Boss Babiš: chemický Alí přichází – Petrimex vs Agrofert

VIDEO
Publikuje: Lukáš Závodský — 24. 03. 2023
Zdroj: Lukáš Závodský
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Boss Babiš: chemický Alí přichází – Petrimex vs Agrofert

Aktuálně probereme podnikatelské začátky Andreje Babiše v mladé demokracii. Rovněž i jeho napojení nejen na Lovochemii.

Následné se dozvíte, jak Babiš ovládl českou pobočku Petrimexu – následně Agrofertu a také jeho první blízké kontakty na politickou scénu. Video připravil a publikoval spolupracovník redakce Lukáš Závodský na našem partnerském YouTube kanále TOP témata.

Maroko – Petrimex – Secheza

Původ Babišovi moci je třeba hledat v jeho angažmá v Maroku s následným dovozem fosfátů do tehdejšího Československa. Vše pod hlavičkou slovenské společnosti Petrimex.

DŘÍVE JSME PSALI:

Boss Babiš: STB, fosfáty a Maroko

Lukáš Závodský — 21. 03. 2023
V této video sérii si budeme vyprávět příběh Andreje Babiše, který bez nadsázky postupně ovládl téměř každý aspekt vý...

Se zmiňovanou společností Petrimex úzce spolupracovala firma na výrobu zemědělských hnojiv, bez kterých by se, jak uvádí autor videa neobešel prakticky žádný zemědělec tedy firma Secheza. Jenže firma Secheza se, krátce po revoluci roku 1989 – 1990 začala potýkat s výraznými problémy, neboť zemědělci začali šetřit a neodebírali, již takové množství hnojiv, jako tomu bylo dříve a v tu dobu přišel na scénu zmiňovaný Andrej Babiš, který se vracel ze své řekněme pracovně-podnikatelské cesty z Maroka,“ uvádí ve svém videu autor reportáže Lukáš Závodský.

Vzhledem k rozsáhlým problémům, se kterými se firma Secheza potýkala, jako bylo například špatné vedení společnosti, neprůhledné smlouvy a také poměrně vysoká zadluženost firmy jako takové se zaměstnanci firmy proti jejímu vedení vzbouřili, a tak v září roku 1991 tehdejší lidovecký poslanec Jiří Karas dal podnět ke kontrole celého podniku mimo jiné i kvůli velmi silným a úzkým vazbám, v mnoha případech naprosto „neprůhledných“ vazeb firmy Secheza na slovenský Petrimex. Podnět tehdy řešilo Ministerstvo státní kontroly vedené Igorem Němcem.

Ve zprávě se tedy mimo jiné uváděla i skutečnost, že tehdejší ředitel Sechezy dostal pouze jedinou nabídku na půjčku od Německých společností na řádově 21. mil. dolarů. V té době neskutečné finance. Celá půjčka byla podmíněna tím, že Secheza, s.p. uzavře exkluzivní smlouvu na prodej letku se slovenskou společností Petrimex. Není tajemstvím, že půjčku zprostředkoval samotný Andrej Babiš, který v tu chvíli přichází na scénu,“ konstatují TOP témata na kanále YouTube.

Díky „exkluzivní“ smlouvě tak Babiš a jeho slovenský Petrimex ovládl většinu obchodů a tržeb tehdejšího státního podniku Secheza.

Vše následně vzalo rychlý spád

V roce 1993 byl na příkaz státu tehdejší státní podnik Secheza přejmenován na chemický gigant Lovochemie, akciovou společnost.

Na prvním jednání představenstva v listopadu roku 1993 již jako legitimní člen představenstva zasedal i Andrej Babiš. Babiš byl do této funkce navržen tehdejším Fondem národního majetku, který byl 100% vlastníkem Lovochemie, a.s., a to i přesto, že Babiš byl na postu vysoce postaveného manažera společnosti Petrimex, která byla výhradním dodavatelem ledku a fosfátů do této společnosti. Jednalo se tak o ukázkový střet zájmů, kdy sám Babiš zastupoval jak stranu dodavatele, tak i stranu odběratele.

Tím, že se 1. ledna následující rok rozpadlo (za laskavého přispění exprezidenta Klause) Československo dostal sám Babiš unikátní nápad vytvořit v nově vzniklé České republice pobočku slovenského Petrimexu a to spol. Agrofert. Netrvalo dlouho a Babiš dostal od vedení společnosti zelenou, a tak nám dne 25. ledna roku 1993 v České republice vznikla „dnes chobotnice“ spol. Agrofert, jejím generálním ředitelem se samozřejmě nemohl stát nikdo jiný, než-li sám ing. Andrej Babiš, který využíval toho, že seděl na několika židlích najednou.

„O následující dva roky později na domluvené schůzce Andrej Babiš rozšířil původní kapitál spol. Agrofert z původního 1. mil. korun na 4. mil. korun a zároveň se vzdal předkupního práva na akcie Petrimexu. Tímto zákeřným krokem přišel Petrimex o 100% podíl v Agrofertu. Do Agroferu následně vstoupili dva nový hráči, kterými byli Spolana Neratovice a Švýcarská společnost O.F.I., která s investicí 2,6 mil. korun ovládla 65% podíl v Agrofertu. Pro upřesnění o klíčové firmě O.F. I. nejsou známi žádné klíčové informace a nikdy nebyly! Nutno podotknout že švýcarská firma O.F.I. nikdy nevystupovala samostatně, vždy ji zastupovali tehdejší právníci z Agrofertu, je tak zjevné, že se jednalo o „prázdnou schránku…,“ která byla účelově založena k tomuto kroku. „Z největší pravděpodobností ovládaná právě Andrejem Babišem. Díky této skutečnosti slovenský Petrimex tak přišel o svou českou pobočku Agrofert a prakticky o všechny důležité a klíčové smlouvy například s Lovochemií a dalšími odběrateli,“ uvádí se v přiloženém videu z YouTube kanálu Top témata.

Centrála Agrofertu, Praha-Chodov. Zdroj: Jklamo / CC BY-SA 3.0

Na základě uvedených skutečností byl Babiš následně vyhozen z Petrimexu, s čímž pravděpodobně on sám i počítal. Dokonce v té době došlo na soud, nicméně žádný rozsudek se nakonec nekonal, protože žalobce propásl lhůtu na podání žaloby, a to o pouhé tři dny.

Sám Babiš se tak stal na Slovensku díky tomuto jeho „excelentnímu  činu či jednání nebo chcete-li podnikatelským krokům, které učinil“ nežádoucí osobou, neboť defacto zcela zlikvidoval velkou slovenskou společnost Petrimex. Babiš se tak následně trvale usadil v České republice,“ konstatuje Lukáš Závodský.

Babiš tak díky švýcarské spol. O.F.I. zcela ovládl Agrofert a navíc samozřejmě zasedal, ve vysoce postavené funkci tehdejší státní Lovochemie.

„Další krok, který si Babiš vytyčil bylo úplné ovládnutí tehdejšího státního podniku Lovochemie, která, jak již bylo uvedeno byla „donucena“ exkluzivně z dříve dohodnutých a podepsaných smluv odebírat produkty od Agroferu. V této době se pro Babiše zrodil „jako zlatý důl…“,“ vysvětlil youtuber Lukáš Závodský ve svém videu.

Díky poměrně značným ziskům, které Babišovi plynuly z Agroferu samotného se následně čím dál více začal Babiš přátelit s vysoce postavenými politiky, a to především s těmi z ČSSD. Více ve zpracovaném videu, které dostalo příhodný název; „Boss Babiš * Chemický Alí přichází – Petrimex vs Agrofert .“

Autor videa použil výhradně doložené informace a skutečnosti, které jsou veřejně dostupné. Tvůrce videa pouze poukazuje na skutečnost, „jak šel čas“ a jak se zrodil „Boss Babiš.“

Vážení čtenáři, tématu „Boss Babiš“ se samozřejmě budeme následně věnovat i nadále v dalším připravovaném dílu či dílech. Detailní podrobnosti můžete shlédnout či poslechnout v přiloženém, již zmiňovaném videu z našeho partnerského YouTube kanálu TOP témata. Závěrem musíme dodat skutečnost, ačkoliv sám Andrej Babiš má mnoho svých příznivců či fanoušku stejně tak ale i odpůrců, že zveřejněný text (výpis ze zveřejněného videa) či sdíleného video není žádnou politickou kampaní proti jeho osobně. Jedná se výhradně o prokazatelně doložená fakta, ke kterým v 90´ letech docházelo. Ing. Andrej Babiš nebyl nikdy v žádné kauze pravomocně odsouzen a ani proti jeho osobně není vedeno žádné trestní stíhání a podobně.

Použité zdroje/text: Lukáš Závodský, YouTube TOP témata (@toptemata7388)
Pozn. redakce: skutečnosti uvedené v textu se nemusí ztotožňovat s názorem redakce

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu