Neschopnost dosáhnout erekce: faktory, diagnostické metody a léčebné možnosti

Publikuje: David Bárta — 17. 02. 2024
Zdroj: D. Bárta - redakční text
Úvodní stránka » Zdraví » Neschopnost dosáhnout erekce: faktory, diagnostické metody a léčebné možnosti

V současnosti se čím dál více mužů setkává s obtížemi spojenými s impotencí, což má výrazný dopad na jejich tělesné i psychické zdraví.

Tato situace, známá také jako erektilní dysfunkce, je definována jako neschopnost muže udržet dostatečně tuhou erekci pro pohlavní styk. Problém vyžaduje specializovaný přístup, a je proto důležité rozumět jeho příčinám, způsobům diagnostiky a léčbě,“ píše k tématu web mojezdravi.cz.

Medicínský web nemoci.vitalion.cz popisuje impotenci neboli erektilní dysfunkci, jako stav trvalých obtíží s dosažením a udržením erekce při padesáti až sedmdesáti pěti procentech pokusů o sexuální styk. Web dále informuje, že impotence je nejběžnější sexuální dysfunkcí u mužů, přičemž až polovina mužů nad čtyřicet let může nějakou formou tohoto stavu trpět. Důležité je zdůraznit, že impotence nesouvisí s mužskou neplodností a neovlivňuje schopnost prožít orgasmus, jelikož se týká výhradně procesu erekce.

Vznik a příčiny impotence

Erektilní dysfunkce může mít mnoho příčin, od věku, přes srdeční onemocnění, diabetes, vysoký krevní tlak až po neurologická onemocnění. Neméně důležité jsou i psychologické faktory, jako stres, úzkost a deprese.

Diagnostika a léčba

K diagnostice impotence je nezbytná konzultace se specializovaným lékařem, často urologem. Vyšetření zahrnuje podrobný pohovor o zdravotním stavu a životním stylu pacienta, fyzické vyšetření a někdy i laboratorní testy. Léčba se odvíjí od konkrétní příčiny; u psychogenní impotence může pomoci psychoterapie, zatímco u organických příčin se uplatňují léky, jako jsou inhibitory fosfodiesterázy-5, které zlepšují průtok krve do penisu a tím podporují erekci.

Zdravotnický web mojezdravi.cz uvádí, že vyšetření impotence zahrnuje nejen penis, ale také prostatu a hladinu některých hormonů v krvi. Speciální testy, jako je pásková zkouška, mohou odhalit, jestli má pacient schopnost nočních erekcí, což by naznačovalo psychickou příčinu impotence.

Kdy vyhledat lékaře

Muži by měli vyhledat lékařskou pomoc při opakovaných problémech s erekcí. Rychlá diagnostika a léčba může příčinu odhalit a zlepšit situaci. Je důležité, aby se pacienti při jakýchkoli sexuálních dysfunkcích neváhali obrátit na lékaře, neboť včasná diagnóza a odborná péče mohou výrazně zlepšit kvalitu života.

Dle medicínského webu nemoci.vitalion.cz je prevence impotence spojena s udržováním zdravého životního stylu, včetně pravidelného cvičení a zdravé stravy. V případě, že problémy s erekcí přetrvávají, je možné sexuální život oživit různými nekoitálními praktikami.

Rizikové faktory impotence

Mezi faktory zvyšující riziko výskytu impotence patří obezita, kouření, nadměrná konzumace alkoholu, nedostatek fyzické aktivity a vysoký krevní tlak. Prevence je klíčová a spočívá ve zdravém životním stylu a pravidelném cvičení.

Impotence u manžela

Čtenářka na webu emimino.cz se svěřila se svým zážitkem, kdy její manžel poprvé zažil impotenci. Tato situace vyvolala diskuzi o tom, jak reagovat a jaké kroky podniknout v případě, že se podobný problém objeví v manželství. Diskuze ukázala, že je důležité o problému otevřeně mluvit a hledat společně řešení.

Názor: neschopnost dosáhnout erekce aneb, když se žena málo snaží? Je chyba vždy na straně partnerky či partnera?

Neschopnost dosáhnout erekce, známá také jako erektilní dysfunkce (ED), je zdravotní stav, který, jak již bylo v článku zmíněno může být způsoben mnoha faktory a neměl by být automaticky přisuzován nedostatečnému úsilí nebo chování partnerky. Tento problém je složitý a může být spojen s řadou tělesných i psychologických příčin, které nejsou v žádném případě omezeny pouze na interakci s partnerkou. Mezi běžné příčiny erektilní dysfunkce patří:

  • Fyzické zdravotní problémy: mnoho zdravotních stavů může ovlivnit schopnost muže dosáhnout a udržet erekci. Patří sem cukrovka, vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, obezita, vysoký cholesterol a další.
  • Psychologické faktory: stres, úzkost, deprese a jiné psychologické problémy mohou významně ovlivnit sexuální funkci.
  • Léky a substance: některé léky, alkohol a drogy mohou mít negativní vliv na erektilní funkci.
  • Hormonální nerovnováhy: nízká hladina testosteronu a další hormonální problémy mohou být také příčinou ED.

Je důležité pochopit, že sexuální reakce a funkce jsou komplexní a ovlivněny mnoha faktory, včetně emocionálního a fyzického zdraví, mezilidských vztahů, sociálních a kulturních vlivů a osobních zkušeností. Přiřknout „vinu“ za neschopnost dosáhnout erekce pouze partnerce je nejen nespravedlivé, ale také zjednodušené a ignoruje široký rozsah možných příčin.

V případě, že se muž potýká s ED, je důležité, aby se obrátil na zdravotnického odborníka, jako je urolog nebo terapeut specializující se na sexuální zdraví, aby mohl zjistit příčinu a zahájit vhodnou léčbu. Vzájemná komunikace mezi partnery, porozumění a podpora jsou klíčové pro navigaci touto situací a nalezení řešení.

Zdroje: nemoci.vitalion.cz, mojezdravi.cz, emimino.cz,
redakční informace a zdroje 
(redakční text – Nikola Macáková)

Upozorňujeme, že informace, publikované články, rady a doporučení prezentované na webové stránce www.udalostiextra.cz neslouží jako náhrada za individuální lékařskou péči poskytovanou lékařem! Tyto informace nelze považovat za lékařskou konzultaci nebo doporučení pro konkrétního pacienta či pacienty. Informace zveřejněné na této stránce neslouží k nahrazování individuální léčby a jsou pouze obecnými informacemi na dané téma.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu