Jaký je pravý smysl Vánoc? Co vše byste měli vědět?

Publikuje: David Bárta — 25. 12. 2022
Zdroj: / Autor: Michal Dužda
Úvodní stránka » Magazíny » Jaký je pravý smysl Vánoc? Co vše byste měli vědět?

Každý člověk si jistě v životě vybaví okamžik, kdy v dětství miloval příjemnou a atmosféru plnou tajuplného zasněženého vánočního překvapení.

Období Vánoc máme převážně spojené s útulným klidem a rodinnou pohodou. Vánoční období bezesporu dokáže propojit rodinné potrhané vztahy. Dříve rozhádaná rodinná pouta se tentokrát spojuje v jeden milostivý, nerozdělitelný a milující svazek.

Vánoce jsou den, kdy drží všichni po celou dobu spolu.

Alexander Smith ( citáty )

Smysl Vánoc

Málokdo si uvědomuje pravý smysl Vánoc. V čem tento smysl spočívá? Podle wikipedie je toto společensky významné období spjaté s narozením Ježíše Krista. Čili Vánoce jsou křesťanského původu. Dále znázorňuje toto období symbolické znovuzrození Slunce. K Vánocům patří velice mnoho lidových zvyků. Každý stát oslavuje tyto svátky zcela jiným způsobem. V české vánoční tradici máme toto období spojené s koledami, betlémem, s cukrovím a s rozbalováním dárků, které u nás nosí Ježíšek. Dále bych zde doplnil i dívání se na vánoční pohádky a zdobení stromků.

Vánoční tradice v různých oblastech světa:

USA

Vánoce jsou v jednotlivých oblastech USA slaveny ryze v duchu náboženském. Rozbalování dárků probíhá 25.prosince ráno. V rodinách nesmí chybět pečlivě ozdobený vánoční stromeček. Dále domek bývá ozdobený vánoční venkovní osvětlenou výzdobou. Tradičním jídlem podávaným na talíři je krocan s pečenými bramborami a zeleninou. Často také bývá přidáván malý dezert pudinku. Dárky v USA nosí Santa Claus, jenž představuje mužský vousatý vzor ztělesňující vznešenost a moudrost. Santa vozí tyto dárky na saních. To můžeme například znát ze známých amerických filmů a pohádek.

Belgie

Zde se slaví Vánoce zcela jiným způsobem. Je to podobné našemu českému svátku Sv. Mikuláše. Hodnější děti dostávají dárky od Sinterklaase. Těm zlobivějším hrozí, že si je Černý Petr odnese do Španělska. Namísto rozdávání dárků se zde jedná především o setkávání přátel. Ovšem komerčně-mediální tlak bohužel dopadl i na belgickou půdu. Takže Santa Claus prohánějící se americkým oblakem občas zamíří i do Belgie. K tradičním jídlům patří ryby, mořské plody a krocan.

Dánsko

Je zajímavé, že zde lidé zdobí venkovní domovní teritorium skřítky. Skřítkové jsou různých velikostí a jsou oblečení do dánských národních vlajek. Na hlavě mají špičatou čepičku. Tito veselí skřítkové přinášejí lidem dárky. Drobné sladkosti a malé dárky dávají i na větve vánočního stromečku. Na štědrý večer chodí zapalovat svíčku na hřbitov. U večerní hostiny nesmí v žádném případě chybět husa, kachna vepřová pečeně, opepřená treska s ředkvičkou, pivní chléb a teplá šunka. Dezertem může být rýžový nákyp se zapečenou mandlí. Během rozbalování dárků se rodina chytne za ruce a tančí kolem stromečku.

Asie

Možná si říkáte, že je to za nesmysl? Vánoce oslavované i v Asii? Budete se divit, ale je to tak. Podle webu Chinatours.cz slaví toto významné období převážná část populace asijských zemí. Sice například v Číně se tento svátek oficiálně neslaví, avšak tyto svátky nabírají vlnu nových fanoušků Vánoc i z těchto exotických koutů světa. Lidové zvyky jsou podobné tradici pocházející z USA. Čili dochází k přijetí zvyků jako je zdobení stromečků, obdarovávání rodiny a postavička Santa Clause.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu