Překročte hranice obvyklého a ponořte se do dekády nevšedních zimních dobrodružství

Publikuje: Nikola Macáková — 02. 01. 2024
Zdroj: Nikola Macáková - redakční text
Úvodní stránka » Magazíny » Překročte hranice obvyklého a ponořte se do dekády nevšedních zimních dobrodružství

Při představě tradičních zimních radovánek si vybavíte snowboardisty a lyžaře na sjezdovkách. Vyzkoušet můžete i něco netradičního.

Nicméně v letošní sezóně máte možnost vyzkoušet mnoho dalších fascinujících zimních sportů. Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu s odkazem na zahraniční web contiki.com.

Předtím než se pustíte do experimentování s některou z těchto neobvyklých a úžasných zimních aktivit, nezapomeňte na svou bezpečnost a vždy se do nových sportů pouštějte pod dohledem zkušených instruktorů. Na sjezdovkách totiž číhá celá řada rizik.

Lyžařské tažení (Skijoring)

Prvním sportem na tomto neobvyklém seznamu zimních aktivit je činnost, která není pro slabé povahy. Tento sport, odvozený od norského slova „skikjøring“, což znamená jízda na lyžích, zahrnuje osobu na lyžích, která je vysokou rychlostí tažena motorovým vozidlem, psem nebo dokonce koněm. Rozdíly mezi skijoringem taženým koněm a psem jsou patrné, zejména v tom, že pohon vpřed u koně je zajištěn jeho silou, zatímco u psů musí lyžař poskytovat významnou asistenci.

Přestože tento sport není tak populární jako mnoho jiných zimních aktivit, byl zařazen do programu zimních olympijských her v roce 1928 ve Svatém Mořici. Předpokládá se, že vznikl ve Skandinávii jako příbuzný starší zimní činnosti zvané Pulka, kde lyžař nebo psí spřežení táhne malé nízko položené sáně k přepravě zboží a zásob.

Závodní wokem (Wok Racing)

Nenechte se zmást, tento sport je přesně takový, jak napovídá jeho název. Účastníci sjíždějí z kopce po bobové nebo sáňkařské dráze, sedící v potravinářském woku. Tuto podivnou, ale zajímavou činnost vymyslel německý televizní moderátor a komici a původně byla inspirována sázkou.

To však některé profesionální sportovce neodradilo od vyzkoušení této bláznivé zimní aktivity, včetně jamajského bobového týmu. Existují dvě varianty tohoto sportu, a to buď pro jednotlivce nebo týmy, kde jsou spojeny čtyři woky. Závodníci ve wocích nejsou bez rizika, a proto se snaží minimalizovat riziko zranění pomocí ochranné výstroje, podobně jako hokejisté.

Kite-skiing

Možná jedním z méně obvyklých zimních sportů v našem výčtu je kite-skiing, známý také jako snowkiting. Kite-skiing, podobný vodnímu kiteboardingu, využívá sílu draka nebo větru k pohybu po sněhu či ledu. Síla draka je zejména využívána k dosažení větší rychlosti a při provedení vzletů přes velké skoky. Historie tohoto sportu sahá až k výsadkářům používajícím draky k dopravě zásob v Alpách během druhé světové války.

Skibobbing

Když přijde řeč na neobvyklé sporty, skibobbing určitě patří mezi ně. Vyměňte kolo za lyže a vyzkoušejte si tento sport na sjezdovce. Díky podobnosti s cyklistikou je někdy označován též jako skibiking nebo snowbiking. Tato aktivita vznikla koncem 19. století jako prostředek přepravy v Alpách a následně se stala oblíbenou volnočasovou zábavou. Původně zaměřenou na ty, kteří mají problémy s koleny a tradiční alpské lyžování pro ně není ideální, získávala skibobbing postupem let stále větší oblibu mezi širší veřejností.

Rybaření pod ledem

Máte chuť vyzkoušet štěstí při lovu pod ledem? Jedná se o zajímavou variantu klasického rybaření, ale s přidanými výzvami spojenými s překonáváním ledových překážek při hledání ryb. Přesto je to zážitek, který stojí za to, i přes obtíže spojené s tímto specifickým druhem rybaření.

Sněhový tubing

Toto je rozhodně zábava pro celou rodinu! Při sněhovém tubingování, které má jistou podobnost se sáňkováním, lidé sjíždějí zasněženými svahy ve velkých nafukovacích kruzích. Gravitace pohání jezdce dolů po svahu. Základy tubingových kruhů jsou podloženy pevným materiálem, který chrání jezdce, ale díky nízkému tření mohou jezdci dosáhnout vysokých rychlostí.

Jedna varianta tohoto sportu připomíná více jeho vodní protějšek, kdy je tubus tažen za sněžným skútrem. Kvůli velikosti a tvaru tubusů mají jezdci menší kontrolu než při běžném sáňkování, a proto jsou většinou tratí vybaveny zábranami po stranách, které chrání jezdce před možným zraněním.

Lidový curling

Ano, přesně tak, jak název napovídá – lidé kloužou po ledu v originálním pojetí tohoto olympijského sportu. Soutěžící vyměňují tradiční curlingové kameny za alternativy lidské velikosti na nafukovacích trubkách. Ačkoliv to zní jako neobvyklá variace etablovaného zimního sportu, přináší to velkou dávku zábavy.

Yukigassen

Budiž vám odpuštěno, pokud zatím nemáte úplnou představu o tom, co by mohl tento zimní sport zahrnovat. V podstatě jde o velkou, starou koulovačku, v níž se utkávají sedmičlenné týmy. Yukigassen patří mezi novější sporty na našem seznamu, začal se praktikovat až v roce 1988. Sice není nejzvláštnějším, ale rozhodně může přinést hodně zábavy.

Sněžné kajakování

Co dělat, když přijde zima a řeky zamrznou? Samozřejmě, vytáhnout sněžné kajaky! Podobně jako kajakáři manévrují v toku a peřejích, tito odvážlivci si hledají cestu po zasněžených svazích. K řízení kajaku se stále používají pádla, a lodě jsou speciálně navoskované, aby se snížilo tření. Účastníci mohou dosáhnout rychlosti až 60 km/h.

Ledovcové trekování

Procházka po ledovci rozhodně není klidnou procházkou v parku a vyžaduje spoustu specializovaného vybavení, abyste mohli bezpečně překonat někdy nebezpečný terén. Pokud máte v úmyslu se na tuto dobrodružnou výpravu vydat, budete potřebovat mačky, lana, helmu a dokonce i cepín nebo sekeru. Možná to zní trochu náročně, ale jakmile se přidáte k profesionálnímu průvodci specializujícímu se na ledovcové trekování a začnete svůj výstup, budete si hned připadat mnohem jistěji.

Přestože vybavení pro ledovcové trekování může působit neznámě, samotná činnost je v porovnání s ostatními zimními aktivitami na tomto seznamu relativně klidná. Je to skvělá možnost pro ty, kteří nemohou v zimě podniknout standardní vysokohorské túry kvůli sněhu a ledu. Ledovcové trekování poskytuje novou výzvu i zkušeným turistům.

Už jste si vybrali? Tyto zimní aktivity jsou skutečně netradiční a nabízejí zábavné možnosti, pokud vás tradiční sporty neoslovují. Nebojte se vyzkoušet některou z nich v letošní sezóně, ale pamatujte, že se může jednat o poněkud extrémní zážitky, které byste neměli absolvovat bez vhodného vybavení a profesionálního vedení.

Použité zdroje: contiki.com, redakční informace a zdroje,
(redakční text – Nikola Macáková. Překlad: Jana Horká)

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu