Příběh ženy, která porodila králíky, zanechal lékaře i krále zmatené. Jaká byla skutečnost?

Publikuje: Nikola Macáková — 11. 07. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Záhady » Příběh ženy, která porodila králíky, zanechal lékaře i krále zmatené. Jaká byla skutečnost?

Tématu ženy, která údajně měla porodit králíky, což byl asi nejpovedenější fake news z dané doby se dnes věnovala redakce našeho magazínu s odkazem na web zajimavaevropa.cz.

Celý příběh ženy, která porodila králíky, byl obklopen tajemstvím a rozporuplnými reakcemi. Ať už byla skutečnost jakákoliv, tato událost jasně vyvolala zmatek mezi lékaři i králem.

Středověk je všeobecně považován za temné a tajemné období, zatímco nástup osvícenství představoval čas, kdy se u lidí postupně „probouzel“ rozum a přestávali věřit různým pověrám a mýtům. Nicméně, i v době osvícenství nebylo možné přesvědčit lidi o tom, že neexistují čarodějnice a že mnohé zvěsti jsou pouze lži a polopravdy. To se ukázalo i na příkladu ženy, která údajně porodila králíky.

Mary Toftová, i když nemohla mít děti, se v roce 1726 náhle ocitla v neskutečném stavu těhotenství. Samotný příběh jejího otěhotnění byl velmi podivný. Prý se náhle otěhotněla během procházky, a navíc viděla králíka na poli. Jako by to nebylo dost bizarní, o několik měsíců později skutečně porodila malého králíčka. Chirurg John Howard se rozhodl vyšetřit tuto neobvyklou událost, ale místo odhalení jasných podvodů se nechal unést nadpřirozenem a informoval o fascinujícím porodu řadu významných lékařů. Pro něj to byl prostě úžasný způsob, jak upoutat pozornost a dostat se do povědomí téměř celé tehdejší vzdělané společnosti.

Kopie portrétu Mary Toft. Zdroj: John Laguerre / CC0 (ncbi.nlm.nih.gov)

Tento bizarní příběh se dostal do místních novin a mnoho lidí mu skutečně uvěřilo. Tehdy byla v módním trendu myšlenka tzv. mateřského otisku. Podle této teorie mohl plod trvale ovlivnit to, co ženu vystrašilo během těhotenství. V tomto konkrétním případě byl strašákem králík, ale jindy to mohlo být například i žirafa. Některé ženy, které se během těhotenství vyděsily takového exotického zvířete, pak porodily neobvykle vysoké děti.

Mezi těmi, kdo v příběh uvěřili, byl i král Jiří I. a také jeho lékař Nathaniel Saint-André, který následně odjel vyšetřit Mary Toftovou a nakonec souhlasil s pravdivostí jejího tvrzení. Výsledky svého výzkumu dokonce zveřejnil ve značně rozsáhlé studii, kde podrobně popsal fyziologický proces porodu králíka. Zatímco se zpráva šířila a lékaři pracovali na jejím objasnění, Mary nadále porodila další králíky, které pak její manžel za peníze předváděl návštěvníkům. Je to docela zajímavé, že to Mary vůbec netrápilo, možná pro ni byla peněz záležitostí důležitou nad všechno ostatní.

Nicméně na královském dvoře nebyli všichni tak naivní a nedali se oklamat touto podezřelou historkou. Královský dvorní chirurg Cyriacus Ahlers se začal divit nad tím, že žena v otázce neprojevovala žádné vnější příznaky těhotenství. Celý příběh začal pácháním podvodu a Ahlers požádal o tajné vyšetření Richarda Manninghama, jednoho z prvních porodníků vůbec.

Podvod odhalen

A jak se říká, lež má krátké nohy a vždycky nakonec vyjde najevo. „A to se stalo i v tomto případě, když najatí agenti přistihli 3. prosince 1726 Maryina manžela při krádeži mladých králíků, které chtěl údajně na jídlo. Jenže tomu samozřejmě policejní komisaři i soudce naprosto odmítali uvěřit. Zvláště, když muž pocházel z domácnosti, kde jeho žena sama králíky rodila. Manningham proto den poté na Mary udeřil s tím, že ji musí důkladně prohlédnout, a ona se při pohledu na chirurgické nástroje přiznala, že si s manželem vše vymysleli,“ uvádí web zajimavaevropa.cz.

Oba výtečníci nakonec skončili na čas ve vězení, ale po pár týdnech byli oba propuštěni.

DŘÍVE JSME PSALI:

Uršula Southeilová: proroctví anglické věštkyně a nejznámější věštci světa

David Bárta — 27. 04. 2023
Uršula Southeilová, známá jako Mother Shipton, je jednou z nejznámějších anglických věštkyň a proroků v historii.

Ve své podstatě totiž neprovedli nic nezákonného. Vlastně pouze oba zesměšnili řadu učených lékařů a krále, což jim spíš přidalo na popularitě. Oba dva tedy nejspíš dožili v poklidu na venkově, tentokrát ale už bez podobných překvapivých porodů. Záznamy o této události nicméně zůstaly uchovány a neušly pozornosti ani tak známých lidí jako byl například Denis Diderot. Právě on tento případ využil, když o generaci později vysvětloval, jak velký přínos má jeho Encyklopedie, neboť díky ní nebudou Francouzi věřit podobným nesmyslům. A snad se i povedlo, jelikož od té doby nastoupila společnost na cestu oproštění se od bludů a pověr,“ dodává web.

Použité zdroje: zajimavaevropa.cz, internet – veřejné zdroje (Al)
(redakční text) *

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu