Sac Actun: tajemství nejrozsáhlejšího podvodního světa skrytého v hlubinách Yucatánu

Publikuje: Nikola Macáková — 17. 02. 2024
Zdroj: Nikola Macáková - redakční text
Úvodní stránka » Záhady » Sac Actun: tajemství nejrozsáhlejšího podvodního světa skrytého v hlubinách Yucatánu

Pod Yucatánským poloostrovem se skrývá Sac Actun, největší podvodní jeskyně světa. Tajemný svět plný historie, odvahy a objevů.

Až do loňského roku byla za nejrozhlášenější zatopenou jeskyni považována yucatánská Ox Bel Ha, která se pyšní délkou neuvěřitelných 270 kilometrů. Jenže mezitím se nedaleko tvořila její velká konkurence. Doposud oddělené jeskyně se vlivem působení vody a dalších faktorů propojily, a vznikl tak dlouhý jeskyní systém, který byl přeměřen a výsledek sesadil dosavadního rekordmana z pomyslného trůnu. Nová nejrozsáhlejší jeskyně se jmenuje Sac Actun a měří 347,7, kilometrů. Tato obrovská jeskyně tvoří nejbohatší podvodní archeologické naleziště světa. Zahrnuje víc než sto významných lokalit, z nichž některé dokonce nesou stopy po prvních obyvatelích Ameriky,“ uvádí k tématu web zajimavaevropa.cz.

Délka jeskyně je samozřejmě významná a pro běžného člověka je nejsnazší představit si tuto vzdálenost ve srovnání s trasou, která je mu bližší. Zmíněný jeskynní systém je například delší než trasa Londýn-Liverpool, ale pro nás bude možná zajímavější, že je podstatně delší než trasa mezi nejsevernějším a nejjižnějším bodem České republiky, která měří “pouhých” 278 kilometrů. To samo o sobě už je jistě velmi úctyhodná vzdálenost a není vyloučeno, že postupným propojováním s dalšími jeskyněmi může délka Sac Actunu ještě narůstat,“ doplňuje web zajimavaevropa.cz.

Mapa znázorňující umístění Sistema Sac Actun. Zdroj: Carport / CC BY 3.0

V srdci Yucatánského poloostrova, v zemi známé svými bílými plážemi a starobylými mayanskými ruiny, se ukrývá jedno z nejvelkolepějších tajemství přírody: Sac Actun, nejrozsáhlejší podvodní jeskyně světa. Tento podzemní labyrint, jehož název v mayském jazyce znamená „Bílá jeskyně“, je domovem více než 350 kilometrů propojených vodních cest, které odhalují nejen krásu a magii podvodního světa, ale i cenné stopy po dávných civilizacích.

Sac Actun je výjimečný nejen svou délkou, ale i tím, co skrývá ve svých hlubinách. Hlavní části tohoto jeskynního systému tvoří cenoty – zatopené závrty krasového původu, které byly pro mayskou civilizaci posvátné. Tyto přírodní studny sloužily jako brány pro komunikaci s bohy a jsou dnes vědci a archeology považovány za klíčové lokality pro pochopení života a zvyků starých Mayů. Nálezy keramiky, kostí a dokonce i lidských ostatků zde vyprávějí příběhy o obřadech, obětech a každodenním životě dávných civilizací.

Prozkoumávat Sac Actun je však výzva, která si vyžaduje nejenom pokročilé potápěčské dovednosti a speciální vybavení, ale také mimořádnou odvahu a psychickou odolnost. Podvodní jeskyně jsou místa, kde se snadno může ztratit orientace, kde každá chyba může mít fatální následky. To, co dělá průzkum těchto míst ještě fascinující, je pomalé tempo, s jakým se odhalují nové informace. Každý nový objev je proto skutečně výjimečný a posouvá hranice našeho pochopení minulosti.

DŘÍVE JSME PSALI:

Hranická propast: ohromující přírodní div světa, který děsí dodnes

Nikola Macáková — 24. 05. 2023
Hranická propast je jedním z nejzajímavějších a nejhlubších přírodních útvarů v Česku. Obdivované místo nejen turistů, ale i sebevrahů.

Sac Actun není jen nejrozsáhlejší podvodní jeskyní na světě; je to místo, kde se snoubí krása přírody s tajemstvím historie. Je to svědectví o tom, jak voda po staletí formovala nejen krajiny, ale i lidské osudy. A pro ty, kteří se odváží nahlédnout do jejích temných vod, nabízí nezapomenutelný zážitek plný objevů, adrenalinu a hluboké úcty k přírodě i minulosti. Sac Actun je důkazem, že i v dnešní době plné satelitních map a moderních technologií zůstávají na naší planetě místa, která si zachovávají svůj tajemný půvab a vybízí k dalšímu prozkoumání.

Z historie

Průzkum začal z Gran Cenote 5 kilometrů (3,1 mil) západně od Tulum. Celý prozkoumaný jeskynní systém leží v obci Tulum ve státě Quintana Roo.

Začátkem roku 2007 byla podvodní jeskyně Sistema Nohoch Nah Chich připojena a začleněna do Sac Actun, což z ní činí nejdelší prozkoumaný podvodní jeskynní systém na světě. Sac Actun měřil 230,8 km (143,4 mi) (po spojení s Sistema Aktun Hu (34 km (21 mi) (v lednu 2011) a je od ledna 2023 s prozkoumanou délkou 259,5 km (161,2 mi), překonána pouze Sistema Ox Bel Ha na 435,8 kilometrech (270,8 mil). Od začátku roku 2007 si tyto dvě jeskyně často vyměňují titul nejdelší podvodní jeskyně na světě. Včetně propojených suchých jeskyní dělá Sistema Sac Actun 386,122 km (239,925 mi) dlouhý, druhá nejdelší jeskyně v Mexiku a třetí nejdelší na světě,“ uvádí internetová encyklopedie Wikipedia.

„V roce 2018 byl hlášen objev spojení mezi systémem Sac Actun (uvádí se, že je 263 km (163 mi) dlouhý) a systémem Dos Ojos v Tulum, Quintana Roo (84 km (52 ​​mi) dlouhý). Pojení nalezl projekt Gran Maya Aquifer Project (GAM), který vedl jeskynní potápěč a průzkumník Robbie Schmittner. Kombinovaný systém je údajně druhým nejdelším známým podvodním jeskynním systémem na světě,“ doplňuje v krátké citaci Wikipedia.

Použité zdroje: zajimavaevropa.cz, Wikipedia (Sistema Sac Actun),
redakční informace a zdroje – redakční text *

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu