Za likvidaci mohutného požáru ve Hřensku dostanou hasiči a policisté 225 mil. Kč

Publikuje: Nikola Macáková — 14. 09. 2022
Zdroj: Klára Dlubalová
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Za likvidaci mohutného požáru ve Hřensku dostanou hasiči a policisté 225 mil. Kč

Pokrytí nákladů při zásahu, provozní výdaje, platy a odměny pro zasahující hasiče a policisty, dotace pro zřizovatele jednotek SDH.

Ministerstvo vnitra od vlády získalo mimořádné prostředky pro složky IZS zasahující u požáru ve Hřensku.

U největšího lesního požáru v historii Česka zasahovalo nepřetržitě 21 dní přes 6300 profesionálních a dobrovolných hasičů a 92 příslušníků letecké policie.

UdálostiExtra.cz o tématu aktuálně informovala mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová s tím, že na pokrytí nákladů při zásahu, provozní výdaje, platy a odměny pro zasahující složky, hlavně hasiče a policisty, a také na dotace pro dobrovolné hasiče získalo dnes, 14. září 2022, Ministerstvo vnitra od vlády 225 308 250 Kč, z toho 49 675 144 Kč na odměny pro profesionální a dobrovolné hasiče a policisty.

„Požár ve Hřensku u nás rozsahem, použitou technikou i nasazením hasičů a policistů neměl obdoby. Naprosto si uvědomuji, jaké mimořádné nasazení za sebou mají profesionální i dobrovolní hasiči nebo policisté. Proto jsme se rozhodli jim tyto mimořádné náklady kompenzovat,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. Požár likvidovaly složky integrovaného záchranného systému na ploše 1100 hektarů a využily k tomu přes 400 kusů techniky včetně letecké.

DŘÍVE JSME PSALI:

Ministr vnitra Vít Rakušan navštíví Hřensko

Jana Malá — 08. 08. 2022
Ministr vnitra Vít Rakušan navštíví v pondělí 8. srpna Hřensko. Oblast v Ústeckém kraji, kterou postihl mohutný lesní požár.

„Ministerstvo vnitra, resp. Hasičský záchranný sbor z částky využije 68 240 070 Kč na dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů, které se podílely na zásahu, cestou jejich zřizovatelů. Kompenzace mimořádných výdajů formou dotace nahradí ušlé výdělky a mzdy. Z dotace, kterou vyhlásí Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru, půjdou vyplatit také odměny. O dotaci si zřizovatelé, tedy obce, budou muset požádat,“ upřesnila Klára Dlubalová z ministerstva vnitra.

„Kromě toho získá na pokrytí výdajů 6 000 000 Kč Ústecký kraj, konkrétně za ubytování hasičů nebo zajištění činnosti štábu, 1 651 350 Kč získá Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy za vyslání zdravotnického speciálu Golem a 137 700 Kč Správa státních hmotných rezerv na opravu majetku, který hasiči použili při zásahu,“ doplnila mluvčí resortu vnitra.

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu