Plitvická jezera: nejkrásnější a nejnavštěvovanější přírodní lokalita Chorvatska

FOTOGALERIE
Publikuje: Nikola Macáková — 10. 05. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Magazíny » Plitvická jezera: nejkrásnější a nejnavštěvovanější přírodní lokalita Chorvatska

Plitvická jezera (chorvatsky Plitvička jezera) jsou nejznámější národní park v Licko-senjské župě v Chorvatsku.

Nachází se na horním toku řeky Korana mezi horskými vápencovými masivy Mala Kapela a Plješevica mezi městy Karlovac a Zadar v blízkosti hranice s Bosnou a Hercegovinou. Krasová jezera jsou terasovitě rozložená a spojená průtoky. Nachází se zde 140 vodopádů, 20 jeskyň a zřídel. Rozloha parku je 29 482 ha, z toho 200 ha hladina jezer. Lesy jsou bukové, jedlové, smrkové a tisové. Žijí zde medvědi, lišky, srny a divoká prasata,“ píše k tématu Wikipedia.

Plitvická jezera jsou jednou z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších přírodních památek a lokalit v Chorvatsku. Tento národní park se nachází v centrální části země a je známý svými krásnými jezery, vodopády a přírodními scenériemi.

Tento národní park – Světové dědictví UNESCO je rozdělen na horní a dolní část, které jsou propojeny vodopády a jezery.

Doprava: nejlepší způsob, jak se dostat do Plitvických jezer, je vlastní doprava. Z města Zagreb je to přibližně 2 hodiny jízdy autem a z města Zadar přibližně 1,5 hodiny. V parku je k dispozici parkoviště pro návštěvníky. Pokud nemáte vlastní auto, je možné využít autobusovou dopravu z města v okolí.

Turisté Plitvická jezera jsou velmi populární turistickou destinací a každoročně sem míří tisíce turistů z celého světa. Největší turisté sem přijíždějí v letních měsících, kdy jsou teploty příjemné a jezera jsou nejkrásnější.

V parku je k dispozici několik tras pro turisty, které jsou různě náročné a nabízejí různé výhledy na jezera a vodopády.

Příroda: Plitvická jezera jsou známá svou krásnou přírodou a unikátním ekosystémem. V parku se nachází mnoho druhů rostlin a živočichů, včetně vzácných druhů, jako jsou například medvědi a vlci. Jezera jsou napájena řekou Koranou a jsou obklopena lesy a horami.

Pokud  hledáte krásnou přírodu a jedinečný ekosystém, Plitvická jezera jsou pro vás tou správnou volbou.

Plitvická jezera se také objevila v několika filmech o Vinetouovi, které byly natočeny v 60. letech minulého století. Vinnetou byl indiánský náčelník, který se stal populárním hrdinou německých westernů, založených na knihách Karla Maye.

Plitvická jezera zde byla využita jako kulisa pro několik scén v těchto filmech, včetně „Vinnetou – Rudý gentleman“ (1964) a „Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti“ (1968) a podobně. Legendární Vinetou byl ztvárněn hercem Pierrem Brice a Old Shatterhand, jeho bílý přítel, byl hrán hercem Lexem Barkerem. Tyto filmy byly velmi populární v Německu a dalších zemích a staly se kultovními klasikami. Plitvická jezera byla v těchto filmech využita jako exotická kulisa pro divoký západ a indiánské kmeny, které zde Vinetou a Old Shatterhand potkali,“ uvádí například web filmovamista.cz.

Plitvická jezera byla zachycena i v jiných filmech či seriálech, nicméně kultovní Vinnetou byl asi tím neznámějším, ve kterém se tato lukrativní nedotknutelná a nádherná lokalita objevila.

Použité zdroje: Wikipedia (Plitvická jezera), Wikipedia (Chorvatsko), filmovamista.cz,
(redakční text) *

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu