Nevyzpytatelná sociální fobie aneb, jak překonat strach z lidí

Publikuje: David Bárta — 25. 12. 2022
Zdroj: / Autor: Michal Dužda
Úvodní stránka » Magazíny » Nevyzpytatelná sociální fobie aneb, jak překonat strach z lidí

Znáte ten pocit, kdy se vám ráno nechce z postele a jen chcete být schouleni v kolébce polštářových snů.

Vnímáte, jak se stáváte naprostým introvertem, neboť nechcete nikoho vidět a s nikým se nechcete setkat. Hlavou se vám rojí nesouvislé myšlenky, že všeho necháte a že pouze chcete utonout v srdci odpočinku. Tomuto jevu psychologové říkají sociální fobie. Podle wikipedie se tato fobie projevuje v různých formách. Může se jednat o emocionální problémy v různorodých životních situacích, jako je běžný styk s lidmi, psaní či jezení na veřejnosti nebo telefonování. Člověk může mít přehnané nebo naopak chladné emocionální reakce na různé situace v životě.

Nízké sebevědomí

Člověk zasažený sociální fobií trpí nízkým sebevědomím. Toto nízké sebevědomí ho postupem času dovede ke společenské izolaci. Což vyústí v radikální odmítání všech mezilidských kontaktů.

Stoupající forma sociálních strašpytlů

Všeobecná zdravotnická péče doslova puká ve švech z nepřetržitého zálivu přicházejících nových lidí, kteří jsou “nakažení” touto fobií. Dosud neexistuje kvalifikovaný lék na vyléčení této fobie. A bude vůbec někdy existovat?

Fyzické projevy sociální fobie

Člověk může prožívat tělesné škubání, bušení srdce, přílivy horka a tepla, pocení, knedlík v krku, zčervenání nebo napětí ve svalech. Na psychické úrovni prožívá svazující úzkost, depresi, nervozitu nebo častou tendenci se zavraždit. Pocit záměrné tendence sebevraždy vychází z negativního myšlení.

Mozkové změny

Podle wikipedie u lidí se sociální fobií dochází v mozkové činnosti ke znatelným změnám. Funkce mozku selhávají na té nejzákladnější úrovni. Dochází k nadměrnému úbytku dopaminu a serotoninu. Tyto mozkové látky mají na starosti naši celkovou materiální spokojenost a bezpečí.

Příčiny sociální fobie

Mezi nejčastější příčiny patří:

  • Sexuální zneužívání
  • Rodinné problémy
  • Trauma
  • Šikana
  • Špatná výchova

Osobnost člověka může být v důsledku úzkostné sociální fobie negativně ovlivněná. Například člověk není schopen si udržet stabilní zaměstnání a většinou je z práce vyhozen. Dále neschopnost si udržet partnerský vztah a budovat hlubší vztah s blízkou osobou. Neschopnost udržení fyzické a psychické odolnosti vůči stresu. Neschopnost důstojné komunikace s protější stranou.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu