V Česku se nejčastěji umírá na nemoci. Násilí, úrazy či nehody si tolik obětí nevyžádají

Publikuje: David Bárta — 30. 09. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Zprávy z domova » V Česku se nejčastěji umírá na nemoci. Násilí, úrazy či nehody si tolik obětí nevyžádají

Česko je zemí s bohatou historií, krásnou krajinou a kultivovanými obyvateli. Věděli jste, že v Česku se nejčastěji umírá na nemoci?

Mnoho lidí se ani tak neobává toho, že jednou bude muset tento svět navždy opustit, ale spíše toho, že jejich smrt bude bolestivá, zdlouhavá a náročná. Šance, že zahynete po útoku žraloka nebo třeba uhoříte v havarovaném letadle, je ale vlastně docela mizivá. V Česku vévodí zcela jiné příčiny úmrtí. A ve většině případů jde o nemoci – žádné nešťastné náhody nebo násilné činy. To ale bohužel znamená, že ve spoustě případů skutečně smrt je zdlouhavá a často celé roky bojujete o život,“ uvádí web ZajimavaEvropa.cz.

Avšak, jako každá země na světě, i Česko čelí zdravotním výzvám a smrtelným rizikům. Překvapivě však nejčastěji občany České republiky ohrožují již zmíněné nemoci. Nehody, úrazy a násilí, které jsou často mediálně výrazněji prezentovány, si naopak vyžádají mnohem méně obětí. Co říkají statistiky obecně a jaký je vztah lidí k této problematice?

Strach ze smrti a jeho vliv na naše rozhodování

Není pochyb o tom, že strach ze smrti je přirozenou lidskou reakcí. Jakýkoliv náznak ohrožení našeho života nás zpravidla přiměje jednat rychle a obezřetně. Tento přirozený instinkt nás chrání před nepříznivými situacemi a motivuje nás pečovat o své zdraví. Nicméně, někdy může tento strach způsobovat, že se soustředíme příliš na méně časté rizikové faktory, jako jsou nehody a násilí, na úkor těch běžnějších, jako jsou nemoci.

Statistiky nemění svá fakta

  • Podívejme se na aktuální statistiky úmrtí v České republice. „Zřejmě to může překvapit mnohé, ale nemoci jsou jednoznačně hlavní příčinou úmrtí v této zemi. Podle dat z veřejně dostupných zdrojů se více než 80% úmrtí v České republice v posledních letech připisuje právě nemocem,“ uvádí Český statistický úřad
  • Nemoci oběhové soustavy jsou dlouhodobě na prvním místě. Jsou to například srdeční choroby, cévní mozkové příhody a hypertenze. Tyto nemoci společně způsobují více než polovinu všech úmrtí.
  • Nádorová onemocnění, tedy rakovina, jsou na druhém místě. „Ačkoli medicínský výzkum a léčba pokročily, rakovina zůstává závažným problémem, který si stále vyžaduje mnoho životů,“ zmiňuje krátce Světová zdravotnická organizace (WHO.)
  • Onemocnění dýchací soustavy, jako je chronická obstrukční plicní nemoc (COPD) a pneumonie, následují na třetím místě.
  • Nemoci trávicí soustavy, jako jsou žaludeční vředy a onemocnění jater, nejsou zanedbatelným rizikem.

Jak se vyhnout častým nemocem?

  • Základem prevence nemocí je zdravý životní styl. Pravidelná fyzická aktivita, vyvážená strava, omezení stresu a správná péče o vlastní tělo mohou výrazně snížit riziko vzniku onemocnění. Důležité je také pravidelné lékařské vyšetření, které umožní odhalit potenciální problémy včas, kdy jsou ještě léčitelné,“ uvádí k tématu Ministerstvo zdravotnictví ČR.
DŘÍVE JSME PSALI:

Žije mozek po smrti člověka? Jaké jsou prožitky umírajícího člověka?

David Bárta — 27. 12. 2022
Také vás zajímá, co člověk prožívá v přítomnosti všeobjímající smrti? A jak vlastně okamžik nemilosrdného umírání snáší náš ...

Světová zdravotnická organizace (WHO) o rakovině

Rakovina je poměrně velká skupina nemocí, které mohou začít téměř v jakémkoli orgánu nebo tkáni těla, když abnormální buňky nekontrolovatelně rostou, překračují své obvyklé hranice a napadají přilehlé části těla a/nebo se šíří do jiných orgánů. Posledně jmenovaný proces se nazývá metastázování a je hlavní příčinou úmrtí na rakovinu. Novotvar a zhoubný nádor jsou další běžné názvy pro rakovinu,“ uvádí Světová zdravotnická organizace (WHO).

Rakovina je celosvětově druhou nejčastější příčinou úmrtí a například v roce 2018 měla na svědomí odhadem 9,6 milionu úmrtí, neboli 1 ze 6 úmrtí. Rakovina plic, prostaty, tlustého střeva a konečníku, žaludku a jater jsou nejčastějšími typy rakoviny u mužů, zatímco rakovina prsu, Rakovina tlustého střeva a konečníku, plic, děložního čípku a štítné žlázy jsou nejčastější u žen.

Nádorová zátěž celosvětově stále narůstá, což představuje obrovskou fyzickou, emocionální a finanční zátěž pro jednotlivce, rodiny, komunity a zdravotní systémy. Mnoho zdravotnických systémů v zemích s nízkými a středními příjmy je nejméně připraveno zvládnout tuto zátěž a velké množství pacientů s rakovinou na celém světě nemá přístup ke včasné kvalitní diagnostice a léčbě. V zemích, kde jsou zdravotnické systémy silné, se míra přežití mnoha typů rakoviny zlepšuje díky dostupné včasné detekci, kvalitní léčbě a péči o přežití,“ dodává Světová zdravotnická organizace.

Závěrem lze tedy dodat, že není pochyb o tom, že nehody, úrazy a násilí jsou vážnými hrozbami pro lidský život, a neměli bychom na ně zapomínat. Nicméně, když se zaměříme na prevenci nemocí, můžeme významně snížit počet úmrtí v České republice. Dbejme tedy na své zdraví, pravidelně navštěvujme lékaře a nebojme se diskutovat o zdraví otevřeně s našimi blízkými.

Použité zdroje:Český statistický úřadMinisterstvo zdravotnictví ČRSvětová zdravotnická organizace (WHO), ZajimavaEvropa.cz, redakční informace a zdroje,
(redakční text).

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu