Nejprve začátek v podnikání, následně maturita. Aplikace vytvořená dvěma studenty promění životy v nájemních bytech

Publikuje: David Bárta — 19. 10. 2023
Zdroj: Mgr. Eliška Crkovská / pear__media
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Nejprve začátek v podnikání, následně maturita. Aplikace vytvořená dvěma studenty promění životy v nájemních bytech

Středoškoláci František Ivan a Petr Hofman podnikají v oblasti webů a s vlastní aplikací E-jednotka zvítězili v soutěži pro aktivní studenty Soutěž & Podnikej.

O tématu dnes informovala náš magazín Mgr. Eliška Crkovská z pear__media s tím, že nyní oba studenti pracují na tom, aby jejich nápad už brzy nahradil „domovní nástěnky“ a zpříjemnil soužití většině obyvatel bytových domů.

Jak vtipně nastínil film Vlastníci režiséra Jiřího Havelky (2019), komunikace sousedů pod jednou střechou nebývá vždy snadná. „Můj otec pomáhá při správě domu a já odmalička sledoval, co to obnáší. Když mě jako dítě uchvátilo programování, chtěl jsem tátovi pomoct a napadla mě myšlenka, jak digitalizovat poruchy (primárně s osvětlením) v bytech a domě. Společně s Petrem jsme nápad rozvinuli ve druhém ročníku na střední škole, kde oba studujeme informační technologie. V té době jsme zjistili, že máme podobné myšlení a cíle, že chceme vytvořit něco, co usnadní život mnoha lidem, a odhodlali se do vlastních projektů,“ uvedl 18letý František z Prahy.

Vznikla tak aplikace E-jednotka, pro nájemníky, vlastníky a správce bytových jednotek, která na jednom místě schraňuje informace o veškerém dění v domě. „E-jednotka funguje jako takové informační centrum či recepce – obyvatelé domu v ní najdou aktuální zprávy, kontakty na sousedy, umožňuje hlášení poruch, odstávek a úklidu. Pokud se vám v domě něco porouchá, v telefonu nebo počítači můžete přes aplikaci problém ihned nahlásit a ostatní obyvatelé domu uvidí proces řešení, což eliminuje zahlcení správce stížnostmi,“ popsal spoluautor projektu Petr.

Oba kluky letos čeká maturita na Soukromé střední škole výpočetní techniky (SSŠVT). Kromě studia se Petr s Františkem věnují své firmě na výrobu webových stránek a ve volnu učí seniory, jak pracovat s chytrým telefonem nebo počítačem. „Oba chceme od života víc než být řadovým IT zaměstnancem. Už v době, kdy mí vrstevníci chtěli být popeláři, já chtěl mít svou firmu. Teď bych svůj sen upravil na ‚firmu prosperující‘. Neříkám, že být zaměstnancem je něco špatného, ale moci se realizovat, promítnout do projektu kus sebe a s trochou štěstí vytvořit něco, co lidem pomůže, je opravdu skvělé a vyšší plat je jen vydřený benefit,“ míní Petr.

S tím souhlasí i František, který nabral pracovní zkušenosti v několika firmách. „Odvahu nám dodaly i hodiny ekonomiky, které ve 3. ročníku na SSŠVT zahrnují mimo učební látku také fiktivní podnikání. V současné době rozjíždíme několik firem a při studiu IT školy navštěvujeme různé start-up konference. Je to náročné časově i psychicky, ale ničeho nelitujeme. Do klubů se můžeme chodit bavit s už vybudovaným byznysem,“ podotkli se smíchem mladí inovátoři.

Role v podnikání mají oba kamarádi efektně rozdělené. Zatímco Petr vyniká v počítačové grafice, front-endu, komunikaci a marketingu, Františkova doména je programování back-endu (logické části webu/aplikace). „Každý máme talent na něco jiného, ale zakládáme si na tom, že zásadní věci řešíme společně, skvěle se nám daří například brainstorming. A když na něco nestačíme, necháme si poradit od lidí z oboru – často od našich školních profesorů a známých. Začít s projekty už při škole není složité – určité chyby a neznalost se studentům spíš tolerují, takže stačí hlavně chtít a být aktivní,“ poukázal František.

Ani jeden z vývojářů nepatří k premiantům se samými jedničkami, ale mají své aktivity, které kantoři rádi podporují.

Podnikání se od studia liší nejvíc v tom, že nevíte, za co dostanete jedničku a za co pětku, na hodnocení čekáte týdny a měsíce. I proto jsme rádi, když nám učitelé sdělí svůj pohled či pomohou danou věc zlepšit,“ shodli se autoři slibné aplikace.

V květnu tohoto roku kluci zvítězili s E-jednotkou v 7. ročníku Soutěž & Podnikej. Přes všechny své úspěchy ale zůstávají „nohama na zemi“.

Komunikace v dnešních bytových domech je na mizerné úrovni a naší vizí je aplikace, která to zlepší. Ale 90 procent start-upů krachuje a z toho 10 procent hned první rok. Často je to kvůli nepochopení toho, co trh potřebuje. IT studenti mohou několik let vytvářet skvělou věc, kterou pak nikdo nechce. Toho se chceme vyvarovat. Proto jsme aktuálně s naším projektem E-jednotky ve fázi validace. Zjišťujeme, co přesně by lidé ještě potřebovali, abychom jim starosti redukovali a nepřidělávali. Na trh bychom aplikaci rádi uvedli do konce roku 2024,“ dodal Petr.

Použité zdroje: pear__media,
Text: Mgr. Eliška Crkovská

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu