Kostnice v Sedlci: tajemný svět lidských kostí

Publikuje: Nikola Macáková — 14. 08. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Záhady » Kostnice v Sedlci: tajemný svět lidských kostí

Pro ty, kdo neohroženě touží po poznání temnějších kapitol lidské historie, se stává kostnice v Sedlci u Kutné Hory neodolatelnou zastávkou.

Tato unikátní a poněkud strašidelná památka nás vtahuje do minulosti, kdy morové epidemie a husitské války zanechaly své beznadějné stopy. Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu s tím, že zmínky o „tajemné“ kostnici v Sedleci zmiňuje také web travelking.cz.

Kostnice Sedlec, Kutná Hora – Interiér kostnice. Zdroj: Pudelek (Marcin Szala) CC BY-SA 4.0

Přestože první myšlenka na návštěvu místa, kde se sbíhají tisíce lidských kostí, může vzbuzovat pocit zneklidňujícího chladu, kostnice v Sedlci má bezpochyby co nabídnout. Jedná se o skvostné dílo, které zároveň připomíná křehkost lidského života a neúprosnost smrti.

Historie a původ kostnice

Kostnice v Sedlci má dlouhou historii, sahající až do doby středověku. V dobách, kdy se lidská populace potýkala s ničivými epidemiemi a ničivými válečnými střety, se toto místo stalo hrotem mnoha lidských osudů. Právě tehdy bylo do kostnice pohřbíváno těla zemřelých, ať už to byly oběti moru nebo padlí vojáci. Kostnice se tak stala druhem hřbitovního komplexu, který nesl v sobě jak smutek, tak i naději na vzkříšení.

Mystika a dekorace z kostí

Kostnice v Sedlci však není pouhým depozitářem těl zemřelých. Je to místo, kde se lidské kosti staly neuvěřitelně sugestivním uměleckým materiálem. Jedním z nejvýraznějších prvků je obrovský lustr složený z různých kostí lidského těla. Tento makabrózní lustr visí jako střípek minulosti uprostřed kostnice a pohlcuje pohledy těch, kdo se sem vydají.

Kosti uvnitř sedlecké kostnice. Zdroj: Jan Kameníček / CC BY-SA 3.0

(Pozn. redakce:Kostnice pod hřbitovním kostelem Všech svatých v Sedlci. Odhaduje se, že obsahuje kosti 40 000 až 70 000 lidí,“ uvádí na Wikipedii Jan Kameníček.)

Kromě toho jsou stěny kostnice zdobeny různými dekoracemi, které byly vytvořeny z lidských kostí. Lidské lopatky a kyčle byly pečlivě uspořádány do složitých a do detailu propracovaných vzorů, tvořících jakýsi tkanec lidského osudu. Tyto dekorace působí jako podivně krásné, a přesto temné připomínky minulosti.

Strach a tajemství

Kostnice v Sedlci nese ve svých zdech nesmazatelný otisk doby, kdy smrt byla neoddiskutovatelnou součástí lidského života. Zdi kostnice přímo dýchají strachem a tajemstvím, které se kolem ní vine. Příběhy ztracených životů, nevinných obětí morových ran a zoufalství těch, kteří se museli vypořádat s utrpením, jsou zde zakódovány do samotného kamene.

DŘÍVE JSME PSALI:

Tajuplná Býčí skála: dějí se zde negativní paranormální jevy?

David Bárta — 14. 01. 2023
Pokud jde u nás o místo, kde se nachází nejsilnější negativní energie, tak je to právě tajuplná Býčí skála.

Kostnice v Sedlci u Kutné Hory není jen turistickou atrakcí pro odvážné. Je to náhled do mrazivé minulosti, která nás upomíná na lidskou křehkost a sílu vypořádat se s temnými časy. Pro ty, kteří jsou ochotni ponořit se do historie plné bolesti i odvahy, je tato kostnice nezapomenutelným svědectvím o lidském osudu,“ dodává k tématu redakce našeho magazínu.

Použité zdroje: travelking.cz, redakční informace a zdroje
(redakční text) *

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu