Mužská osamělost: neviditelná epidemie

Publikuje: Nikola Macáková — 16. 11. 2023
Zdroj: Nikola Macáková - redakční text
Úvodní stránka » Zdraví » Mužská osamělost: neviditelná epidemie

Mužská osamělost je téma, kterému se často nedostává dostatečné pozornosti. Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu.

Přestože se může zdát, že muži jsou méně náchylní k pocitům osamělosti než ženy, pravda je taková, že muži často trpí tichou a neviditelnou formou osamělosti,“ uvádí web navybranou.cz.

Osamělost je nepříjemná zkušenost, kterou jedinec prožívá, pokud má nedostatečnou síť sociálních vztahů. Nedostatečné mohou být vztahy jak po stránce kvantity (mít málo nebo hodně blízkých osob), tak jejich kvality a smysluplnosti. Vnímání pocitu osamělosti je navíc velmi individuální záležitostí. Zatímco pro někoho může být hrstka přátel dostačující, druhého může nedostatek blízkých osob trápit, protože potřebuje být obklopen více lidmi,“ píše se dále na webu.

Je potřeba upozornit na to, že osamělost není totéž jako být sám. „Zůstanete-li jeden večer sami doma, nejedná se o osamělost. Stejně tak můžete být v klubu narvaném lidmi a cítit se osaměle. Aby toho nebylo málo, člověk může pociťovat osamělost sociální nebo emocionální (nebo obě dohromady). Emocionální osamělost vás postihuje tehdy, chybí-li vám intimní vztah s jedním blízkým člověkem, nejčastěji partnerem či partnerkou. Naopak sociální osamělost prožíváte, pokud strádáte v oblasti přátel a nemáte kolem sebe lidi naladěné na stejnou notu,“ dodává v krátké citaci web navybranou.cz.

Proč je mužská osamělost tak rozšířená?

Muži jsou často vychováváni k tomu, aby byli silní a nezávislí. Tato očekávání mohou vést k tomu, že muži potlačují své emoce a nevyjadřují své pocity osamělosti. Navíc společnost často očekává, že muži budou schopni zvládnout své problémy sami, což může vést k pocitu jisté izolace.

Mužská osamělost je rozšířená z několika důvodů, které zmiňuje web psychologytoday.com:

  • Potlačování emocí: muži jsou často vychováváni k tomu, aby byli silní a nezávislí. Tato očekávání mohou vést k tomu, že muži potlačují své emoce a nevyjadřují své pocity osamělosti12. Emoce jsou pro mnoho mužů tabu, zejména když jsou mezi mužskými vrstevníky.
  • Sociální normy: společnost často očekává, že muži budou schopni zvládnout své problémy sami, což může vést k pocitu izolace. Muži jsou často vychováváni k tomu, aby byli více orientovaní na dosahování cílů. Pro ně jsou vztahy často relegovány na sekundární přínos – vedlejší produkt sdílených aktivit, jako je práce, koníčky a sport.
  • Nedostatek přátel: statistiky ukazují, že muži často hlásí, že mají méně přátel a sociálních spojení, na které se mohou spolehnout, přičemž 15 procent uvádí, že nemají vůbec žádné blízké přátele1. Někteří muži mají potíže s navazováním a udržováním přátelství.
  • Boj s zranitelností: zranitelnost je společným vláknem pro všechny tyto body a tvoří neviditelnou zeď, kterou muži často cítí mezi sebou1. Tato nedostatečná ochota být zranitelní může vést k většímu pocitu osamělosti.

Tyto faktory dohromady vytvářejí prostředí, ve kterém může být pro muže obtížné vyjádřit své pocity osamělosti a hledat podporu, což vede k rozšíření tohoto problému,“ udává web goodtherapy.org.

Důsledky mužské osamělosti

Osamělost může mít vážné důsledky pro duševní i fyzické zdraví. Může vést k depresi, úzkosti a dokonce i sebevražedným myšlenkám. Fyzicky může osamělost vést k vyššímu riziku srdečních onemocnění a dalších zdravotních problémů.

DŘÍVE JSME PSALI:

Osamění a smutek: jak se s tím poprat a cítit se lépe

Nikola Macáková — 17. 08. 2023
Není osamění jako samota: cesta k překonání izolace a smutku. Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu.

Jak můžeme bojovat proti mužské osamělosti?

Je důležité, abychom začali tuto problematiku řešit. Muži by měli být povzbuzováni k vyjadřování svých emocí a sdílení svých pocitů osamělosti. Je také důležité poskytnout mužům prostředky a podporu, které potřebují k překonání osamělosti,“ konstatuje k tématu web navybranou.cz.

V konečném důsledku je nejdůležitější změnit náš pohled na mužskou osamělost. Musíme uznat, že je to skutečný a vážný problém, který zasahuje mnoho mužů. Teprve tehdy budeme schopni efektivně bojovat proti této “neviditelné epidemii”.

Použité zdroje: navybranou.cz, psychologytoday.com, goodtherapy.org, redakční informace a zdroje,
(redakční text & překlad – Nikola Macáková)

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu