Panenka Barbie s Downovým syndromem: realita, která mrazí

Publikuje: Nikola Macáková — 26. 04. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Magazíny » Panenka Barbie s Downovým syndromem: realita, která mrazí

Panenka Barbie je ikonická hračka, kterou znají a milují miliony dívek a chlapců po celém světě. Nyní firma přináší „děsivou“ novinku.

Od svého uvedení na trh v roce 1959 se stala symbolem módy, elegance a krásy. Barbie se však také setkala s kritikou za svůj idealizovaný vzhled a neprůchodné standardy krásy. V posledních letech se však společnost Mattel, která panenku Barbie vyrábí, snaží zvýšit reprezentaci a inkluzivitu v jejich produktech, a jedním z významných kroků bylo uvedení panenky Barbie s Downovým syndromem.

Speciální edice. Panenka Barbie s Downovým syndromem… Zdroj: mattel.com (publikováno se svolením autora)

Downův syndrom, také nazývaný trisomy 21, je genetické onemocnění způsobené přítomností třetí kopie chromozomu 21. Lidé s Downovým syndromem mají specifické fyzické rysy a mohou mít také zvýšené zdravotní a vývojové potřeby. Přesto jsou jedineční a mají právo na plnou účast a reprezentaci ve společnosti, včetně svých oblíbených hraček.

Obvykle je spojena s opožděným tělesným růstem, lehkým až středně těžkým mentálním postižením a charakteristickými rysy obličeje. Průměrný inteligenční kvocient mladého dospělého člověka s Downovým syndromem je 50, což odpovídá mentálním schopnostem osmiletého nebo devítiletého dítěte, ale tato hodnota se může značně lišit.

Osmiletý chlapec s Downovým syndromem. Zdroj: Vanellus Foto / CC BY-SA 3.0

V roce 2019 Mattel uvedl na trh panenku Barbie s Downovým syndromem, kterou nazval „Barbie s Downovým syndromem“. Tato panenka má specifické rysy charakteristické pro osoby s Downovým syndromem, jako jsou mírně oblé oči, nízký svalnatý tonus a krátký krk. Tímto krokem Mattel reagoval na volání veřejnosti po větší reprezentaci různých typů těl, ras, etnicit a schopností ve svých produktech.

Uvedení panenky Barbie s Downovým syndromem mělo pozitivní ohlas veřejnosti. Rodiče dětí s Downovým syndromem, stejně jako aktivisté za práva osob se zdravotním postižením, ocenili tento krok jako důležitý příklad zvýšení inkluzivity a diverzity ve hračkách. Panenka Barbie s Downovým syndromem umožňuje dětem, které mají Downův syndrom, nebo které mají zájem o vytváření realistických a inkluzivních her, najít se ve svých hračkách a cítit se více zastoupeni ve světě hraček.

Panenka Barbie s Downovým syndromem také údajně pomáhá osvětě. Nicméně musíme dodat, že ne každý je touto novinkou od firmy Matter, která panenku vyrábí nadšen. Lidé jsou lidé a každý se na toto téma dívá jiným pohledem. Někteří v rámci osvěty a vzdělávání s tímto marketingovým firemním tahem souhlasí, jiní jej tvrdě odsuzují.

Reakce na novou panenku Barbie s Downovým syndromem byly obecně pozitivní a vyvolaly vřelé hodnocení od různých lidí a komunit.

Rodiny a jednotlivci s Downovým syndromem a jejich zástupci ocenili novou panenku Barbie jako krok k větší inkluzivitě ve světě hraček. Mnoho rodičů se vyjádřilo, že je potěšující vidět, že jejich děti s Downovým syndromem mají možnost se identifikovat s hračkou, která reprezentuje jejich tělesnou rozmanitost a jedinečnost.

Podle zjištěných informací redakce aktivisté za práva osob se zdravotním postižením chválí novou panenku Barbie jako důležitý krok směrem k rozšíření diverzity ve hračkách a k vytváření více inkluzivního prostředí pro děti s různými schopnostmi. Panenka Barbie s Downovým syndromem také může být použita jako nástroj pro vzdělávání a osvětu, který pomáhá lidem lépe porozumět Downovu syndromu.

Nicméně, jako u každé nové hračky, existují také různé názory na panenku Barbie s Downovým syndromem. Někteří lidé se vyjádřili kriticky a upozornili na to, že „jedna panenka“ nemůže zcela pokrýt rozmanitost osob se zdravotním onemocněním, kterým je právě Downův syndrom.

Otec se synem, který má Downův syndrom. Zdroj: Andreas Bohnenstengel a jeden další autor / CC BY-SA 3.0 de

Jaký názor na toto téma máte vy? Líbí se vám nová panenka Barbie s Downovým syndromem?

Použité zdroje: fa. Mattel, Wikipedia (Downův syndrom), Wikipedia (Genetická choroba), The Guardian
(redakční text)

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu