Věděli jste, že závislost na sociálních sítích může poškodit lidské zdraví?

Publikuje: David Bárta — 05. 06. 2022
Úvodní stránka » Zdraví » Věděli jste, že závislost na sociálních sítích může poškodit lidské zdraví?

S používáním sociálních sítích vznikají problémy ohrožující zdraví. Typickým příkladem je kyberšikana obtěžující mladé i postarší uživatele.

Vedle ní to ovšem mohou být i nejrůznější závislosti. Jednou z nich je závislost na internetu a sociálních sítích, které se říká Netolismus. Jestliže přesně nevíte, co si pod ní představit, prozradíme Vám to.

Co je to Netolismus?
Netolismus, je v podstatě chorobná závislost týkající se mimo jiné již zmiňovaných sociálních sítí. Ve své podstatě se jedná o virtuální drogu dostupnou prostřednictvím počítače, chytrého mobilního telefonu nebo tabletu. A nutno podotknout, že s touto oblastí vznikají poměrně zajímavé statistiky. Některé z údajů Vám prezentujeme níže.

Z běžného používání sociální sítě se velice snadno a rychle může stát závislost. Ta se vyznačuje určitými příznaky, zároveň má negativní následky.

Hlavní příznaky závislosti na sociálních sítích
Ptáte se, jak poznat závislost na sociálních sítích? Velice snadno. Nemůžete se odtrhnout od internetu. Zapomínáte na stravovací a pitný režim a začínáte ignorovat svět kolem sebe. Sociální sítě jsou pro Vás druhým pomyslným domovem. Bez sociálních sítí trpíte nervozitou a v některých případech můžete být dokonce agresivní a nepříjemní na ostatní lidi.

K čemu vede Netolismus?
Závislost vede primárně ke ztrátě kontaktu s blízkými a kamarády. Kvůli odtržení od reality přijdete o své pravidelné koníčky, začnete ztrácet komunikační dovednosti a obecně sociální schopnosti. V reálném světě nejste schopni komunikovat s ostatními. Časté používání sociálních sítí se může přenést také do zdravotní úrovně, kdy se Vám například začne horšit zrak.

Pokud závislost na sociálních sítích přeroste do těchto uvedených měřítek, je vhodné vyhledat odborníka. Ten Vám pomůže s co nejrychlejším ukončením vykovávání těchto činností a pokusí se vyléčit závislost jako takovou.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu