Esoterika: odhalování tajemství skrytých dimenzí

Publikuje: Nikola Macáková — 06. 07. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Záhady » Esoterika: odhalování tajemství skrytých dimenzí

Člověk byl vždy fascinován tajemstvím života. A jednou z oblastí, která se zabývá zkoumáním těchto tajemství, je esoterika.

Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu s tím, že esoterika je studiem a praktikováním duchovních a mystických tradic, které se zabývají hlubšími rovinami existence a lidského vědomí. Tato oblast zahrnuje mnoho různých disciplín, jako jsou astrologie, numerologie, tarot, alchymie a mnoho dalších.

Esoterismus, též západní esoterismus, je souhrnný termín pro různá duchovní hnutí a proudy v západní kultuře vycházející z gnosticismu, hermetismu a neoplatonismu pozdního starověku. Zahrnuje především renesanční magii, Paracelsovo učení, rosikruciánství, křesťanskou kabalu, svobodné zednářství, teosofii a New Age. Úzce souvisejícím a často zaměnitelným pojmem je okultismus odkazující na okultní, tedy skryté vlastnosti či síly, v přírodě,“ uvádí internetová encyklopedie Wikipedia.

Pojem „esoterika“ obecně pochází z řeckého slova „esoterikos“, což znamená „vnitřní“ nebo „skrytý“. Esoterika se zaměřuje na pochopení skrytých aspektů světa a hledání hlubší pravdy za zdánlivě zjevnými jevy. Mnoho esoterických tradic vychází z přesvědčení, že existuje hlubší spirituální realita, která ovlivňuje náš fyzický svět.

Astrologie je jedním z nejznámějších prvků esoteriky. Studium hvězd, planet a jejich vlivu na lidský život má kořeny v dávných civilizacích. Astrologie tvrdí, že poloha hvězd a planet v okamžiku našeho narození ovlivňuje naši osobnost, osud a životní cesty. Astrologové používají horoskopy a astrologické znaky k analýze a předpovídání událostí a vývoje života jednotlivce.

Tarotové karty – věštba, ilustrační foto. Anete Lusina ze služby Pexels

Další důležitou součástí esoteriky je tarot. Tarotové karty jsou souborem symbolů a archetypů, které mají za cíl odhalit informace o budoucnosti, porozumět současnosti a poskytnout nám vhled do naší vlastní duše. Tarotové výklady se zakládají na intuici a symbolice jednotlivých karet. Tarotové karty se používají jako nástroj pro sebepoznání, získávání moudrosti a předvídání událostí.

Alchymie, která má kořeny v dávném Egyptě, je dalším aspektem esoteriky. Alchymisté se zabývali transformací látek, hledáním univerzálního léku a hledáním způsobu, jak dosáhnout duchovního probuzení.

Začátky moderního západního esoterismu v českých dějinách jsou spojeny s martinistickou lóží „U Modré hvězdy,“ která vznikla na konci 19. století v Českých Budějovicích. Brzy poté se v Praze zformovala stejnojmenná lóže, která měla blízko k teosofii. Mezi jejími členy se nacházeli významní jedinci jako Gustav Meyrink, Karel Weinfurter, Julius Zeyer a Jiří Karásek ze Lvovic. Během první republiky působila hermetická organizace Universalia, na niž navázal Horev klub. Tyto společnosti jsou spojeny s osobnostmi jako Pierre de Lasenic, Oldřich Eliáš, František Kabelák a Jan Kefer.

Ve 40. letech 20. století se také prosazovala mystička Ludmila Macešková s hermetickým a křesťanským zaměřením. Mezi další významné osobnosti spojené s esoterismem v období konce 19. století a první poloviny 20. století patřili František Bardon, Otokar Březina, Josef Váchal a Alfons Mucha.

Helena Petrovna Blavatská

Helena Blavatská ke konci života. Zdroj: unklar / CC BY-SA 3.0

Helena (či Jelena) Petrovna Blavatská, za svobodna Helena Petrovna von Hahn-Rottenstern, známá jako „Madame Blavatská“ (12. srpen, 1831, Jekatěrinoslav, Novorusko, Ruské impérium (dnes Dnipro na Ukrajině) – 8. květen 1891, Londýn, Velká Británie) byla významná osobnost duchovního života poloviny a konce 19. století a zakladatelka Theosofické společnosti.

Jako zakladatelka teosofie se Blavatská snažila propojit západní a východní duchovní tradice. Věřila v existenci vnitřních duchovních učitelů a mistrovství, které je možné dosáhnout prostřednictvím meditace, introspekce a duchovního sebeuvědomění. Blavatská také přinesla do povědomí veřejnosti mnoho dříve neznámých náboženských a filozofických systémů z různých částí světa.

Její práce a učení ovlivnily mnoho následovníků a založila mezinárodní teosofickou společnost, která se stala významnou platformou pro studium a výzkum esoterických témat. Blavatská podnítila zájem o duchovní rozměr života, ať už prostřednictvím studia esoterických tradic, filozofie nebo hledání vnitřní pravdy.

Její vliv na esoterickou scénu a její práce pokračují dodnes, přičemž mnoho lidí se stále obrací k jejím knihám a učení ve snaze objevit hlubší smysl života a univerza.

Vangelia Pandeva Dimitrova

Baba Vanga, známá jako věštkyně z Bulharska, měla vlastní jméno Vangelia Pandeva Dimitrova. (Вангелия Пандева Сурчева).

Bulharská vědma Baba Vanga, které např. věděla o koronaviru před více než dvaceti lety!
Zdroj: Facebook B. Vangy.

Baba Vanga byla bulharská věštkyně, která je známá svými předpověďmi a proroctvími. Narodila se 31. ledna 1911 v oblasti Strumica v Bulharsku a zemřela 11. srpna 1996. Byla slepá od dětství, ale údajně měla dar vidění a schopnost předvídat události budoucnosti.

DŘÍVE JSME PSALI:

Baba Vanga: magická předpověď nejslavnější jasnovidky pro rok 2023

David Bárta — 02. 01. 2023
Ze záhrobí hluboké historie lidstva k nám stále doléhá jemně šepotavý hlas bulharské nevidomé jasnovidky a vědmy Baby Vangy.

Mezi nejznámější proroctví, která jí byla připisována, patří předpověď rozpadu Sovětského svazu, atentátů na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho a indického premiéra Indiry Gándhíové, katastrofy v Černobylu a mnoho dalších událostí. Také se jí přisuzuje předpověď o změnách klimatu a přírodních katastrofách.

Nicméně, je důležité si uvědomit, že mnoho proroctví a předpovědí spojených s Baba Vangou je velmi kontroverzních a neexistuje jednoznačný důkaz o jejich pravdivosti. Mnoho lidí věří v její schopnosti a tvrdí, že některá proroctví se naplnila, zatímco skeptici tvrdí, že mnoho z jejích předpovědí je nejasných a otevřených pro různé výklady.

Je důležité si uvědomit, že proroctví a věštění jsou subjektivní a kontroverzní záležitosti a nemají vědecký důkazový základ. Někteří lidé se však zajímají o tato proroctví a interpretují je jako možná varování či ukazatele budoucích událostí.

O Bulharské věštkyni jsme již na našem magazínu psali opakovaně na nejrůznější témata.

DŘÍVE JSME PSALI:

Baba Vanga a Temná předpověď pro rok 2023. „Sluneční Tsunami a změna oběžné dráhy země“

Lukáš Závodský — 13. 03. 2023
Baba Vanga přezdívaná „ Nostradamus z Balkánu“, od raného dětství slepá, byla na konci 70. a 80. let známá, zejména ve východní Evropě.
Použité zdroje: Wikipedia (Helena Petrovna Blavatská), Wikipedia (Esoterismus), Wikipedia (Baba Vanga), internet – veřejné zdroje,
(Redakční text) *

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu