Rozhodování mezi 30°C a 40°C. Co je pro praní prádla ideální teplotou?

Publikuje: Nikola Macáková — 18. 08. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Magazíny » Rozhodování mezi 30°C a 40°C. Co je pro praní prádla ideální teplotou?

Když se dostane do fáze praní, mnoho z nás čelí otázce, zda zvolit nižší teplotu 30°C nebo vyšší teplotu 40°C.

Tohle rozhodnutí není jen otázkou pohodlí a efektivity praní, ale má také výrazný vliv na vzhled a trvanlivost vašeho prádla. Navíc názory na toto téma jsou různé.

Specialisté na pračky jednoznačně doporučují prát vaše prádlo spíše na 30 stupňů. Praní na 40 stupňů, které je v dnešní době častější, může být příliš náročné na textil a způsobit nežádoucí problémy. Vyšší teploty mohou vést k vyblednutí barev, srážení tkanin a dokonce i poškození jemných látek. Pokud chcete ušetřit energii a prodloužit životnost svého prádla, je praní na 30 stupňů ideální volbou,“ uvádí k tématu web life24.cz.

Účinky různých teplot na prádlo:

1. Vzhled prádla: když se zaměříme na vzhled vašeho prádla, nižší teplota praní (30°C) bývá často volbou, která minimalizuje riziko vyblednutí barev a deformace látek. Prádlo má tendenci zůstávat svěží a stále vypadá jako nové. Na druhou stranu, praní na 40°C může být účinnější při odstraňování skvrn a bakterií, ale může také způsobit mírné vyblednutí a ztrátu živosti barev.

2. Trvanlivost materiálu: zde je zásadním faktorem tepelný stres, který prádlo během praní podstupuje. Nižší teploty (30°C) jsou šetrnější k vláknům látek, což může prodloužit jejich životnost. Praní na vyšší teplotě (40°C) může vést k rychlejšímu opotřebení a stárnutí látek. Především citlivější materiály, jako jsou jemné tkaniny a prádlo s elastickými částmi, mohou trpět při praní na vyšší teplotě.

3. Ekologické aspekty: z hlediska udržitelnosti je praní na nižší teplotu (30°C) výhodnější. Nižší teploty spotřebovávají méně energie, což může přispět ke snížení ekologického otisku. Moderní prací prášky a gely také často obsahují enzymy a chemikálie, které jsou účinné i při nižších teplotách, což může podpořit účinnost praní na nižších teplotách.

Jak se rozhodnout:

Rozhodnutí mezi 30°C a 40°C závisí na několika faktorech.

  • Druh prádla: pokud máte na praní běžné oblečení a chcete udržet jeho vzhled co nejdéle, praní na nižší teplotu (30°C) je rozumnou volbou. Pro prádlo s větší znečištěním, jako jsou sportovní oblečení nebo pracovní uniformy, může být 40°C lepší volbou z hlediska hygieny.
  • Typ látky: jemné látky, pleteniny a prádlo s elastickými částmi lépe snášejí nižší teploty. Naopak, bavlněné nebo silně znečištěné kusy prádla mohou vyžadovat teplotu 40°C.
  • Barvy: barevné prádlo často lépe vydrží praní na nižší teplotě, aby se minimalizovalo vyblednutí. Bílé prádlo a ručníky mohou být prané na vyšší teplotě pro lepší odstranění skvrn a bakterií.
  • Udržitelnost: z ekologického hlediska je praní na nižší teplotu šetrnější volbou.

V konečném důsledku záleží na vašich preferencích a potřebách, jakou teplotu zvolíte. Ideální je mít na paměti různé faktory, jako je typ prádla, jeho stav a životnost, aby bylo dosaženo nejlepšího kompromisu mezi vzhledem, trvanlivostí a ekologickým dopadem.

Co k tématu míní české ženy? Upřednostňují chladnější vodu?

Je důležité si uvědomit, že preference ohledně teploty praní mohou být individuální a závisí na několika faktorech, jako jsou osobní preference, typ prádla, kultura, ekologické povědomí a další. Některé české ženy mohou preferovat chladnější vodu (např. 30°C) z důvodu ochrany barvy a materiálu prádla, a zároveň také s ohledem na energetickou účinnost a udržitelnost.

V posledních letech se stále více lidí, včetně žen, začíná zajímat o ekologicky šetrnější způsoby života. To může znamenat, že české ženy mohou preferovat nižší teploty praní, protože to má nižší spotřebu energie a přispívá ke snižování ekologického otisku.

Na druhou stranu, některé ženy mohou upřednostňovat praní na vyšší teplotu (40°C) pro lepší hygienu, zejména u prádla, které je silně znečištěné nebo obsahuje alergeny. Tato volba může být také motivována tradičním pohledem na čistotu a dezinfekci prádla.

Celkově vzato, názory a preference českých žen ohledně teploty praní se mohou lišit. Některé mohou preferovat nižší teploty pro šetrnost k prádlu a životnímu prostředí, zatímco jiné mohou dávat přednost vyšším teplotám kvůli lepší hygieně. Stejně jako v jiných zemích je to individuální rozhodnutí, které závisí na mnoha faktorech.

Použité zdroje: life24.cz, redakční informace a zdroje
(redakční text)*

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu