Kdy cvičit? Ženy ráno, muži večer

Publikuje: David Bárta — 23. 09. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Zdraví » Kdy cvičit? Ženy ráno, muži večer

Téma cvičení a jeho výhody, nejedná se pouze o samotný akt pohybu. Mnoho z nás si klade otázku, kdy je ten pravý čas na cvičení.

Existuje spousta názorů a teorií, ale zdá se, že jedno zjištění se stále drží: ženy preferují cvičení ráno, zatímco muži častěji volí večerní hodiny. Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu.

Ráno vs. večer – jaký čas je nejlepší pro cvičení?

Není třeba zdůrazňovat, že cvičení je pro naše zdraví nepostradatelné, ať už ho provádíme ráno či večer. Nicméně, existují rozdíly v přístupu mezi pohlavími.

Cvičení je prospěšné kdykoli, ale denní doba pro dosažení nejlepších výsledků se u mužů a žen zřejmě liší.

Uvedl to server BBC News s odkazem na novou studii amerických vědců. Ti zjistili, že ženy spalují více tělesného tuku při ranním cvičení, zatímco u mužů se více počítají večery. Svou roli mohou hrát rozdíly v hormonech, biologických hodinách a spánkových cyklech u obou pohlaví.

Studie s 30 muži a 26 ženami – všichni aktivní a zdraví, ve věku 25 až 55 let – trvala 12 týdnů a sledovala účinky pestrého fitness programu, který zahrnoval strečink, sprint, odpor a vytrvalostní trénink. Jedna skupina cvičila hodinu před 08:30 hodin ráno, zatímco druhá skupina sledovala stejné aktivity večer, mezi 18:00 a 20:00 hodin. Všichni účastníci dodržovali speciálně navržený jídelníček.

Výzkumníci testovali krevní tlak a tělesný tuk všech v průběhu studie, stejně jako jejich flexibilitu, sílu a aerobní sílu na začátku a na konci.

Všichni, kteří se zúčastnili studie, zlepšili své celkové zdraví a výkon během 12týdenní studie, bez ohledu na to, kdy cvičili.

Nejlepší čas na cvičení je ten nejlepší čas, kdy ho můžete udělat a zařadit ho do svého rozvrhu,“ sdělil Dr. Paul Arciero, hlavní autor studie a profesor zdravotních a lidských fyziologických věd na Skidmore College ve státě New York.

Ale naznačuje, že se „děje něco jiného“, což může znamenat, že ideální denní doba na cvičení je pro ženy a muže odlišná.

Ženy ráno: mnoho žen volí cvičení ráno, což může mít několik výhod. Ranní cvičení pomáhá zvýšit energii a pozitivní náladu na celý den. Pomáhá rychleji se probudit a zlepšit koncentraci. Důležité je, že ráno se často jedná o jediný čas, který si ženy mohou vyhradit pro sebe, předtím než začnou plnit své pracovní a rodinné povinnosti.

Muži večer: naopak, muži často volí večerní cvičení. Důvodem může být snaha o relaxaci a odreagování po náročném pracovním dni. Večerní cvičení také může pomoci zmírnit stres a napětí nahromaděné během dne. Mnozí muži vnímají večerní sportování jako sociální aktivitu, kdy se mohou setkat s přáteli a zapomenout na starosti.

Cviky na krční páteř

Krční páteř je často vystavena napětí a bolesti, zejména u těch, kteří pracují v sedavém zaměstnání nebo tráví hodně času u počítače. Zde je několik cviků, které mohou pomoci posílit a uvolnit krční páteř:

  1. Krční otočení: sedněte si vzpřímeně a pomalu se otočte hlavou vpravo a pak vlevo. Držte každou pozici 15-20 sekund.
  2. Naklánění hlavy: lehce naklánějte hlavu na jednu stranu a pak na druhou. Držte každou pozici 15-20 sekund.
  3. Zvedání hlavy: s rukami na zády pomalu zvedejte hlavu směrem nahoru a držte 10-15 sekund.

Posilování zad a zádových svalů

Silná zádová partie je klíčem k udržení zdravé páteře. Některé cviky pro posilování zad a zádových svalů zahrnují:

  1. Dřepy: dřepy jsou výborným cvikem pro posilování zadní části stehen a spodní části zad. Postavte se s nohama na šířku boků a pomalu se spouštějte dolů, jako byste se chtěli posadit na neviditelnou židli. Držte záda rovně a opakujte 10-15krát.
  2. Hyperextenze: lehněte si na břicho a položte ruce pod bradu. Pomalu se zvedejte nahoru, takže cítíte napětí v zádech. Držte několik sekund a opakujte 10-15krát.

Cviky na bederní páteř

Cviky pro bederní páteř by měly být prováděny s opatrností, zejména pokud máte problémy s touto částí páteře. Některé vhodné cviky zahrnují:

  1. Plank: plank samotný je skvělý cvik pro posílení celého těla, včetně bederní páteře. Lehce se opřete na lokty a nohy a držte tuto pozici co nejdéle.
  2. Dřep s jednoručním kettlebellem: pokud máte přístup k kettlebellu, můžete provádět dřepy s jednou rukou, což pomáhá posílit bederní páteř.

Cvičení pro lidi s nemocnou páteří

Lidé s nemocnou páteří by měli cvičit pod dohledem lékaře nebo fyzioterapeuta. Specifický přístup závisí na povaze a závažnosti problému. V některých případech může být doporučeno cvičení, které posiluje svaly kolem postižené oblasti, zatímco v jiných případech je klíčem k úlevě od bolesti správná terapie, fyzioterapie a odpočinek.

Lékaři a fyzioterapeuti vždy zdůrazňují důležitost individuálního přístupu k cvičení pro každého pacienta s páteřními problémy. Je nezbytné konzultovat se specialistou, aby se minimalizovalo riziko zhoršení stavu. Mějte na paměti, že v dnešní době existují tisíce různých video prezentací a návodů, od různých lidí v rámci jejich tzv. poradenské činnosti na téma „jak cvičit“. Ovšem ne vždy se jedná o profesionály na svém místě, a ne vždy vám může být některé cvičení a jeho prováděné cviky k užitku ba naopak. Jste-li například po nějaké operaci nebo lékařském zákroku či máte nějaké chronické zdravotní obtíže je na místě vše konzultovat se skutečným odborníkem. U daného odborníka se zaměřte především na to, čemu se konkrétně věnuje a jaké má reference.

Koneckonců, úplně asi nezáleží tolik na tom, zda cvičíte ráno nebo večer, jako na tom, že cvičení provádíte správně a především bezpečně, a že jste si vědomi svých individuálních potřeb a omezení. Zdravá páteř a celkové zdraví jsou vždy na prvním místě!

Cvičení pro nemocné či osoby po operacích

Posílení břišních svalů je důležité pro celkovou stabilitu těla a prevenci bolesti zad. Nicméně, pro lidi, kteří mají historii břišní operace, zejména tříselné nebo pupečníkové kýly, je třeba cvičit opatrně a pod dohledem odborníka.

Správné cvičení může být pro ně velmi prospěšné, ale je nutné dbát na následující tipy:

  1. Konzultace s lékařem: než začnete jakékoli cvičení na posílení břišních svalů po operaci, je důležité konzultovat se svým lékařem nebo chirurgem. Oni vám mohou poskytnout doporučení ohledně toho, kdy je bezpečné začít s cvičením a jaké cviky jsou pro vás vhodné.
  2. Postupný nárůst zátěže: i když vám lékař povolí cvičení, začněte velmi opatrně a postupně zvyšujte zátěž. Začněte s lehkými cviky a pozvolna přidávejte intenzitu a komplexnost.
  3. Cviky pro břišní svaly: některé základní cviky pro posílení břišních svalů, které jsou obvykle považovány za bezpečné pro lidi po operaci tříselné či pupečníkové kýly, zahrnují:
    • Isometrický plank: tento cvik zahrnuje držení těla ve stabilní poloze na loktech a špičkách nohou. Je to výborný cvik pro posílení středu těla bez většího tlaku na břišní oblast.
    • Zvedání nohou ležmo: lehněte si na záda, položte ruce pod hýždě a pomalu zvedejte nohy směrem nahoru. Důležité je udržovat spodní část zad v kontaktu s podložkou.
    • Cviky s míčem: cvičení s fitball (velký míč) může být pro posílení břišních svalů užitečné, ale opět, začněte s jednoduchými cviky a postupně přecházejte k náročnějším.
  4. Způsoby dýchání: při cvičení byste měli dbát na správné dýchání. Dýchání by mělo být pravidelné a nemělo by zvyšovat tlak na břišní stěnu.
  5. Poslechněte své tělo: pokud během cvičení pocítíte jakýkoli nepříjemný pocit, bolest nebo tlak v oblasti operace, okamžitě přerušte cvičení a konzultujte to s lékařem.
DŘÍVE JSME PSALI:

Obezita: boj se závislostí na jídle a cesta ke zdraví

David Bárta — 22. 09. 2023
Zdraví je jednou z nejcennějších věcí, které máme, a jeho udržování vyžaduje pozornost a stálou péči.

Výběr cviků a způsob cvičení by měly být individualizovány podle konkrétního zdravotního stavu a pokynů lékaře. Je důležité nebrat tento proces na lehkou váhu a mít na paměti, že bezpečnost je vždy na prvním místě. Cvičení může být pro lidi po operaci kýly přínosné, pokud jej prováděno správným způsobem.

Použité zdroje: bbc.com, redakční informace a zdroje,
(redakční text).

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu