Evoluce mobilních telefonů: cesta k našemu neustálému společníkovi

Publikuje: David Bárta — 28. 10. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Magazíny » Evoluce mobilních telefonů: cesta k našemu neustálému společníkovi

Mobilní telefony jsou nyní neodmyslitelnou součástí našich životů. Jak probíhala a vyvíjela se historie mobilních telefonů?

Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu s tím, že každý den máme mobilní telefony po ruce a využíváme je k tomu, abychom se spojovali s rodinou a přáteli, pořizovali fotografie, poslouchali hudbu, hráli hry a procházeli internetem. Ale jak se mobilní telefon vlastně vyvinul? Jaké byly jeho počátky? Které telefony hrály klíčovou roli při formování našeho dnešního pohledu na mobilní telefony?

Před 25 lety se poprvé začal prodávat první mobilní telefon v České republice, jehož cena dosahovala 60 000 Kč a vážil přibližně 4 kilogramy.

Přesně před 25 lety si lidé v Česku mohli koupit první mobilní telefon. Ve stejný den byla spuštěna i první mobilní síť. Podle dat Českého telekomunikačního úřadu je v současnosti mezi Čechy asi 14 milionů aktivních mobilních SIM karet,“ uvádí k tématu web irozhlas.cz.

Prvním dostupným mobilem v Česku byla Nokia MD59 a stála přes 60 tisíc korun, takže si ji mohl dovolit málokdo. Takový telefon vypadal spíš jako vojenská polní vysílačka, kterou vojáci nosili na zádech, byl ale o něco menší. Pod slovem mobilní je ale třeba představit si základnu s držadlem a knoflíky, na kterou přiléhalo sluchátko s tlačítky. Sluchátko bylo se základnou spojené kulatou šňůrou. Celé tohle zařízení vážilo přes čtyři kilogramy,“ píše k tématu web irozhlas.cz.

Jeho baterie vydržela jen několik minut hovoru, uživatelé tak museli pořád hledat nějakou zásuvku. Minuta hovoru v první české mobilní síti stála asi 20 korun a platilo se i za příchozí volání. Tarif stál několik tisíc korun.

Trendy kolem mobilů se za čtvrtstoletí hodně měnily. Od začátku mobilních telefonů se firmy snažily udělat je co nejmenší. Dnes je trend opačný.

Trend přišel z Asie, kde mají radši velké telefony. Komunikují skrze ně a konzumují například videa mnohem častěji,“ uvedl pro irozhlas.cz šéfredaktor serveru mobilenet.cz Martin Pultzner.

V posledních měsících a letech je díky novým typům možné dostat se taky k virtuální realitě. Podle Pultznera je zároveň docela časté, že lidé chtějí mít telefon jen na volání a SMS zprávy, takže se pořád prodávají i klasické tlačítkové telefony.

Z historie

Historie telefonu sahá až do 19. století, kdy bylo zapotřebí vynálezu umožňujícího přenos hlasu, aby se lidé mohli spojovat s ostatními po celém světě. Alexander Graham Bell a Ital Antonio Meucci byli důležitými postavami ve vývoji telefonu. První telefony se objevily ještě před koncem 19. století, a brzy se dostaly do veřejných míst jako telefonní budky. Tyto telefony postupně zmenšovaly svůj tvar, přibývaly jim funkce jako snadnější volba čísla, paměť na kontakty a displej, a stávaly se běžným vybavením našich domácností v podobě „pevných linek.“

Mobile phone evolution, respectively, from left to right: Motorola 8900X-2, Nokia 2146 orange 5.1, Nokia 3210, Nokia 3510, Nokia 6210, Ericsson T39, HTC Typhoon, iPhone 3G, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 mini, iPhone 5s, iPhone 6 Plus. Zdroj: Jojhnjoy / Creative commons / CC0 (volné dílo).

Nyní pojďme zkoumat historii mobilních telefonů, která, i když je mnohem kratší, má rovněž mnoho zajímavých momentů. První mobilní telefon v historii byl představen společností Nokia v roce 1982 pod názvem Mobira Senator, i když toto zařízení vážilo 10 kilogramů a jeho pohyblivost neodpovídala dnešní představě o mobilnosti. Pravděpodobnějším prvním skutečným „mobilem“ byl telefon Motorola DynaTAC 8000X z roku 1983, který byl kompaktnější, ale stále vážil přibližně 1 kilogram. K tomu, abyste ho mohli používat, bylo zapotřebí 10 hodin nabíjení, což vám umožnilo 30 minut hovoru.

Ovšem rok 1992 přinesl zlom s uvedením telefonu Nokia 1011, který fungoval na světové síti GSM a umožnil vám být spojeni se světem. Váha telefonu se snížila na přibližně 500 gramů a zobrazování informací se začalo provádět na LCD displeji. V roce 1994 byl představen IBM Simon, který můžeme považovat za první smartphone díky svému dotykovému displeji a vestavěným aplikacím pro správu kontaktů, kalkulačku, kalendář a zápisník. Nokia pokračovala v tomto trendu a představila svůj první komunikátor Nokia 9000 v roce 1996. Tím se otevřela cesta pro další chytré telefony s plnou QWERTY klávesnicí a schopností odesílat e-maily díky vestavěnému modem.

S postupem času se telefony mohly pochlubit barevnými displeji a možností fotografovat. Prvním telefone, který umožňoval fotografování, byl japonský Sharp J-SH04 v roce 2000 s fotoaparátem, který měl rozlišení pouhých 0,11 Mpx. Některé telefony dokonce umožňovaly připojení externího fotoaparátu, například Sony Ericsson T300, který měl dokonce vlastní hledáček. Vývoj mobilních telefonů postupoval, což umožnilo i natáčení videí.

Výrobci začali zmenšovat telefony, aby skutečně odpovídaly termínu „mobilní,“ a integrovali do nich revoluční funkce. Společnost BlackBerry se přidala ke konkurenci Nokie v oblasti chytrých telefonů, a i internetový prohlížeč pro mobilní telefony začal nabízet plnohodnotné webové stránky.

Pro uložení her, melodií, fotografií a tapet byly paměťové karty nezbytné. Některé telefony dokonce umožňovaly výměnu obalů, což umožnilo personalizaci zařízení změnou barvy nebo náhradou opotřebovaného krytu. Úpravy vzhledu, vyzvánění a barevných schémat v menu se staly běžnými úpravami.

Apple odstartoval novou éru smartphonů v roce 2007, kdy představil svůj první iPhone. I když na začátku chybělo několik funkcí, které byly běžné v jiných telefonech, iPhone měl změnit herní pravidla. S postupem času bylo kladen důraz na kvalitní dotykový displej a možnost rozšíření zařízení užitečnými aplikacemi a hrami. Obchody s aplikacemi App Store a Google Play Store rozšířily poptávku po iPhonech a Android zařízeních, což mělo zásadní dopad na trh. Tradiční výrobci jako Nokia a Motorola nemohli držet krok s tempem změn.

Dnes jsou mezi nejprodávanějšími značkami Samsung, Apple iPhone, Xiaomi a Realme, které se snaží přinést moderní funkce a kvalitní aplikace pro uživatele. Ale stále nezapomínejme na značky, které byly známé již dříve, jako jsou Nokia, Sony, Motorola a LG.

Zmiňujeme se o několika ikonických telefonech a značkách, které hrály klíčovou roli v historii mobilních telefonů:

  • Nokia: Společnost Nokia byla jedním z průkopníků v oblasti mobilních telefonů a představila řadu inovativních produktů.
  • Siemens: Siemens byl další značkou, která zanechala významnou stopu ve světě mobilních telefonů.
  • Motorola: Motorola představila několik klíčových modelů, včetně DynaTAC 8000X.
  • Sony Ericsson: Společnost Sony Ericsson byla známá svými inovativními funkcemi a designem.
  • Apple iPhone: první iPhone od Apple změnil pravidla hry v oblasti smartphonů a stále patří mezi nejoblíbenější telefony na světě.

Historie mobilních telefonů je plná zajímavých momentů a zlomových okamžiků, a i když jsme se již daleko dostali, vývoj mobilních telefonů rozhodně neskončil. Můžeme být jistí, že nás čekají další inovace a změny v tomto stále rostoucím průmyslu.

Co téma mobilní telefony a zdraví?

Existuje malá vědecká evidence o zvýšení případů určitých typů nádorů při dlouhodobém pravidelném používání mobilních telefonů. Novější panevropská studie poskytla důležité důkazy o poškození DNA za určitých podmínek, avšak expertní skupina (Task Force on EMF effects on health) pověřená Světovou zdravotnickou organizací nemá definitivní závěr o platnosti těchto tvrzení. Obecně se míní, že radiové pole mobilních telefonů nemá energii, která by mohla poškodit molekulární vazby a vést ke vzniku genetických mutací, tedy nejedná se o ionizující záření, ale je schopné působit pouze tepelné účinky. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny vydala prohlášení, že mobilní telefony mohou napomáhat ke vzniku některých mozkových nádorů a záření z mobilních telefonu je zařazeno do skupiny 2B karcinogenů (podezření z karcinogenity pro člověka). Neionizující záření mobilních telefonů zvyšuje riziko rakoviny mozku,“ uvádí k tématu internetová encyklopedie Wikipedia.

Klasický a dotykový mobilní telefon. Zdroj: Ben Schumin, User: Zach Vega / CC BY-SA 3.0

Každý rok s sebou přináší nové výsledky vědeckých výzkumů, které prokazují jak škodlivost, tak neškodlivost záření mobilních telefonů. Aby mobilní telefony eliminovaly možná rizika, existují přísné normy určující jejich maximální hodnotu záření, která se udává jako Specifická míra absorpce (Specific Absorption Rate; SAR). Maximální hodnota SAR je u nynějších mobilních telefonů stanovena maximálně na 1,6 W/kg živé tkáně.

Další kontroverzní zdravotní otázkou je souvislost používání mobilních telefonů s automobilovými nehodami. Některé země zakázaly držet mobil během jízdy nebo požadují použití systémů „handsfree“. Mnoho evropských zemí a New York požaduje „hands-free“ zařízení pro použití mobilů ve vozidlech a ostatní státy USA je následují. Statistiky říkají, že reakce řidičů se při hovoru mobilním telefonem sníží až o 19 %. Stejně tak se i zvyšuje nebezpečí nedodržování bezpečné vzdálenosti od ostatních vozidel,“ upřesňuje v citaci online encyklopedie.

Mnoho zdravotních námitek a společenských sporů vyvolala síť 3G, která má vyšší pásmové stožáry. Bylo málo komunikace mezi vládami a skupinami poskytujícími informace o zavedení technické aktualizace na sítě 3. generace. Instituce ACA (Australian Communications Authority) a ARPANSA (Australian Radiation Protection And Nuclear Safety Agency) oznámily, že stožáry 3G způsobují méně radiace než starší síť 2G. Průměrný radiační výkon jsou 3 watty. Není dostupné žádné vládní vyjádření a je otázkou, zda současné stožáry uvolňují víc radiace; jistota však je, že použití dalších stožárů nevyhnutně značí víc zamořenou oblast.

DŘÍVE JSME PSALI:

Pozor na mobilní aplikace určené k ždímání telefonního účtu

David Bárta — 08. 08. 2023
Senior si chce stáhnout do mobilního telefonu aplikaci například na měření krevního tlaku nebo čtečku QR kódu.

Pokud například matky používají při kontaktu s malým dítětem mobilní telefon, může to mít vliv na psychický vývoj dítěte,“ dodává v citaci Wikipedia.

Mobilní telefony a bezpečnost

První mobily byly velmi jednoduché a hlavní bezpečnostní problém bylo „klonování“, varianta odcizení identity, která je mnohem složitější u nových digitálních systémů. Mnoho uživatelů nepochopilo, že mobil je doslova jednoduchá přenosná vysílačka s nějakými počítačovými elementy. Radiové skenery datované do roku 1996 nebo 1997 typicky mohou zachytit staré analogové celulární telefony jednoduše, jako se dá poslouchat rádio FM. Ale po letech technologie určila pro mobily gigahertzové pásmo nad rozsahem většiny konvenčních skenerů. Navíc většina současných mobilů je zabezpečena mnohými digitálními šifrovacími systémy. Existují též nové prostředky digitální komunikace jako textové zprávy a e-mail. Mobily připojené k internetu mohou být, např. díky e-mailu napadeny viry, které se mohou šířit posíláním zpráv přes telefonní adresář. Důležitý problém je, že virus může dovolit cizím uživatelům přístup do mobilu pro nalezení hesel nebo firemních dat uložených na zařízení. Navíc viry mohou být použity na realizaci hovorů nebo posílaní zpráv na cizí účet. Na rozdíl od počítačů, které jsou omezeny jen na několik operačních systémů, používají mobily mnoho systémů vyžadujících separátní antivirové programy,“ uvádí se na Wikipedii.

SAMSUNG Galaxy Note10 SAMSUNG Galaxy Note10 5G SAMSUNG Galaxy Note10+ SAMSUNG Galaxy Note10+ 5G. Zdroj: Google / CC BY 3.0

Agentury jako NSA či GCHQ mohou pravděpodobně mobilní telefon dálkově ovládat. Edward Snowden tvrdí, že mohou mobil vypínat a zapínat, zjišťovat polohu a nahrávat zvuky. Patrně každý mobilní telefon lze hacknout. Z těchto důvodů a obav z vendor lock-in se objevují mobily postavené na otevřeném hardware a software, jako např. Librem 5 nebo PinePhone vybavené navíc možností hardwarového vypnutí mikrofonu, kamery a dalších z hlediska narušení soukromí a bezpečnosti potenciálně nebezpečných modulů,“ dodává v citaci k tématu internetová encyklopedie.

Použité zdroje: irozhlas.cz, internet (Al), Wikipedie (Mobilní telefony), redakční informace a zdroje,
(redakční text.)

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu