Revmatici upozornili na svou nemoc

Publikuje: Nikola Macáková — 09. 10. 2022
Zdroj: Mgr. Veronika Ostrá / MaVe PR
Úvodní stránka » Zdraví » Revmatici upozornili na svou nemoc

Pacienti s revmatoidní artritidou z celé republiky, v sobotu 8. října  oslavili Světový den artritidy. Setkání se konalo v hlavním městě.

Setkali se v Praze na Palackého náměstí, aby společně se svými podporovateli upozornili na svou nemoc. Účastníci pomocí jednoduchého dotazníku zjistili, zda jim hrozí revmatoidní artritida, pacienti si změřili stádium svého onemocnění. Výsledky testu se dozvěděli ihned a svůj stav poté zkonzultovali s odborníky z řad revmatologů, fyzioterapeutů i psychologů. Otestovat se mohou lidé od 12. října také na stránkách www.denartritidy.cz. Kromě dotazníků s možností okamžitého vyhodnocení zde zájemci najdou i vzdělávací videa.

Akci pořádala pacientská organizace Revma Liga Česká republika. Hlavním tématem letošního ročníku byly ruce, které bývají často prvním ukazatelem revmatického onemocnění. Účastníci proto společně zanechali otisk svých rukou na plátně. Revmatoidní artritidou trpí v tuzemsku 75 až 100 tisíc pacientů.

DŘÍVE JSME PSALI:

Nikola Macáková — 

O nemoci

Revmatici upozornili na svou nemoc… Zdroj: Mgr. Veronika Ostrá / MaVe PR (publikováno se svolením autora)

Revmatická onemocnění (revma) postihují pohybový aparát (klouby, kosti, páteř, ale i svaly, vazy, šlachové úpony), mnohdy i některé jiné orgány.

Rozdělují se do několika základních skupin: revmatická onemocnění zánětlivá (revmatoidní artritida, tzv. systémové nemoci a další), degenerativní revmatické nemoci (artróza), infekční artritidy, metabolické a endokrinní choroby spojené s revmatickými stavy (dna) a mimokloubní revmatismus. Mezi nejčastější a nejznámější patří zejména revmatoidní artritida, Bechtěrevova nemoc a dna.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu