Mentální očista od technologií aneb jak digitální stres ovlivňuje dětskou mysl

Publikuje: David Bárta — 28. 12. 2022
Zdroj: / Autor: Michal Dužda
Úvodní stránka » Magazíny » Mentální očista od technologií aneb jak digitální stres ovlivňuje dětskou mysl

Vysvětlíme si základní problém používání moderní technologie a jejího dopadu na psychiku člověka.

V současné chvíli jsou doslova světová média potopená další globálně problémovou událostí. Přibývá totiž lidských bytostí, kteří nejsou schopni ovládat moderní technologii. Stávají se naprosto závislými a bezmocnými. Na webu lidovky.cz podle psycholožky Zuzany Pavelcové dochází k tomu, že člověk se stane nezodpovědným a ztrácí smysl svého života.

Naprosto unikající reálný život

Dále ve svém článku zmiňuje, že na základě nezodpovědného používání technologie si člověk v sobě pěstuje kořen silného strachu z reálného života. V roce 2016 založila psychologicko-poradenský institut RE: Life, kde lidem pomáhá s vědomě zdravým přístupem k online světu. Velmi jasně vysvětluje, že nemá člověk v podstatě celý den sedět u telefonu, ale má chodit ven a poznávat svět. Zkrátka učí opětovné citlivosti k reálnému světu kolem nás. Často si prý mladý člověk myslí, že běžný svět je jako počítačová hra. Mívá na bezprostřední realitu nezvykle tvrdá očekávání.

Ke hvězdám nás nevedou technologie, ale lidská láska.“
Zafar Mirzo ( citáty )

Nutnost rodičovské účasti?

Tatáž psycholožka dále vysvětluje, že rodiče se musí aktivně podílet na správné výchově dětí. Pokud dítě trpí závislostí na technologii, tak musí rodič absolvovat daný kurz týkající se této vážné problematiky. Aby mohl svému dítěti pomoct, tak se musí stát dostatečně kompetentním. Po absolvování tohoto výcviku IT se dozví, jak efektivně komunikovat s dítětem, jak dítěti nastavit správná pravidla a hranice. A následně se rodič dozví, jak v dítěti hledat pozitivnější a svébytnější vztah k IT.

Co vede člověka k nadměrnému používání IT?

Je to hlavně kvůli silné potřebě komunikovat. Být pochopený a přijímaný. Často potřebuje teenager sdílet své emoce a pocity. A s kým je má sdílet, když horečně spěchající rodič nemá čas?

Pocit prázdnoty

Mladí lidé často také trpí pocitem prázdnoty. Když člověk delší dobu hraje počítačovou hru a nebo brouzdá internetem, tak ho dřív nebo později sejme úzkostný pocit prázdnoty. Psychologové radí, aby si člověk v takém rozpoložení našel nové koníčky a záliby. Potřebuje změnit přístup k životu.

DŘÍVE JSME PSALI:

Nevyzpytatelná sociální fobie aneb, jak překonat strach z lidí

David Bárta — 25. 12. 2022
Znáte ten pocit, kdy se vám ráno nechce z postele a jen chcete být schouleni v kolébce polštářových snů.

Strach z nudy

Psychologové zjistili, že největším skrytým důvodem proč člověk trpí závislostí k IT, tak je chorobný strach z nudy. Něco na tom bude. Dokážete si představit, že by ze společnosti vymizelo veškeré technologické vybavení? Co byste v té chvíli dělali? Nezpanikařili byste? Zřejmě byste se nudou utopili ve svém nevědomí. Je možné, že technologie zahání naší stále skrytou nudu.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu