Rozklíčujeme zdravotní pojištění u zubního lékaře: co platí pojišťovna a co nikoliv?

Publikuje: David Bárta — 09. 09. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Zdraví » Rozklíčujeme zdravotní pojištění u zubního lékaře: co platí pojišťovna a co nikoliv?

Zubní lékaři a zubní hygienici hrají klíčovou roli v udržování našeho ústního zdraví. Co vše u stomatologa hradí zdravotní pojišťovna?

Pravidelné návštěvy u zubního lékaře nejenže pomáhají prevenci zubních onemocnění, ale také předcházejí vážným komplikacím. Jedním z hlavních faktorů, které pacienty motivují k tomu, aby vyhledali zubní péči, je možnost čerpání finančních výhod ze svého zdravotního pojištění. V tomto článku se zaměříme na to, co vše může zdravotní pojišťovna hradit pacientům u zubního lékaře.

Obecně pro stomatologické výkony platí, že lékař má povinnost seznámit pacienta se standardním ošetřením a může mu pak nabídnout ošetření s použitím nadstandardních materiálů. Pacient tedy musí s navrhovaným postupem souhlasit. Nadstandardní výkon si celý platí. Ceny vycházejí z individuální kalkulace ordinace a pacient má právo být seznámen před ošetřením s cenou výkonu a nahlédnout do ceníku. Vždy musí obdržet potvrzení o úhradě,“ uvádí k tématu web ordinace.cz.

Preventivní péče

Prevence je základem dobrého ústního zdraví, a proto zdravotní pojišťovny obvykle hradí pravidelné preventivní prohlídky a čištění u zubního hygienika. Toto se obvykle děje jednou za šest měsíců a je klíčové pro odhalení a řešení problémů v raném stádiu.

Ošetření zubů

Zdravotní pojišťovny také hradí některé základní ošetření zubů, které jsou nezbytné pro udržení ústního zdraví. Sem patří například plomby, ošetření zubního dřeně (endodontie), extrakce zubů a léčba zubního kazu.

Ortodoncie

Pokud má pacient ortodontické potřeby, některé zdravotní pojišťovny mohou hradit část nákladů na ortodontickou léčbu. Tato léčba je často nezbytná pro korekci skusu a estetického vzhledu.

Protézy a náhrady zubů

V případě ztráty jednoho nebo více zubů může být nezbytná náhrada, jako jsou zubní náhrady nebo můstky. Zdravotní pojišťovna může hradit část nákladů na tyto zubní náhrady, ale část pacienta může stále hradit sám.

Speciální stomatologické výkony

Některé složitější stomatologické výkony, jako jsou implantáty nebo chirurgické zákroky, mohou být hrazeny zdravotní pojišťovnou v určitých případech. To však může záviset na konkrétních podmínkách smluvního vztahu mezi pacientem, zubařem a pojišťovnou. Konkrétní informace by vám měl vždy poskytnou váš stomatolog.

Omezení a doplatky

Důležité je si uvědomit, že i když zdravotní pojišťovna může hradit určité zubní výkony, mohou existovat omezení a doplatky. Omezení mohou zahrnovat omezený počet návštěv u zubního lékaře v určitém období nebo stanovené limity pro konkrétní procedury. Doplatky pak představují částku, kterou pacient stále musí platit sám.

Výše úhrad od zdravotní pojišťovny se také může lišit v závislosti na druhu pojišťovny a konkrétním pojištění, které pacient má. Proto je vždy důležité konzultovat možnosti a podmínky se svou zdravotní pojišťovnou a zubním lékařem před zahájením léčby.

Legislativa

V České republice se zdravotní pojištění v oblasti stomatologie řídí hlavně několika zákony a nařízeními. Jedním z klíčových právních dokumentů je:

  1. Zákon o veřejném zdravotním pojištění (zákon č. 48/1997 Sb.) – tento zákon stanoví obecná pravidla pro veřejné zdravotní pojištění v České republice, včetně financování a poskytování zdravotní péče včetně stomatologie.

Dále mohou být specifické otázky týkající se zdravotního pojištění u stomatologa upraveny dalšími právními předpisy, například:

  1. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR č. 411/2011 Sb. – tato vyhláška určuje úhrady za zubní léčbu a další stomatologické výkony hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Obsahuje seznamy výkonů a jejich úhradových tříd.
  2. Směrnice pojišťoven – každá zdravotní pojišťovna může mít svá vlastní pravidla a směrnice týkající se zubní péče, které upřesňují, jaké konkrétní výkony a procedury budou hrazeny, a jakými podmínkami.

Je důležité, aby pacienti a poskytovatelé zubní péče byli seznámeni s aktuálními právními předpisy a směrnicemi své konkrétní zdravotní pojišťovny, protože mohou existovat rozdíly mezi jednotlivými pojišťovnami a mohou se měnit s časem.

Závěrem lze říci, že zdravotní pojišťovny mohou poskytovat důležitou finanční podporu pro pacienty, kteří potřebují zubní péči. Prevence a pravidelné návštěvy u zubního lékaře jsou klíčové pro udržení zdravých zubů a dásní, a mnoho zubních procedur je dostupných díky pojištění. Nicméně je důležité být obezřetný a dobře informovaný o svých pojištěních a jejich podmínkách, aby nedošlo k nepříjemným překvapením při platbách za zubní péči.

Použité zdroje: ordinace.cz, redakční informace a zdroje,
(redakční text) *

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu