Setkání s ďáblem: legendární příběh z Jičínska

Publikuje: David Bárta — 25. 11. 2023
Zdroj: D. Bárta - redakční text
Úvodní stránka » Záhady » Setkání s ďáblem: legendární příběh z Jičínska

Jičínsko je známé svými legendami a jednou z nich je příběh o tom, jak mladý muž jménem Vašek obelstil samotného ďábla.

Příběh Vaška a Madlenky

Podle legendy žil nedaleko města Jičín mladý, avšak chudý muž jménem Vašek. Byl zamilovaný do mlynářovy dcery Madlenky, která ho také milovala. Jejich láska však byla tajná, neboť Madlenčin otec byl nejbohatším člověkem v kraji a doufal, že si jeho krásnou dceru za manželku vezme nějaký bohatý muž,“ píše k tématu magazín zahadyzivota.cz.

V malebném kraji nedaleko Jičína se odehrává náš příběh…

Hlavním hrdinou je mladík jménem Vašek, který, ač byl chudý, měl srdce plné lásky. Jeho srdce patřilo Madlence, dceři místního mlynáře. Madlenka, stejně jako Vašek, byla zamilovaná, ale jejich láska musela zůstat skrytá. Madlenčin otec byl totiž nejbohatším mužem v kraji a doufal, že jeho dcera si vezme za manžela někoho stejně bohatého,“ píše se dále na magazínu.

Jednoho dne se Vašek rozhodl, že se postaví svému osudu a požádal mlynáře o Madlenčinu ruku. Mlynář však byl rozhořčen a Vaškovu žádost odmítl.

Madlenka, jak je popsáno v legendě, byla dcerou místního mlynáře a byla známá svou krásou a laskavostí. Její srdce patřilo Vaškovi, chudému mladíkovi z jejich vesnice. Přestože její otec toužil po tom, aby se Madlenka provdala za bohatého muže, její láska k Vaškovi byla silnější.

Madlenka byla symbolem nejen krásy, ale také odvahy a oddanosti. Přestože žila v době, kdy byly manželské svazky často uspořádány z ekonomických důvodů, Madlenka sledovala své srdce. Její láska k Vaškovi byla tak silná, že dokázala překonat i největší překážky.

Madlenka a Vašek spolu prožili mnoho dobrodružství. Ať už to bylo setkání s ďáblem, hledání pokladu nebo boj o jejich lásku, vždy byli spolu. Jejich příběh je příkladem toho, jak láska a odvaha mohou překonat jakékoli překážky.

Madlenka je také symbolem naděje. Přestože pocházela z bohaté rodiny, rozhodla se sledovat své srdce a milovat Vaška, chudého mladíka. Její příběh nám ukazuje, že láska a štěstí nemají nic společného s bohatstvím nebo postavením v společnosti.

Madlenka je významnou postavou v legendách Jičínska. Její příběh je stále vyprávěn a je inspirací pro mnoho lidí. Je symbolem lásky, odvahy a naděje. A přestože je Madlenka postavou z legendy, její příběh má stále co říct i dnešní generaci.

Setkání s ďáblem

Po odmítnutí mlynáře se Vašek cítil zničený a ztracený. Na své cestě se setkal s elegantně oblečeným mužem, který mu nabídl řešení jeho problémů. Tento muž, který se později ukázal jako ďábel, nabídl Vaškovi bohatství výměnou za jeho duši po uplynutí sedmi let.

Ďábel byl lstivý a snažil se Vaška přelstít. Řekl mu, že pokud vykope zemi pod určitým stromem na své zahradě, najde tam poklad. Vašek, zoufalý a toužící po lásce Madlenky, souhlasil s nabídkou ďábla.

Díky pokladu, který našel, se Vašek stal jedním z nejbohatších mužů v kraji. Jeho nové bohatství mu umožnilo získat svolení mlynáře k sňatku s Madlenkou. Avšak s blížícím se koncem sedmiletého období se Vašek musel připravit na setkání s ďáblem, který přišel splnit svou část dohody.

Souboj s ďáblem

Po sedmi letech se před Vaškem objevil starý známý a prozradil mu, že je to samotný ďábel. Vašek však nechtěl opustit svou rodinu a vymyslel plán, jak ďábla obelstít.

Když uplynulo sedm let, ďábel se vrátil, aby si vzal to, co mu bylo slíbeno. Ale Vašek, nyní bohatý muž a šťastně ženatý s Madlenkou, nebyl ochoten se vzdát svého života a rodiny. Rozhodl se čelit ďáblovi a vymyslel plán, jak ho přelstít. Navrhl ďáblovi závod. Pokud by ďábel vyhrál, Vašek by s ním odešel. Pokud by ale vyhrál Vašek, ďábel by ho musel nechat na pokoji. Ďábel souhlasil, nevěda, že Vašek má v rukávu trik.

Během závodu Vašek nasypal do ďáblovy boty kamení. Ďábel, zpomalený tíhou kamení, prohrál závod a Vašek byl osvobozen od své smlouvy.

Legenda nebo skutečnost?

Legenda končí tvrzením, že na místě, kde ďábel vysypal kamení z boty, vyrostl velký kopec. Na vrcholku tohoto kopce nechal Vašek postavit kapličku jako věčnou památku na svůj souboj s ďáblem,“ uvádí web jicin.org.

DŘÍVE JSME PSALI:

Strach a fascinace: tajemné hrady a jejich záhadné pověsti

David Bárta — 04. 11. 2023
Záhadné hrady, legendy a historie. Nenechte si ujít exkurzi do minulosti a tajemných světů těchto fascinujících hradů.

Ať už je tato legenda pravdivá nebo ne, je to fascinující příběh o lásce, odvaze a lstivosti. „Příběh, který nám ukazuje, že i když se setkáme s nejtemnějšími silami, můžeme je překonat odvahou, důvtipem a silou lásky. Ať už je Vašek skutečný nebo ne, jeho příběh bude inspirovat generace,“ doplňuje web jicin.org.

Použité zdroje: jicin.org, zahadyzivota.cz, redakční informace a zdroje,
(redakční text – D. Bárta)

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu