Index trhu práce: firmy do konce roku chtějí spíš nabírat než propouštět

Publikuje: Monika Lukešová (Hrušová) — 21. 09. 2022
Úvodní stránka » Magazíny » Index trhu práce: firmy do konce roku chtějí spíš nabírat než propouštět

Během třetího čtvrtletí letošního roku budou firmy více nabírat než propouštět. Náborový optimismus ale klesá.

Přes 30 % zaměstnavatelů plánuje do konce roku nabírat, 22 procent propouštět, 41 % nebude dělat žádné změny a 4 % zatím neví. Ukázal to aktuální průzkum ManpowerGroup Index trhu práce pro čtvrté čtvrtletí 2022.

Všem účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 510 zaměstnavatelů v ČR tazatelé položili otázku: „Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce prosince 2022 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“

V Praze bude více pracovních míst

Optimismus na trhu práce klesá, nicméně do konce roku plánuje více firem nabírat než propouštět.  Výhled se nejvíce zhoršil ve velkých firmách nad 250 zaměstnanců a nejvíce plánují zaměstnavatelé nabírat v pražském regionu. Na jedné straně část firem zvyšuje svoji aktivitu v souvislosti s odezníváním problému spojeným s pandemií Covid-19, na straně druhé pozorujeme rostoucí problémy především u energeticky náročných provozů,“ řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika.

Zpomalení růstu trhu práce se netýká jen České republiky, ale i Evropy, Středního východu a Afriky. Předpověď pro Českou republiku poklesla o 10procentních bodů oproti minulému čtvrtletí, avšak v meziročním srovnání je o 1procentní bod vyšší. V globálním hodnocení se Česká republika umístila na 32. místě z 41 hodnocených zemí.

Nejvíce zaměstnanců je potřeba ve velkoobchodě a v maloobchodě

Zaměstnavatelé plánují rozšířit řady svých zaměstnanců hlavně v odvětví Velkoobchod a maloobchod. Přestože jsou očekávání slabší o 3procentní body ve srovnání s předchozím čtvrtletím, meziroční srovnání vykazuje nárůst Indexu o 17procentních bodů. Velkoobchod a maloobchod je, spolu s IT, technologie, komunikace a média, odvětví s největším meziročním nárůstem v ČR. Zaměstnavatelé v sektorech jako je například výroba a rozvod elektřiny, zemědělství, lesnictví, atd., jsou však méně optimističtí.

Zaměstnavatelé ve světě hlásí nábor zaměstnanců

V globálním srovnání očekávají zaměstnavatelé na celém světě navyšování počtu pracovní sil. Zvýšit množství zaměstnanců plánují firmy hlavně v Brazílii, v Indii a na Kostarice.

Optimismus rozvíjejících se trhů byl typický pro velkou část výsledků tohoto čtvrtletí, neboť příležitosti k hospodářskému růstu jsou obecně větší na rozvíjejících se trzích než na rozvinutých. Země jako Brazílie navíc těží z globálních výzev, jako je potravinová krize, a hlásí rekordně vysoký vývoz zemědělských produktů. Podobně posílila i indická rupie poté, co země uspěla při výrobě levné energie. Svět se zatím potýká s rychlým růstem jejich cen. Současné geopolitické konflikty proto mohou znamenat růstovou příležitost pro rozvíjející se trhy, a tím i pro jejich pracovní sílu,“ dodává Rezlerová.

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu