Jak vzniká ryze česká desková fotbalová hra Fotbalový tým hvězd

Publikuje: David Bárta — 02. 06. 2022
Úvodní stránka » Magazíny » Jak vzniká ryze česká desková fotbalová hra Fotbalový tým hvězd

Od 27. května podporují fotbaloví fanoušci na serveru Hithit vznik ryze české fotbalové hry, která dostala název Fotbalový tým hvězd.

Deskovka Fotbalový tým hvězd je založená na principech taktické hry, ve které se kupuje a skládá ideální jedenáctka fotbalistů. Hra je vytvořena pro všechny věkové kategorie a pro zábavu nejen fotbalových nadšenců, ale také celé jejich rodiny.

Deskovou hru FOTBALOVÝ TÝM HVĚZD vytvořil Roman Bilavčík, bývalý fotbalový hráč. „Není den, kdy bych neřešil něco s fotbalem. Když zrovna netrénuji mládež v Otrokovicích, tak pomáhám v našem obchůdku s fotbalovým vybavením fotbalprovas.cz, který je ve Starém Městě, a když mám nějakou chvíli volna, tak sleduji fotbalové zápasy,“ řekl Roman Bilavčík.

Hrací pole – Jak vzniká ryze česká desková fotbalová hra FOTBALOVÝ TÝM HVĚZD – originální nápad shání podporu na Hithit. Zdroj: Mgr. Pavlína Procházková / NEED4CONNEXIONS, s. r. o. (publikováno se svolením autora)

Svůj nápad začal přetvářet ve skutečnost už před pěti lety. Postupem času svoji ideu dolaďoval, až vznikla dnešní finální podoba hry. „V rodině milujeme deskové hry a přišlo nám hodně zvláštní, že tak oblíbená hra, jako je fotbal, neměla žádnou,“ vysvětlil Roman Bilavčík, autor deskové hry FOTBALOVÝ TÝM HVĚZD. Snažil se vytvořit fotbalovou hru podle svých představ, a když se mu to opravdu podařilo, neustále vymýšlel, jak hru zdokonalit a vyladit tak, aby mohla jít na trh. U vymýšlení hry myslel i na méně fotbalové členy v rodině, jako bývají maminky či babičky. „Myslím, že díky hernímu stylu podobnému Dostihům a sázkám, které všichni znají, se nám podařilo odbourat strach i u fotbalových laiků. Dostihy a sázky také nejsou jen pro fanoušky dostihů a Monopoly pro vystudované ekonomy,“ přiblížil Roman Bilavčík.

Jak vzniká ryze česká desková fotbalová hra FOTBALOVÝ TÝM HVĚZD – originální nápad shání podporu na Hithit. Zdroj: Mgr. Pavlína Procházková / NEED4CONNEXIONS, s. r. o. (publikováno se svolením autora)

Hru už od samého počátku podporuje i fotbalový internacionál Jan Rajnoch. „Když mi o nápadu Roman vyprávěl, byl jsem nadšený. Každému bývalému fotbalistovi ta hra strašně moc chybí – je to stejné, jako když si fotbaloví fanoušci vybírají dovolenou v práci tak, aby nepřišli o zápas. Někteří z nás začnou trénovat, někdo se vrhne na management, ale všichni chceme být blízko. A Roman prostě vymyslel výbornou hru,“ vysvětlil důvody podpory projektu populární Jan Rajnoch.

Cesta k myšlence na fotbalovou deskovou hru byla pro Romana Bilavčíka trnitá. Prvotní nápad na hru vznikl v období, kdy bojoval s únavovým syndromem a musel skončit s aktivním fotbalem. „Když jsem nemohl hrát fotbal a nemohl jsem vlastně nic dělat – fotbal byl zábava i práce. Bojoval jsem, nechtěl jsem, aby se choroba stala chronickou, chodil jsem hodně do přírody. Pobytem na čerstvém vzduchu a časem stráveným přemýšlením vznikaly nápady. Jeden z těch hlavních byl právě vytvořit ryze fotbalovou deskovou hru,“ vyprávěl Roman Bilavčík.

Vznikla unikátní fotbalová desková hra, ve které se skládá nejlepší jedenáctka fotbalistů – ti mají různé hodnoty od 10 až po 210 milionů a jsou tradičně rozdělení na brankáře, obránce, záložníky a útočníky. Ve hře je několik možných variant sestavení nejlepšího týmu a hráči musí promýšlet své nákupy. Je zde několik úrovní, jak jde poskládat fotbalisty a hrát tak s týmem v evropských pohárech – Evropské lize, kde mají hráči dvojnásobnou hodnotu, nebo s nejlepším týmem v Lize mistrů, kde mají hráči trojnásobnou hodnotu. „Účastník hry si nejprve koupí trenéra v malém okruhu a poté přejde do hlavního velkého okruhu, kde si kupuje fotbalisty a ty skládá do své jedenáctky hráčů. Když účastníci poskládají tým jedenácti fotbalistů a budou chtít někoho vyměnit, tak má každý hráč možnost za hru třikrát vystřídat,“ přiblížil základní princip hry její tvůrce Roman Bilavčík.

Hru zvládají děti už od osmi let. Je pro dva až čtyři hráče. Nejlepší počet je ale ve čtyřech, kde se zažije nejvíce akce, ale i ve dvou hráčích jde vymyslet různé zajímavé varianty. Doba hry jsou dvě až tři hodiny.

Jak vzniká ryze česká desková fotbalová hra FOTBALOVÝ TÝM HVĚZD – originální nápad shání podporu na Hithit. Zdroj: Mgr. Pavlína Procházková / NEED4CONNEXIONS, s. r. o. (publikováno se svolením autora)

Ve hře FOTBALOVÝ TÝM HVĚZD je unikátní doplněk – dá se do ní vložit vlastní postava. Stačí se vyfotit, vymyslet přezdívku nebo napsat své jméno a vše poslat společně s objednávkou hry. „Od začátku jsem přemýšlel, jak do hry vložit sama sebe. Každý tak má možnost mít vyrobenou samolepku se svým jménem nebo přezdívkou. Pak ji může vlepit na jednotlivé hrací pozice,“ vysvětlil Roman Bilavčík. Bude také možné vybrat ze dvou možností: Buď nechat normální fotografii, nebo ji převést do grafické podoby, ve které je zpracována celá hra. Personifikovaná služba nezvýší cenu hry ani o tři sta korun.

Hra je připravena a potřebné peníze na její výrobu se tvůrci rozhodli získat přes podporovatele a fanoušky fotbalu v kampani na Hithit. V kampani je možné hru zakoupit v předprodeji nebo finančním příspěvkem nejen podpořit tvůrce, ale i získat jedinečné dárky, například dřevěné figurky fotbalistů s vlastním jménem.

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu