Školám chybí finance na pomůcky pro žáky

Publikuje: David Bárta — 20. 09. 2022
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Školám chybí finance na pomůcky pro žáky

Aktuální špatnou finanční situaci škol, kdy jsou ředitelé nuceni převádět finance původně určené na platy učitelů do tzv. ONIV nikdo neřeší.

O tématu dnes informoval UdálostiExtra.cz prezident Pedagogické komory Radek Sárközi s tím, že ve středu by měli poslanci rozhodovat o tom, zda podpoří navýšení ostatních neinvestičních výdajů školám, z nichž se hradí například pomůcky a učebnice pro žáky nebo plavecký výcvik dětí a podobně. Viz >> pozměňovací návrh << pana poslance Zdeňka Kettnera k novele zákona o státním rozpočtu, kterým se dodatečně dorovnávají peníze na ONIV pro rok 2022 na úroveň roku 2021.

Školám chybí finance na pomůcky pro žáky. Dostaly na ONIV o miliardu korun méně než v loňském roce

„Nejvíce si pohoršily málotřídní školy a ZŠ pouze s 1. stupněm, kde došlo k meziročnímu poklesu o 43 % (z 3000 Kč na 1710 Kč ročně za každého žáka). Nejmenší částku dostávají mateřské školy – jedná se o 450 Kč ročně za jedno dítě (v roce 2021 to bylo 700 Kč),“ uvedl prezident Pedagogické komory.

„Podala jsem žádost o převod 230 000 korun z peněz na platy do ONIV, jde o více než 15 000 korun na jednu učitelku.“ (ředitelka MŠ).

„Musela jsem podat žádost o převod 27 000 korun z financí na platy do ONIV, což je 13 500 korun na jednu učitelku.“ (ředitelka málotřídní ZŠ).

„Od ledna do září jsem žádala o převod 58 000 korun z prostředků na platy do ONIV, jedná se o skoro 10 000 korun na jednu učitelku.“ (ředitelka MŠ a ZŠ).

„Poprvé po dvaceti letech ve funkci ředitele jsem nucen podat žádost o převedení financí z platů do ONIV.“ (ředitel SŠ) … a takto bychom mohli sáhodlouze pokračovat.

DŘÍVE JSME PSALI:

David Bárta — 

„Celý problém by nevznikl (nebo by byl rozhodně mnohem menší), kdyby MŠMT pod vedením Petra Gazdíka nenavrhlo přesun financí na ONIV z rozpočtů veřejných škol ve prospěch škol soukromých a církevních. Tato skoro jedna miliarda korun nyní velmi citelně chybí především veřejným mateřským školám, které se ocitly v červených číslech již loni, a nově i školám základním a středním,“ konstatoval Radek Sárközi.

„Nejsem proti zvyšování rozpočtu soukromým školám, ale nesmí se to dít na úkor škol veřejných,“ zdůrazňuje Radek Sárközi, „možná v tom hraje jistou roli, že náměstkyně pro řízení sekce ekonomické a legislativní Pavla Katzová původně pracovala jako tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska a soukromé školy na ministerstvu protežuje…“

Oproti minulému roku byl soukromým školám navýšen rozpočet o 40 %, přestože se počet žáků v nich meziročně zvýšil pouze o 2 %. „Například soukromé základní školy navštěvovalo v loňském školním roce jen 2,3 % všech žáků,“ dodal závěrem prezident Pedagogické komory.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu