Zemřel sexuolog Radim Uzel (†82)

Publikuje: David Bárta — 03. 05. 2022
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Zemřel sexuolog Radim Uzel (†82)

Ve věku 82let zemřel lékař, sexuolog, pedagog a také soudní znalec pan Radim Uzel. O jeho úmrtí informoval server iDNES.cz.

Radim Uzel se narodil 27. března 1940 v Ostravě. Byl známý český gynekolog, sexuolog a mimo jiné i regionální politik, popularizátor sexuologie, čestný předseda a člen vědecké rady Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu rovněž pak i vysokoškolský pedagog.

Publikoval mnoho populárních článků v tisku, uskutečnil mnoho rozhovorů v mediích, je autorem publicistických relací v rozhlase a v televizi. Každoročně se zúčastňoval desítek přednášek a besed v oblasti sexuální výchovy a porodnictví.

V době komunistické normalizace byl v Ostravě předsedou základní organizace Komunistické strany Československa.

Po sametové revoluci stál u zrodu strany Nezávislá erotická iniciativa, za niž byl členem Zastupitelstva hl. m. Prahy. V senátních volbách roku 1996 neúspěšně kandidoval za Stranu zelených v Ostravě, získal tehdy 7,87 % hlasů. V senátních volbách 2000 poměrně těsně neprošel do druhého kola v obvodu Praha 12, kde kandidoval za ČSNS. V roce 2004 kandidoval do Senátu v Mělníce za stranu Sebeobrana voličů, kdy se dostal do druhého kola, zde však podlehl Jiřímu Nedomovi z ODS. V roce 2012 kandidoval za SPOZ, v Břeclavi, získal 4,68 % hlasů.

Někteří odborníci a publicisté ho opakovaně kritizovali za veřejné výroky o sexuálním obtěžování, protože podle nich ze své pozice odborné autority zlehčuje tento problém a ospravedlňuje svými slovy sexistické chování.

Sexuolog Pavel Turčan se ho zastal, podle něj výroky myslí, jako bavič často v nadsázce a lidem je to zřejmé. Přesto všechno to byl člověk s velkým srdcem, který dokázal v životě mnohem víc, než-li kdokoliv jiný a právě jeho lidskost nám všem bude chybět.

Čest jeho památce

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu