Férový lobbing začíná

Publikuje: Nikola Macáková — 30. 09. 2022
Zdroj: Monika Jindrová (tiskový servis)
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Férový lobbing začíná

Nestátní neziskovky potřebují zlepšit kompetence v oblasti lobbingu. Od 1. 10. se jejich zástupci mohou zapojit do projektu „Férový lobbing.“

„Férový lobbing“ připravila Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR). Projekt finančně podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizen Fund a UdálostiExtra.cz o tom aktuálně informovala ředitelka Asociace veřejně prospěšných organizací ČR Monika Jindrová.

AVPO ČR provedla průzkum mezi svými členskými organizacemi, ze kterého vyplynulo, že tyto organizace nemají dostatek finančních ani personálních kapacit k prosazování svých zájmů, a nemohou se proto této problematice aktivně a efektivně věnovat. Přitom prosazování zájmů včetně ovlivňování vznikající legislativy patří k poslání neziskových organizací coby reprezentantů občanské společnosti.

Účastníci projektu mohou očekávat tematické vzdělávací workshopy a kulaté stoly nebo setkání s poslanci a profesionálními lobbisty. Dále bude v projektu rozvíjena činnost dvou odborných sekcí (Sekce sociálně zdravotní a Sekce pacientských organizací), které již nyní v rámci AVPO ČR fungují a představují neformální platformy k prosazování zájmů.

Neziskové organizace, které se chtějí pustit do lobbingu, by si měly uvědomovat, že nestačí mít skvělé nápady a nadšení. Legislativní proces má svá jasně daná pravidla, může být komplikovaný a především dlouhý. Je proto nutné se obrnit trpělivostí a vyčlenit v organizaci na lobbingové aktivity dostatek zdrojů,“ říká tajemník AVPO ČR Aleš Mrázek, který má v asociaci připomínkování legislativy a lobbing ve své gesci. „Lobbing ale zdaleka neprobíhá pouze na půdě parlamentu, pro neziskové organizace je mnohdy daleko podstatnější prosazování změn na místní úrovni, například při jednáních s místními samosprávami,“ dodává Aleš Mrázek.

DŘÍVE JSME PSALI:

Možností, jak při současné inflaci zhodnotit peníze, ubývá

David Bárta — 26. 08. 2022
Inflace trápí české domácnosti již nějaký ten pátek, a zdražování ještě zdaleka nekončí. Prognózy počítají i pro rok 2023 s inflaci kolem 9%.

AVPO ČR je členem Unie zaměstnaneckých svazů ČR, která je připomínkovým místem pro legislativní návrhy a další normy procházející meziresortními připomínkovými procesy. Každoročně tak AVPO ČR sleduje a aktivně připomínkuje desítky legislativních návrhů.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu