Světové prvenství: ve Zlíně odoperovali vetchozrakost unikátní metodou

Publikuje: Nikola Macáková — 14. 12. 2022
Zdroj: Mgr. Petra Ďurčíková / pear__media
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Světové prvenství: ve Zlíně odoperovali vetchozrakost unikátní metodou

Zhoršené zaostřování na blízko – vetchozrakost – se začíná objevovat mezi 40. a 45. rokem. Patří k nejčastějším očním vadám.

Vůbec poprvé na světě byl novou laserovou metodou operován pacient s presbyopií minulý týden ve Zlíně. Čeští oční lékaři tak opět mohli přispět k pokroku moderní oční chirurgie.

Už v roce 2014 byl na soukromé zlínské oční klinice operován první pacient metodou ReLEx Smile. Unikátní laser německé společnosti Zeiss umožňuje operovat pacienty s dioptriemi velmi šetrně. Nejčastěji se používá pro odstranění krátkozrakosti a lékaři oční kliniky Gemini jako jediní v Česku od roku 2017 operují tímto laserem i dalekozrakost. V minulém týdnu byla na zlínské klinice vůbec poprvé na světě metodou ReLEx odstraněna presbyopie. „Brýle na čtení potřebuje téměř každý člověk nad 40 let věku – viníkem je zpravidla právě vetchozrakost. Vetchozrakost neboli presbyopie je oční vada, která souvisí se stárnutím organismu, a tedy i oka. Projevuje se jako neschopnost oka zaostřit na blízko. Souvisí se ztrátou pružnosti čočky s věkem a projevuje se už kolem 45. roku tím, že dotyčný má potřebu si při čtení oddalovat text od očí,“ popsal Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Laserové operace probíhají ambulantně, jsou rychlé, bezbolestné a bezpečné. K nejšetrnějším metodám patří právě ReLEx Smile.

Dosud laserovou operací ReLEx Smile nebylo ve vyšším věku možné odstranit jak brýle do dálky, tak brýle na čtení. Řešením tak byly jen implantace nitroočních čoček nebo mikročočky, což se ale nyní změnilo. Minulý týden jsme s týmem oční kliniky Gemini provedli první operaci presbyopie ReLEx Smile na světě, který vyvinula firma Zeiss. Laser vytvoří pouze malý řez v rohovce, který je výrazně menší než u jiných metod. To přináší řadu výhod, jako například minimální mechanické narušení rohovky a snížení rizika syndromu suchého oka. Velmi nízké je také riziko infekce,“ vysvětlil Pavel Stodůlka.

DŘÍVE JSME PSALI:

Nikola Macáková — 

Česká oční chirurgie patří ke světovým špičkám – řada operací proběhla právě v tuzemsku vůbec poprvé na světě. Ke světovým prvenstvím nyní nově patří i operace vetchozrakosti metodou ReLEx Smile. Prvním pacientem se stal 46letý lékař z Brna, který už nebude potřebovat brýle na čtení a střední vzdálenost. Uvidí tedy dobře jak na počítač, tak i na palubní desku při řízení automobilu. Už první den po operaci viděl pacient bez brýlí na mobil, hodinky a přečetl dokonce ta nejmenší písmenka.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu