Umění zdravého sebevědomí

Publikuje: David Bárta — 24. 12. 2022
Zdroj: / Autor: Michal Dužda
Úvodní stránka » Magazíny » Umění zdravého sebevědomí

Po celá staletí si člověk klade jednu z nejdůležitějších otázek lidstva. Touto otázkou je, jak nabýt zdravého sebevědomí?

Jak nalézt svůj vnitřní domov? Existuje doposud osvědčená a zaručená metoda, jak rychlým a stabilním způsobem posílit lidské sebevědomí? Sebevědomí je klíčem pro veškeré oblasti v životě. Bez silného sebevědomí si nezískáte práci snů či vysněnou partnerku. Dokážete si představit, že byste bez nedostatku sebevědomí například nastartovali vaší budoucí úspěšný projekt? Typickým představitelem ideálu silného sebevědomí je třeba zakladatel firmy Apple Steve Jobs. Stav sebevědomí tohoto úspěšného muže blaženě ozařuje kolektivní lidské bytí.

Psycholožka Aneta Langrová ve svém článku vysvětluje, jak se postupně stáváme imunní vůči kritickým postojům a názorům okolí, když sílí naše sebedůvěra. Respektive deklaruje samotnou podstatu v rámci naší sebedůvěry a sebevědomí, jak se zintenzivňuje vnímání naší bytosti, aniž by druhý člověk jakkoli poškodil nebo urazil naší pevnou základnu.

Souvisí sebevědomí s výchovou?

V dětství je naše sebevědomí teprve v rozpuku. Dětské sebevědomí má potenciál se rozvinout v jedinečně kouzelnou sebevědomou bytost. Jenomže potenciál možného rozvinutí sebevědomí není bohužel ve vzdělávacím systému dostatečně respektováno a oceňováno.

Studentům je systematicky vštěpováno, aby se spokojili s vyučováním namísto učení se, postupem na vyšší stupeň školy namísto vzdělání, s vysvědčením či diplomem namísto znalosti věci a se sebevědomým projevem namísto schopnosti říci něco nového. Škola je směřuje k tomu, aby akceptovali služby namísto hodnot.“

Ivan Illich rakouský filozof a teolog 1926 – 2002 ( Citáty )

Sebevědomí v pojetí koučů

Koučové obraz sebevědomí skládají ze střípků psychického nastavení člověka. To znamená, že člověk se slabou psychikou, má sebevědomí slabé. A člověk se silnou psychikou, má hodnotné a důstojné sebevědomí. Známá koučka Janka Chudlíková nazývá tento stav psychickou kondicí člověka. Ve svém rozhovoru v iDNES.cz vysvětluje, jak mohou být psychické potíže velkým pomocníkem na cestě ke šťastnému a spokojenému sebevědomí. Vnímá střípek psychického problému jako cestu k vědomé sebedůvěře.

Sebevědomí z pohledu výživových poradců

Málokdo si uvědomuje slazené spojení mezi sebevědomím a detoxikací těla. V tomto případě se jedná o detoxikaci střev. V článku webu Centrum zdravého životního stylu a prevence se zmiňuje, že porucha činnosti střev prokazatelně snižuje sebevědomí.

Sebevědomí dle východních náboženství

Dávní Mistři meditace mohou být některými duchovně založenými lidmi považováni za vhodný ideál lidského sebevědomí. Prorazili zdi světa svou vysoce hlubokou pokladnicí moudrosti a osvícení. Duchovní vůdce Tibetu Dalajláma zdůrazňuje ve své knize Cesta k smysluplnému životu spojení mezi sebevědomím a sebeláskou. Domnívá se, že čím víc v sobě vytváříte spirálu mírumilovné lásky, tím více vzrůstá vaše sebevědomí. Dále zmiňuje, jak se sebevědomí promítá do lidské etiky. Jedná se o projevení sebevědomého rozpoložení člověka prostřednictvím současné morálky člověka.

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu