

Bez rychlé léčby může Reyův syndrom vést k trvalému poškození mozku, selhání jater a v nejhorším případě smrti.

Rizikové faktory

  • prodělaná těžká viróza (příušnice, zarděnky, obrna, opar)
  • léčba kyselinou acetylsalicylovou
  • genetická predispozice
  • onemocnění jater, ledvin, srdce
  • prodělaný edém (otok) mozku

Čeští lékaři a odborníci

Čeští lékaři zdůrazňují význam prevence, zejména omezení používání aspirinu u dětí a mladistvých s virovými infekcemi. Důraz je kladen na včasnou diagnostiku a správnou léčbu.

DŘÍVE JSME PSALI:

Vědci v České republice zkoumají genetické příčiny vážných onemocnění postihujících tisíce dětí ročně

Nikola Macáková — 07. 02. 2024
Existuje skupina onemocnění, v 95 % zatím neléčitelných, jimiž celosvětově trpí více lidí, než je pacientů s rakovinou a AIDS dohromady.

Reyův syndrom, ač vzácný, představuje vážné riziko, zejména v dobách, kdy se snažíme léčit běžné virové infekce. Příběh tohoto syndromu je varováním pro rodiče a pečovatele, aby pečlivě zvážili použití aspirinu u dětí. Vzdělávání veřejnosti a zdravotnických pracovníků o tomto onemocnění je klíčové k jeho prevenci.

Použité zdroje: zdravi.euro.cz, symptomy.cz,
redakční informace a zdroje – redakční text*

Upozorňujeme, že informace, publikované články, rady a doporučení prezentované na webové stránce www.udalostiextra.cz neslouží jako náhrada za individuální lékařskou péči poskytovanou lékařem! Tyto informace nelze považovat za lékařskou konzultaci nebo doporučení pro konkrétního pacienta či pacienty. Informace zveřejněné na této stránce neslouží k nahrazování individuální léčby a jsou pouze obecnými informacemi na dané téma.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu