QR kódy: více než jen černobílé čtverce

Publikuje: Nikola Macáková — 03. 06. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Magazíny » QR kódy: více než jen černobílé čtverce

QR kód (anglicky: QR code, slang. a nepříliš správné označení je také labyrinth, případně bludiště) je prostředek pro automatizovaný sběr dat.

Zkratka vychází z anglického „Quick Response“, tedy kódy rychlé reakce. QR kód dokáže zakódovat mnohem větší množství dat, než klasický čárový kód EAN. Specifikace QR kódů je od června 2000 standardem ISO 18004. Standard byl upraven v roce 2006. Kódy jsou určeny pro počítačové zpracování, využívají velké množství technik předcházejících chybám interpretace. Kód přestává být čitelným až po odstranění či znečištění velké části kódu. Algoritmům rozpoznávání kódu nevadí otáčení kódu ani inverze barev, kód nevyžaduje velký kontrast barev. Kódy jsou definovány v 40 velikostních verzích (od 1 do 40). Kód verze v je tvořen čtvercovou mřížkou bodů rozměru 17 + 4·v. Kód se skládá z několika informačních vrstev, které slouží různým účelům a používají různé algoritmy,“ uvádí k tématu internetová encyklopedie Wikipedia.

Struktura QR kódu, zvýrazněné funkční elementy 1. Informace o verzi 2. Informace o formátu 3. Data a samoopravné kódy 4. Povinné vzory 5. Tichá zóna. Zdroj: Bobmath / CC BY-SA 3.0

Ve světě moderní technologie se stále více spoléháme na QR kódy, které se staly běžnou součástí našeho každodenního života. Tyto malé černobílé čtverce, které na první pohled vypadají jako zdánlivě nezajímavé geometrické tvary, mají však obrovský vliv na různé oblasti našeho života. V tomto článku si přiblížíme, jak se QR kódy využívají v dnešním světě a k čemu slouží.

1.    Interaktivní reklama: QR kódy se často používají v reklamních kampaních a tiskovinách. Stačí jen nascanovat kód pomocí mobilního telefonu a okamžitě se dostaneme na webovou stránku, aplikaci nebo video, které souvisí s daným produktem nebo službou. Tato interaktivita poskytuje zákazníkům přímý přístup k relevantním informacím, nabídkám a možnosti okamžitého nákupu.

2.    Bezkontaktní platby: QR kódy také umožňují rychlé a pohodlné provádění bezkontaktních plateb. Stačí jen přiložit telefon s nascanovaným QR kódem ke čtečce a platba je provedena. Tento způsob platby se stává stále populárnějším, protože je snadno použitelný a eliminuje potřebu fyzického používání hotovosti nebo platebních karet.

3.    Menu a informace o produktech: V mnoha restauracích a obchodech se QR kódy používají pro rychlé a snadné přístupy k menu, speciálním nabídkám, informacím o produktech a dalším relevantním obsahu. Stačí jen naskenovat kód a okamžitě se dostaneme ke kompletnímu seznamu jídel, ingrediencím, recenzím zákazníků a mnoha dalším užitečným informacím.

4.    Registrace a ověřování: QR kódy se také využívají pro rychlou a pohodlnou registraci na různých akcích, konferencích, letištích a dalších místech. Stačí jen nascanovat kód a vyplnit potřebné údaje, čímž se eliminuje nutnost ručního vyplňování formulářů. QR kódy mohou být také použity pro ověření identity nebo pro získání přístupových kódů.

5.    Zpřístupnění informací: QR kódy mají také využití v muzeích, galeriích a na památkách. Naskenováním kódu si návštěvníci mohou okamžitě přečíst podrobnosti o vystavených artefaktech, historii místa a další zajímavosti. Tímto způsobem se stává návštěva těchto míst bohatší a interaktivnější.

Závěr: QR kódy se staly nedílnou součástí moderního světa. Jejich využití sahá od reklamy přes bezkontaktní platby až po zpřístupňování informací. Tyto černobílé čtverce nám umožňují rychlejší, pohodlnější a interaktivnější přístup k různým službám a informacím. Je pravděpodobné, že QR kódy budou i nadále hrát stále větší roli ve světě digitálních inovací.

Jak a kde nainstaluji čtečku QR kódů do mobilního telefonu?

Pro instalaci čtečky QR kódů do mobilního telefonu můžete postupovat následovně:

  1. Otevřete aplikaci obchodu s aplikacemi na svém mobilním zařízení. Uživatelé s operačním systémem Android mohou použít Google Play Store, zatímco uživatelé s iOS mohou použít App Store.
  2. Vyhledejte „QR kód čtečka“ nebo „QR scanner“ pomocí vyhledávacího pole v obchodě s aplikacemi.
  3. Zobrazí se seznam dostupných aplikací pro čtení QR kódů. Zvolte aplikaci, která vám vyhovuje nejvíce na základě recenzí, hodnocení a funkčností.
  4. Klepněte na tlačítko „Instalovat“ nebo „Stáhnout“ vedle vybrané aplikace. Před instalací bude vyžadováno potvrzení různých oprávnění.
  5. Po dokončení instalace se aplikace objeví na domovské obrazovce nebo v nabídce aplikací vašeho mobilního zařízení.
  6. Spusťte aplikaci čtečky QR kódů klepnutím na ikonu. Obvykle se otevře kamera, kterou můžete použít k naskenování QR kódu.

Je důležité si uvědomit, že některé mobilní telefony již obsahují vestavěnou čtečku QR kódů ve svých fotoaparátech nebo v aplikaci pro skenování. V takovém případě nemusíte instalovat žádnou další aplikaci a můžete rovnou použít vestavěnou funkcionalitu.

DŘÍVE JSME PSALI:

Tajemné světy internetu: jak se na ně přihlásit, co tam najdete a je to legální?

Nikola Macáková — 24. 05. 2023
V digitální éře, kde se všechny informace zdají být na dosah ruky, existuje temnější a méně známá strana internetu nazývaná dark web.

Pamatujte si také, že postup může být mírně odlišný v závislosti na konkrétním operačním systému vašeho mobilního zařízení.

Jsou obecně QR kódy bezpečné? Jak se zajišťuje jejich nezneužití a bezpečnost?

QR kódy samy o sobě nejsou ani bezpečné, ani nebezpečné. Jejich bezpečnost závisí na tom, jak jsou používány a na obsahu, který se skrývá za kódem. Zde je několik aspektů, které je třeba zvážit:

1.    Zdroj QR kódu: Je důležité si být jistý, že zdroj QR kódu je důvěryhodný. Měli byste být opatrní při skenování kódů, které pocházejí z neznámých zdrojů, nebo na místech, která nejsou důvěryhodná.

2.    Bezpečnost obsahu: QR kódy mohou vést na různé webové stránky, aplikace nebo soubory. Je důležité být obezřetný při skenování kódů, které mohou vést na neznámé nebo podezřelé stránky. Stránky by měly být ověřené a chráněné šifrováním (HTTPS).

3.    Malware a phishing: QR kódy mohou být zneužity k šíření malware nebo ke phishingovým útokům. Je důležité mít na svém mobilním zařízení aktuální antivirový software a být obezřetný při skenování kódů z neznámých zdrojů.

4.    Kontrola cílového URL: Před skenováním QR kódu je vhodné provést vizuální kontrolu cílového URL, které se zobrazí před otevřením webové stránky. Tím se můžete ujistit, že vás kód neodkáže na falešnou nebo nebezpečnou stránku.

5.    Bezpečnostní aktualizace: Výrobci aplikací pro čtení QR kódů se snaží zlepšit bezpečnost svých aplikací a aktualizovat je pravidelně. Je důležité mít aktuální verzi aplikace, abyste se těšili nejnovějším bezpečnostním opatřením.

Příklad; QR kód použitý na čínské jízdence pro místní hromadnou dopravu. Zdroj: Yaohua2000 / CC BY-SA 3.0

Pamatujte si, že je důležité být obezřetný a používat zdravý rozum při skenování QR kódů. Pokud máte podezření, že kód může být nebezpečný, neotvírejte ho a smažte ho. Pokud se obáváte o svou bezpečnost, můžete také použít bezpečnostní softwarové nástroje nebo aplikace, které pomáhají předcházet nebezpečným QR kódům.

Použité zdroje: Wikipedia (QR kód)
(redakční text) *
 

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu