Daňový balíček prošel. Co to znamená pro podnikatele?

Publikuje: František Veselý — 08. 12. 2022
Zdroj: František Veselý / UdalostiExtra.cz
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Daňový balíček prošel. Co to znamená pro podnikatele?

Daňové změny, které nás čekají jsou schváleny. I když změny začnou platit až od nového roku, hlavu podnikatelům zamotávají už teď.

Problém činí například změna limitu pro paušální daň a limit pro platbu daně z přidané hodnoty. „Schvalování zákonů a různých daňových balíčků ke konci roku už je u nás běžnou praxí. Změna limitu daně z přidané hodnoty a paušální daně vyšla ve sbírce zákonů začátkem prosince. V obou případech se limit mění z jednoho na dva miliony. Jenže tím, že se změnily obě hranice a do paušální daně je možné přihlásit se každoročně jen do 10. ledna, musí mít podnikatelé možnost se z platby daně z přidané hodnoty vyvázat. Paušální daň totiž nemohou využívat ti, kteří jsou plátci DPH,“ komentuje změny Michal Jelínek, partner V4 Group.

Ministerstvo financí upozornilo, že žádost o zrušení registrace k DPH lze podat pouze elektronicky. Firmy k tomu mohou využít formulář Žádost o zrušení registrace na portálu #mojedane.cz. Čas mají ale jen do 8. prosince. V případě, že se podnikatel odhlásit z platby DPH nestihne, může tak učinit až ve standardním termínu s účinností od února. Jenže tím pádem se nemůže v příštím roce přihlásit k paušální dani.

Ministerstvo financí předpokládá, že počet živnostníků osvobozených od uplatňování DPH vzroste zhruba o 11 %, tedy o 105 tisíc osob.

Největší změna se týká paušální daně

Paušální daň je varianta, jak v jedné platbě zaplatit sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň z příjmu. Ti, co do paušálního režimu vstoupí, posílají jednu částku měsíčně a nemusí se pak starat o daňové přiznání. Jenže přihlásit se k této variantě zdanění mohou jen od 1. do 10. ledna. Doposud byla hranice příjmu pro paušální daň jeden milion korun. Příští rok se zvýší na již zmíněné dva miliony korun a bude rozdělena do tří pásem.

Paušální daň se skládá se z 1,15násobku minimální zálohy na zdravotním pojištění, 1,15násobku minima sociálního pojistného a daně z příjmu ve výši 100 korun.

Příští rok by tedy mělo být zdravotní pojistné pro paušální daň ve výši 2 722 korun, sociální pojištění 3 386 korun a daň z příjmu zůstává 100 korun. Základní paušální daň pro první pásmo by tedy měla činit 6 208 korun. Pro letošní rok OSVČ v paušálním režimu hradí měsíční částku ve výši 5 994 korun.

Pásma paušální daně

Pásmo Příjem Paušální daň měsíčně
1.pásmo do 1 milionu Kč

6 208 Kč

2. pásmo do 1,5 milionu Kč

16 tisíc Kč

3. pásmo 1,5 až 2 miliony Kč

26 tisíc Kč

Paušální daň nemusí být ale výhodná pro všechny. Pokud vstoupíte do tohoto režimu, nemůžete uplatňovat například slevy na poplatníka, nebo si z daní odečíst zaplacené úroky z hypotečního úvěru či životní pojištění.

DŘÍVE JSME PSALI:

František Veselý — 

Určitě doporučujeme pečlivě zanalyzovat, zda se vám paušální daň vyplatí, či nikoliv. Stejně tak je dobré zvážit, do jakého pásma vstoupíte. Jednotlivá pásma jsou přímo spjata výší výdajového paušálu, který by daňový poplatník platil, kdyby se rozhodl pro procentní vyjádření daně z příjmu. Paušální daň a její využití je také omezeno výší ostatních příjmů, kterých poplatník může dosáhnout, jako je například příjem z pronájmu nebo z investic. Doposud byl roční limit 15 tisíc korun, ale s novelou se navyšuje na 50 tisíc korun,“ doplňuje Michal Jelínek.

Pásma paušální daně záleží na rozhodných příjmech

  1. Pro první pásmo:

  • do výše 1 000 000 Kč bez ohledu na to, z jakého činnosti plynou

  • do výše 1 500 000 Kč, pokud alespoň 75 % příjmů ze samostatné činnosti tvoří příjmy, k nimž lze uplatnit výdaje ve výši 80 % nebo 60 % z příjmů

  • do výše 2 000 000 Kč, pokud alespoň 75 % příjmů ze samostatné činnosti tvoří příjmy, k nimž lze uplatnit výdaje ve výši 80 % z příjmů

  1. Pro druhé pásmo:

  • do výše 1 500 000 Kč bez ohledu na to, z jaké činnosti plynou

  • do výše 2 000 000 Kč, pokud alespoň 75 % příjmů ze samostatné činnosti tvoří příjmy, k nimž lze uplatnit výdaje ve výši 80 % nebo 60 % z příjmů

  1. Pro třetí pásmo:

  • do výše 2 000 000 Kč bez ohledu na to, z jaké činnosti plynou

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu