Liposukce se řadí mezi nejčastější plastické operace na světě

Publikuje: Nikola Macáková — 21. 01. 2023
Úvodní stránka » Zdraví » Liposukce se řadí mezi nejčastější plastické operace na světě

Nejčastější estetickou plastickou operací na světě je nově liposukce, odsání tuku předstihlo dosud nejoblíbenější zvětšení prsou.

V roce 2021 lidé podstoupili přes 30 milionů estetických zákroků, o 19 procent více než o rok dříve. Vyplývá to z údajů Mezinárodní společnosti estetické plastické chirurgie (ISAPS), které byly zveřejněny. Píše o tom stanice CNN.

Odborné odsání nežádoucího tuku z estetických důvodů podstoupilo 14,8 procenta lidí, kteří šli na plastickou operaci v roce 2021. Zvětšení prsou podstoupilo 13 procent pacientů.

Zájem o prsní implantáty klesl po loňském zveřejnění studie o spojitosti mezi implantáty a nádorem z lymfatických buněk, uvedl spoluautor zprávy, italský chirurg Gianluca Campiglio. Naopak roste počet žen, které chtějí implantáty vyjmout,“ dodal Campiglio. „Zájem o odstranění implantátů za poslední čtyři roky celosvětově vzrostl téměř o 50 procent,“ uvádí zpráva.

Celkový počet chirurgických zákroků vzrostl mezi lety 2017 a 2021 o více než 33 procent a operací se tak provádí ještě více než před pandemií covidu-19, která vedla k útlumu tohoto odvětví. Počet nechirurgických zákroků, z nichž nejoblíbenější je aplikace botulotoxinu, vzrostl ve stejném období o více než 54 procent.

Během roku 2021 lékaři provedli více než 1,9 milionu liposukcí, o 25 procent více než o rok dříve. Mezi nejoblíbenější zákroky patří také rinoplastika a abdominoplastika, tedy operace nosu a břicha. Operace očních víček byla v roce 2021 třetím nejčastějším zákrokem na světě a nejoblíbenějším mezi muži. Nejvíce plastických chirurgů na světě působí ve Spojených státech. Přibližně 7000 chirurgů v této zemi provedlo téměř čtvrtinu zákroků na celém světě, na druhém místě skončila Brazílie s 8,9 procenta a na třetím Japonsko s 5,7 procenta.

Za estetickou plastickou chirurgií se nejčastěji cestuje do Turecka, Kolumbie, Mexika a Thajska.

ISAPS sdružuje na 5600 lékařů ve 117 zemích. Studie se zakládala výhradně na údajích od certifikovaných chirurgů a organizace varuje před využíváním služeb nedostatečně kvalifikovaných a vybavených poskytovatelů operací.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu