LED technologie vzala svět útokem

Publikuje: David Bárta — 17. 05. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Zprávy z domova » LED technologie vzala svět útokem

LED technologie je revoluční forma osvětlení, která vzala svět útokem. Následující článek vypovídá o pochopení LED technologie a jejích výhod.

LED je zkratka pro Light Emitting Diode, což je polovodičové zařízení, které vyzařuje světlo, když jím prochází elektrický proud. Tato technologie se používá k výrobě široké škály produktů osvětlení, včetně žárovek, lamp a svítidel. Technologie LED je dnes považována za energeticky nejúčinnější a nejekologičtější osvětlovací technologii,“ uvádí blog zbynekmlcoch.cz.

LED osvětlení nabízí oproti tradičním způsobům osvětlení několik výhod. LED žárovky mají mnohem nižší spotřebu energie než klasické žárovky, což z dlouhodobého hlediska znamená výrazné úspory nákladů,“ píše k tématu dodavatel energií eon.cz. „Kromě toho mají LED žárovky delší životnost než klasické žárovky, což znamená, že je třeba je vyměňovat méně často. LED žárovky také vydávají méně tepla než tradiční žárovky, díky čemuž je bezpečnější používat v uzavřených prostorách,“ upřesňuje web srovnejto.cz a dodává, že LED osvětlení je navíc k dispozici v široké škále barev a lze jej stmívat podle individuálních preferencí.

Technologie LED nabízí výrazné úspory energie a nákladů. LED žárovky spotřebují až o 90 % méně energie než tradiční žárovky, což znamená značné úspory na účtech za energii,“ uvádí web ledsviti.cz.

Zatímco LED žárovky mohou být zpočátku dražší než tradiční žárovky, dlouhodobé úspory na účtech za energii z nich činí investici, která se vyplatí. LED osvětlení navíc vyžaduje méně údržby než tradiční osvětlení, což může vést k dalším úsporám nákladů. LED osvětlení je také šetrné k životnímu prostředí, protože neobsahuje nebezpečné materiály jako je rtuť. Celkově je technologie LED chytrou volbou pro domácnosti a podniky, které chtějí ušetřit peníze, snížit svou ekologickou stopu a využít výhod vysoce kvalitního osvětlení,“ píše k tématu web elektrina.cz.

Implementace LED osvětlení ve vaší domácnosti

Technologie LED osvětlení způsobila revoluci ve způsobu, jakým osvětlujeme naše domovy, a nabízí energeticky účinnější a nákladově efektivnější alternativu k tradičním metodám osvětlení. Výběr správných LED žárovek pro váš domov je prvním krokem k realizaci LED osvětlení. LED žárovky spotřebují pouze zlomek elektřiny ve srovnání s klasickými starými žárovkami, což z nich dělá udržitelnější a ekologičtější variantu.

Led žárovka, ilustrační foto. Zdroj: maxsel ze služby pixabay

LED žárovky mají navíc delší životnost, obvykle vydrží více než 20 000 hodin ve srovnání s tradičními žárovkami,“ uvádí dále český dodavatel energii eon.cz. „Na trhu je k dispozici mnoho možností a při výběru LED žárovek je důležité vzít v úvahu faktory, jako je jas, teplota barev a kompatibilita se stávajícími svítidly,“ upřesnil web ledme.cz.

Instalace LED svítidel je jednoduchý proces, který zvládnou majitelé domů se základními elektrotechnickými znalostmi. LED svítidla jsou k dispozici v řadě stylů a velikostí, takže se hodí do každé místnosti v domácnosti. Upgrade na LED svítidla je efektivní způsob, jak snížit spotřebu energie a ušetřit peníze na účtech za energie. Nahrazením zastaralých svítidel technologií LED mohou majitelé domů výrazně snížit svou uhlíkovou stopu a přispět k udržitelnější budoucnosti. LED osvětlení také produkuje méně tepla než tradiční způsoby osvětlení, což z nich činí bezpečnější volbu pro domácnosti.

Maximalizace úspor energie pomocí LED osvětlení vyžaduje několik jednoduchých kroků. Jednou z hlavních výhod LED žárovek je jejich energetická úspornost. LED žárovky spotřebují přibližně sedmkrát méně elektřiny než klasické žárovky, což vede k výrazným úsporám nákladů v průběhu času. Je důležité zajistit, aby se LED žárovky používaly efektivně tím, že vypnete světla, když se nepoužívají, a pomocí stmívačů upravte úroveň osvětlení. Majitelé domů mohou navíc využít programů na úsporu energie a pobídek nabízených energetickými společnostmi, aby dále snížili spotřebu energie a ušetřili peníze,“ vysvětluje blog srovnejto.cz.

Implementací LED osvětlení ve vaší domácnosti můžete využívat výhod zlepšené energetické účinnosti, snížené uhlíkové stopy a úspor nákladů na účty za energie.

Finanční výhody přechodu na LED osvětlení

Přechod na LED osvětlení může domácnostem i firmám přinést značné finanční výhody. Jedním z hlavních způsobů, jak může technologie LED ušetřit peníze, je snížení spotřeby energie. Tradiční žárovky plýtvají velkým procentem energie, kterou spotřebují, jako teplo, přičemž pouze malé procento se přemění na světlo,“ píše dále blog srovnejto.cz. „Oproti tomu LED žárovky jsou vysoce účinné a přeměňují mnohem vyšší procento energie na světlo, což má za následek výrazné úspory energie a nižší účty za elektřinu. K dispozici jsou online kalkulačky úspor LED, které pomohou jednotlivcům a firmám vypočítat jejich potenciální úspory elektrické energie při přechodu na LED osvětlení,“ uvádí souběžně weby ledme.cz a techniled.cz.

Další finanční výhodou LED osvětlení je návratnost investice do modernizace LED osvětlení. Zatímco počáteční náklady na LED žárovky mohou být vyšší než u tradičních žárovek, mají mnohem delší životnost a vyžadují méně častou výměnu, což má za následek nižší náklady na údržbu. „Technologie LED se navíc v posledních letech stala dostupnější, což z ní činí nákladově efektivní dlouhodobou investici pro domácnosti i podniky. Například studie z roku 2012 prokázala, že společnost by mohla dosáhnout návratnosti investice do LED osvětlení ve výrobní hale během pouhých dvou let,“ uvedl k tématu web elektroprumysl.cz.

Dlouhodobé finanční výhody LED osvětlení přesahují úspory energie a návratnost investic. LED žárovky jsou šetrné k životnímu prostředí a neobsahují nebezpečné materiály jako tradiční žárovky, což z nich činí udržitelné řešení osvětlení,“ konstatuje web ledme.cz.

Kromě toho mají LED žárovky mnohem delší životnost než tradiční žárovky, což snižuje potřebu častých výměn a snižuje celkové náklady na údržbu osvětlení,“ dodává eon.cz. „Celkově může přechod na LED osvětlení přinést významné finanční výhody pro domácnosti a podniky a zároveň přispět k udržitelnější a ekologičtější budoucnosti,“ doplňuje závěrem webledme.cz.

Výhody použití LED

  • Mají asi 10× větší účinnost (svítivost/výkon) než žárovky, asi 2× větší než zářivky (nejmodernější přes 100 lm/W), to je užitečné v zařízeních napájených bateriemi, nebo v úsporných zařízeních.
  • Mohou vyzářit světlo v požadované barvě bez použití složitých barevných filtrů.
  • Jejich pouzdro může být navrženo k soustředění světla na určité místo. Světelné tepelné (žárovky) a fluorescenční (zářivky) většinou potřebují k soustředění světla vnější optickou soustavu.
  • V zařízeních, kde potřebujeme funkci „stmívání“, nemění svou barvu při snížení napájecího proudu, na rozdíl od žárovek, které při snížení napájení vydávají žlutější světlo.
  • Jsou odolné vůči nárazům a vibracím.
  • Jsou odolné vůči chladu.
  • Jsou ideální na použití v zařízeních, kde dochází k častému vypínání a zapínání zařízení, na rozdíl od žárovek, především halogenových, které mohou při častém zapínání a vypínaní snadno shořet, velice náchylné jsou na toto zářivky, u nichž se obvykle přepálí jedno ze žhavicích vláken.
  • Mají extrémně dlouhou životnost. Jeden z výrobců vypočítal odhadovanou dobu životnosti jejich LED mezi 100 000 a 1 000 000 hodin (neplatí pro výkonné LED, tam mohou být značně menší hodnoty). U zářivek je obvyklý údaj 8 000 – 12 000 hodin a u typických žárovek 1 000 – 2 000 hodin.
  • Nejčastější příčinou jejich selhání je postupný úbytek jasu, na rozdíl od žárovek, u kterých se nejčastěji přeruší vlákno.
  • Velice rychle se rozsvítí. Typický červený LED indikátor se rozsvítí v řádu mikrosekund. LED používané v telekomunikačních zařízeních mohou mít tyto doby i mnohonásobně kratší.
  • Jsou velice malé a snadno mohou být osazeny do desky plošných spojů.
  • Neobsahují rtuť (na rozdíl od zářivek).
  • U LED žárovek je výhodou možnost častého vypínání a zapínání bez obav z prasknutí tepelného vlákna jako u klasických žárovek.
  • Různorodost LED žárovek je jejich velkou výhodou, díky které je lze instalovat a využívat skutečně velmi široce.

Nevýhody LED

  • Mají vyšší pořizovací náklady (počítáno v ceně za lumen), než tradiční světelné zdroje. Další náklady také vychází z toho, že jedna dioda poměrně slabě září (pozn.: Dnešní LED dosahují již velmi vysokého světelného toku), a proto jich potřebujeme větší množství.
  • Jejich životnost hodně závisí na teplotě. Používání LED na hranici proudových specifikací může vést k přehřátí pouzdra LED a k následnému selhání zařízení. V případech vyšších teplot se musí zajistit dostatečné chlazení. To je obzvláště důležité v automobilech a zařízeních pro vojenské nebo lékařské účely, které musí fungovat v širokém rozsahu teplot a jsou u nich kladeny vysoké požadavky na spolehlivost.
  • Musí být napájeny proudem správné polarity a hodnoty.
  • Obvykle vyzařují světlo jen v úzkém paprsku v jednom směru.
  • Nemohou být použity v aplikacích, kde potřebujeme ostře směrový paprsek světla. LED nejsou schopny směrovosti pod několik stupňů. Pokud potřebujeme směrovější zařízení, je lepší použít laser (nebo LED lasery).
  • Při stejné teplotě chromatičnosti mohou LED oproti klasické žárovce vyzařovat i modrou spektrální složku, která není pro člověka večer a v noci přirozená. To narušuje spánek a může to vést ke zdravotním potížím.
  • Roste znepokojení z toho, že modré a bílé LED jsou teď schopny poškodit zrak a přílišná intenzita, která je použitá u LED, může oko především v noci poškodit. Dnešní diody jsou schopny překračovat bezpečnostní limity specifikované v ANSI/IESNA RP-27.1-05: Recommended Practice for Photobiological Safety for Lamp and Lamp Systems.
Použité zdroje: 
Životnost LED svítidla a LED žárovek, úspora elektřiny a peněz. (n.d.) zbynekmlcoch.cz
Kolik peněz a energie ušetří LED žárovky | E.ON – EON.cz. (n.d.) eon.cz
LED žárovka: Jak velké úspory v domácnosti vám může přinést?. (n.d.) srovnejto.cz/blog/kolik-penez-usetrite-s-led-zarovkami/
Víte jak usporit za energie ve vaší firmě? – LEDsviti.cz. (n.d.)  ledsviti.cz/blog/usetrete-za-energie-s-led-osvetlenim/
LED žárovky. Které vám ušetří stovky korun ročně? – Elektřina.cz. (n.d.) elektrina.cz
Výhody a nevýhody LED žárovek – LEDme s. r. o.. (n.d.) ledme.cz
Jak ušetřit za energie? Pomůžou LED žárovky i úsporné …. (n.d.) smartmania.cz
LED osvětlení – Velkoobchod, maloobchod. (n.d.) ledme.cz/
Kalkulátor LED úspor – LED osvětlení. (n.d.) ledme.cz/content/41-kalkulator-led-uspor
Kalkulačka úspor – TechniLED.cz. (n.d.) techniled.cz/kalkulacka-uspor/
Úspora energie v osvětlení až desetitisíce ročně. (n.d.) elektroprumysl.cz
(redakční text) *

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu