Nepříjemný orgasmus? Někdy ho má polovina lidí, ukazuje studie

Publikuje: Nikola Macáková — 16. 05. 2023
Zdroj: Lenka Hájková / addicts.cz
Úvodní stránka » Magazíny » Nepříjemný orgasmus? Někdy ho má polovina lidí, ukazuje studie

Když se řekne orgasmus, většině lidí se vybaví příjemný tělesný a emoční prožitek.

Nemusí to tak ale být vždy – kromě toho, že je někdy orgasmus “nic moc”, může být dokonce fyzicky nebo mentálně nepříjemnou zkušeností. Jedná se o jev, který je podle odborníků důležité si uvědomit, aby bylo možné ho řešit. Tématu se dnes věnovala Lenka Hájková z ag. addicts.cz.

Špatný orgasmus je definován jako sexuální zážitek, který v člověku zanechává neuspokojení, nenaplnění a nepříjemný pocit. Tento typ prožitku může být v rozmezí od mírného nepohodlí až po extrémní fyzickou bolest nebo emocionální strádání,“ vysvětluje Michal Večeřa z e-shopu pro zdravou sexualitu YOO.cz. Přestože špatné orgasmy nejsou neobvyklé, mohou být neuvěřitelně nepříjemné a mít výrazný negativní vliv na duševní zdraví a celkovou kvalitu života člověka. Studie kanadských a amerických vědců publikovaná v odborném časopise Archives of Sexual Behaviour zkoumala zkušenosti 726 žen a mužů, kteří měli intimními zážitky, při kterých cítili tlak na sex, tlak na orgasmus nebo souhlasili se sexem, po kterém netoužili. Analýza výsledků ukázala, že v takových situacích někdy zažilo špatný orgasmus celých 55 % účastníků.

Jako důvod nejčastěji uváděli důraz kladený společností na orgasmus jako určující závěr sexu a indikátor jeho úspěchu. Některé ženské účastnice popsaly pocit tlaku, aby uspokojily svého partnera, muži se zase cítili povinní podávat výkony. Zajímavá je zkušenost bisexuálních mužů – vnímali očekávání, že by měli vyvrcholit, aby nebyli ženským protějškem vnímáni jako gay. Jiní respondenti označili jako nepříjemné orgasmy při sexu bez blízkého intimního spojení. Pro některé z dotazovaných je důvodem špatného orgasmu fyzická bolest. Ta může poukazovat na sexuální dysfunkci, ale mnoho účastníků ji připisovalo specifickým okolnostem, jako neschopnosti se dostatečně vzrušit, příliš dlouhému sexu nebo jednoduše únavě a duševnímu vyčerpání. Na negativní dopad stresu a psychické zátěže upozorňuje i jiný průzkum na téma orgasmu, přímo z tuzemského prostředí: stres jako nejčastější překážku v dosahování orgasmu uvádí 50 % českých žen i mužů.

Infografiku jsme vytvořili na základě dat z průzkumu mezi 3409 lidmi. Průzkum mezi českými muži a ženami jsme provedli v říjnu 2021 a zúčastnilo se jej 3 409 lidí (2 504 žen, 905 mužů). V samostatném článku najdete i kompletní data průzkumu. Věk všech účastníků byl 18-60+ let. Mezi ženami i muži nejčastěji odpovídala věková skupina 18-29 let. Zdroj: yoo.cz (publikováno se svolením autora)

Dalších možných důvodů pro vyvrcholení, které není radostné, existuje celá řada. Může jít například o fyzické stavy, jako je například endometrióza nebo pánevní zánětlivé onemocnění, které mohou narušovat normální vzrušení, ztěžovat dosažení orgasmu a způsobovat jeho bolestivost. Roli však mohou hrát také psychiatrické problémy, jako je deprese nebo úzkost, které ovlivňují celkové zdraví včetně sexuální vzrušivosti a prožívání intenzivních emocí.

DŘÍVE JSME PSALI:

Láska, sex a něžnosti aneb která znamení jsou nejvíce odvážná

Nikola Macáková — 16. 05. 2023
Znáte se již nějaký ten pátek, chodíte spolu do kina, na obědy i večeře, dokonale se ve všem shodnete a při ...

Častým příznakem jsou kromě prožívání bolesti během pohlavního styku také pocity viny nebo studu po něm. Autoři studie apelují, aby každý, kdo potíže s nepříjemným orgasmem zažívá, probral své problémy s lékařem. V některých případech lze předepsat léky, které mohou snížit nepříjemné pocity a zlepšit úroveň vzrušení. Další léčba, jako je kognitivně-behaviorální terapie nebo párové poradenství, může pomoci řešit psychologické příčiny. Pamatujte, že špatný orgasmus nemusí znamenat konec vašeho sexuálního života. Díky správné terapii a komunikaci si můžete stále užívat skvělé sexuální zážitky, i když někdy nejsou dokonalé.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu