Zlaté tajemství Karlova mostu aneb poklad pod hladinou Vltavy

Publikuje: David Bárta — 09. 05. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Zlaté tajemství Karlova mostu aneb poklad pod hladinou Vltavy

Karlův most v Praze je jednou z nejvýznamnějších památek v České republice a je právem považován za jeden z nejkrásnějších mostů na světě.

Karlův most (původně Kamenný most) je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší dochovaný most v Česku. „Jeho stavba byla zahájena v roce 1357 za vlády Karla IV. a dokončena byla až v roce 1402. Most byl postaven na místě, kde stál starší most, který byl zničen povodní v roce 1342. Karlův most je dlouhý 516 metrů a široký 10 metrů. Na mostě se nachází 30 soch a sochařských děl, které byly postaveny v průběhu 17. a 18. století. Sochy zobrazují světce, patrony a významné osobnosti z české historie. Nejznámější sochou na mostě je socha sv. Jana Nepomuckého, která se nachází na místě, kde byl sv. Jana Nepomuckého vhozen do Vltavy,“ uvádí k tématu Wikipedia.

Legendy a tajemství Karlova mostu

Karlov most je také spojován s legendou o zlatém pokladu, který se nachází pod hladinou Vltavy. Podle legendy měl Karel IV. nechat do řeky Vltavy hodit zlaté mince, aby ukázal svou moc a bohatství. Podle jiné verze legendy měl Karel IV. nechat do řeky Vltavy hodit zlatý klíč, který měl otevřít bránu do nebes. Poklad však nikdy nebyl nalezen a dodnes spekuluje o jeho existenci.

Zazděný Bruncvíkův meč
Nejslavnější z pověstí je legenda o Bruncvíkovi. Někde na mostě je prý zazděn Bruncvíkův zázračný meč, který podle legendy na jeho přání sám srážel hlavy nepřátelům. Až jednou bude české zemi nejhůř a na pomoc vyjede svatý Václav v čele blanických rytířů, tehdy na mostě jeho kůň rozkopne zem a meč se objeví, zničí nepřátele a bude navždy v Čechách klid. Při opravě mostu po povodni z roku 1890 byl prý v mostovce skutečně objeven zrezivělý meč. Ten Bruncvíkův to však zřejmě nebyl. Nález ale nijak neudivuje, vždyť na mostě se bojovalo od husitských válek. Pod čtvrtým mostním obloukem prý odnepaměti žije vodník. Prý se však své vodnické životnosti nevěnuje a Kampě provozuje půjčovnu lodiček. 🙂 Řada pověstí se váže ke sv. Janu Nepomuckému. Jednomu chuďasovi například pomohl k bohatství. Ve snu ho světec vyzval, aby přišel na Karlův most, že najde poklad. Venkovan tu potkal vojáka, který měl také sen o pokladu, ale na jiném místě. Podle vojákova snu vesničan poznal, že jde o jeho chalupu. Pod starou jabloní pak spolu opravdu slíbený poklad našli.

Spolčení se samotným ďáblem
Poté, co Václav IV. dal shodit Jana Nepomuckého do Vltavy, spadl prý jeden mostní oblouk. Každá oprava ztroskotala, po půlnoci se vždy sesulo vše, co přes den stavaři postavili. Až se jeden stavitel spolčil s ďáblem a slíbil mu duši toho, kdo první ráno přejde most. Léčka s kohoutem staviteli nevyšla, ďábel vylákal na most jeho těhotnou ženu. Dušička neviňátka se pak vznášela neviditelná nad mostem a kýchala chladem. Vysvobodil ji až jistý venkovan, který na kýchnutí řekl zbožně „Pozdrav Pán Bůh“. Od té doby už na Karlově mostě nestraší…

Policejní potápěči pod mostem
Zde by bylo dobré krátce zmínit skutečnost, že roku 2007 se několik dní potápěli policisté pražské městské i státní policie do vod Vltavy právě poblíž Karlova mostu a po hmatu hledali původně navždy ztracené historické předměty. O tématu tehdy informoval web iDNES.cz s tím, že delší dobu policejní potápěči hledali již zmiňované unikátní historické památky a předměty. A našli mnoho zajímavých věcí. Nejen části soch, která vandalové z mostu shodili do řeky, ale do rukou restaurátorů se také dostal zlatý nápis z jednoho z poškozených sousoší nebo i část původního plynového osvětlení mostu. Potápěči ve vodě objevili například i tajemný meč o kterém si povíme nějakém dalším článku na našem magazínu.

Karlův most je jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí či historických památek v hlavním městě a každoročně jej navštěvují miliony turistů z celého světa.

Most je také místem, kde se konají různé kulturní akce a festivaly, jako například Pražské jaro. Karlův most je nejen krásnou památkou, ale také důležitým symbolem českých dějin a kultury. Jeho stavba byla velmi nákladná a byla financována z daní a poplatků.

Samotný most byl také v průběhu dějin poškozen povodněmi a válečnými konflikty, ale vždy byl obnoven a zachován pro další generace.

Povodeň v roce 1872 (foto František Fridrich). Zdroj: František Fridrich (21. 5. 1829 – 23. 3. 1892) – Scheufler Collection / wikipedia.org *

Název Karlova mostu
Jeho název je odvozen od jména Karla IV., který byl jedním z nejvýznamnějších českých králů a panovníků, jenž založil mnoho významných staveb a institucí v Praze.

DŘÍVE JSME PSALI:

Záhadná a nádherná stověžatá Praha aneb jak objevit kouzlo velkoměsta

David Bárta — 13. 01. 2023
Jistě si každý z vás někdy udělal výlet do Prahy a možná vás toto místo očarovalo. Dnes si povíme příč...

Muzeum Karlova mostu
Karlovu mostu je věnována expozice Muzea Karlova mostu v budově kláštera křižovníků s červenou hvězdou na Křižovnickém náměstí. Informuje rovněž o Juditině mostu či středověké stavební huti; její součástí je i velký model rozestavěného Karlova mostu. Tématem další části výstavy je sochařská výzdoba mostu a v té souvislosti zejména Jan Nepomucký, jehož umučené tělo bylo svrženo do Vltavy právě z Karlova mostu,“ píše k tématu otevřená encyklopedie.

Použité zdroje: Wikipedie (Karlův most, hl.m. Praha), iDnes.cz 
(redakční text) *

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu