Bezohledná Válka o Lovochemii aneb chemický Alí útočí

VIDEO
Publikuje: Lukáš Závodský — 27. 03. 2023
Zdroj: by Lukáš Závodský
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Bezohledná Válka o Lovochemii aneb chemický Alí útočí

Andrej Babiš za velmi podivných okolností v 90 letech zničil slovenský Petrimex a získal jeho tehdejší českou pobočku Agrofert.

Video zpracoval a tématu se podrobně věnoval spolupracovník redakce Lukáš Závodský na svém YouTube kanále Top témata.

Jak Andrej Babiš získal původně český státní podnik Lovochemii, je v podstatě taková „vyšší dívčí“ a málo koho toto téma nechá chladným. Mnoha čtenářům u tohoto tématu zůstává rozum stát, jak je vůbec možné, že to vše Babišovi prošlo nebo jinými slovy řečeno bylo možné Babišem a lidmi kolem něj vůbec realizovat.

Dnes si vysvětlíme, jakou šachovou partií se podařilo Babišovi ovládnout klíčovou Lovochemii, čímž získal nejúčinnější nástroj na vytvoření tlaku na prakticky všechny zemědělce,“ uvedl v úvodu Lukáš Závodský (autor přiloženého videa).

Ovládnutí Lovochemie…

Lovochemie, jako taková byla závislá na výrobě čpavku z Chemopetrolu rodícím se státním petrochemickým obrem Unipetrolem pod, který  samozřejmě Chemopetrol spadal.

DŘÍVE JSME PSALI:

Boss Babiš: chemický Alí přichází – Petrimex vs Agrofert

Lukáš Závodský — 24. 03. 2023
V 2. díle o Bossovi Babišovi probereme jeho podnikatelské začátky v mladé demokracii. Rovněž i jeho napojení nejen na Lovochemii.

Auditoři Lovochemie rok, co rok opakovali a upozorňovali na skutečnost, že podnik je stále více vázaný a závislý na obchodování se společnostmi, které určují její odbytové i nákupní ceny. Smluvní obklíčení Lovochemie bylo fantastické a bylo z něj patrné, že celé funguje pouze v Babišův prospěch. Netrvalo dlouho a stát na základě Babišova „lobování,“ můžeme-li to tak nazvat u tehdejších vrcholných politiků rozhodl o prodeji Lovochemie.

„Babiš založil spolu s Unipetrolem, se kterým měl více než dobré vztahy směřovány především do české politické scény novou firmu a to Agrobohemia, ve které každá ze stran jak Unipetrol tak Agrofert drželi 50% podíl. Firma byla založena pouze pro účel této privatizace samotné. Babišův tah i přes výtečné přátelské vztahy u tehdejších politiků nakonec neprošel, protože většinový podíl ve zprivatizované Lovochemii zakoupila Nymburská společnost Proferta, s.r.o.  Dle tehdejších svědectví nesl Babiš výsledek privatizace samotné velmi těžce,“ uvádí  Lukáš Závodský z YouTube kanálu Top témata, který video zveřejnil a zpracoval.

A. Babiš a jeho lidé postupně donutili zmiňovanou Profertu k tomu, aby její vlastník (podnikatel Pavel Švarc) nakonec svůj většinový podíl ve firmě prodal.

Babiš samozřejmě nekoupil tento podíl na přímo, jak by se dalo čekat, ale prostřednictvím, již zmiňované a „k tomuto a dalším účelům“ založené společnosti Agrobohemia. Proferta se následně změnila na akciovou společnost, ve které byl 51% podíl Lovochemie, plus 500.000.000,- Kč vysoký dluh od IPB od původního vlastníka a také menší podíly, které drželi vlastníci kolem Německé společnosti Carl Beiselen. Původní vlastník podnikatel Pavel Švarc se stal naprosto bezvýznamným hráčem a stáhl se do ústraní. V roce 1998 spadly jeho podnikatelské služby a činnost do konkurzu.

Babiš na tahu…

Zde přišel na řadu Andrej Babiš, jehož společnost Agrobohemia začala, ve velkém skupovat zbývající akcie společnosti Lovochemie. Na počátku roku 1998 jich měla přes 40%. Babiš v tu chvíli ovládal již 91% Lovochemie, jenže 51% z toho bylo skrze spol. Profertu ta ovšem byla u tehdejší IPB Banky zatížena 500 mld. korunovým úvěrem, aby mohl Andrej Babiš Lovochemii plně ovládnout znamenalo by to, že by defacto musel z vlastní kapsy zaplatit zmiňované zatížení firmy tedy její 500.000.000,- dluh, což by i pro „mocného“ Babiše bylo v té době likvidační. Jenomže Babiš zasedal, jako člen představenstva, ve všech tří klíčových firmách Lovochemie, Proferty i Agrobohemie.

Na řadu přichází osvědčený scénář…

Babiš oznamuje za Lovochemii, že firma potřebuje navýšit jmění o 30%. Babiš za Profertu na to řekl, že na to nemá finance. A tentýž ing. Babiš tentokráte za Agrobohemii následně řekl, že se toho ujme a kapitál navýší, což byl klíčový trik, kterým přišla obratem majorita úvěrem zatížené Proferty přímo na Agrobohemii, ta měla po této operaci většinový podíl 53%. Podíl Proferty tak klesl na cca 40%. Profertu následně Babišovo vedení posílá bleskem do likvidace. Firma vzápětí bankrotuje. A hotovo! Většinový podíl chemičky byl doma a vysoký úvěr zkrachovalé Proferty tak zůstal v konkurzu. Kruh se uzavřel tím, že zbytek akcii (40%) Lovochemii z konkurzu koupila spol. Citicorp Secirities, které je následně prodala. Komu? Za necelých 40.mil. korun je odkoupila Babišova Agrobohemia. No není to dokonalé? Tomu se říká „malá domů.“ Zbavíte se 500 mld. dluhu a ještě držíte 93% vytoužené Lovochemie,“ uvádí se dále ve videu.

Bance IPB, které měla u zmiňované Proferty vysoký dluh (500 mld. korun) se tato Babišova operace vůbec nelíbila, nicméně, než-li cokoliv mohla banka učinit sama padla následujícího roku do řízené konkurzní správy a v podstatě zkrachovala, respektivě ji převzala dodnes fungující ČSOB banka. Ozval se také menšinový vlastník Německá společnost Carl Beiselen, která podala k soudu na Babiše a jeho firmu nejméně dvě trestní oznámení, mimo jiné i kvůli uměle vytvořenému úpadku společnosti a podobně, ale případ se tak dlouho protahoval u policie, že byl v roce 2004 na Městském státním zastupitelství v Praze odložen s tím, že se vlastně žádný trestný čin nestal. Nesplacené úvěry ČSOB banka přihlásila, jako nesplacené pohledávky do konkurzu a převedla je do České státní konsolidační agentury. Proferta byla následně zklikvidována s dluhem převyšující 467 mil. korun, které nikdy nemusel Babiš díky těmto šachům zaplatit.

Novým majoritním vlastníkem Lovochemie se stala Agrobohemia s více než 90% podílem v níž ½ vlastnil Babišův Agrofert a druhou polovinu státem vlastněný Unipetrol.

Vážení čtenáři, tématu „Boss Babiš“ se samozřejmě budeme následně věnovat i nadále. Detailní podrobnosti můžete shlédnout v přiloženém videu z našeho partnerského YouTube kanálu TOP témata. Závěrem musíme dodat skutečnost, ačkoliv sám Andrej Babiš má mnoho svých příznivců či fanoušku stejně tak ale i odpůrců, že zveřejněný text (výpis ze zveřejněného videa) či přiložené video není žádnou politickou kampaní proti jeho osobně. Jedná se výhradně o prokazatelně doložená fakta, ke kterým v 90´letech docházelo. Ing. Andrej Babiš nebyl nikdy v žádné kauze pravomocně odsouzen a ani proti jeho osobně není vedeno žádné trestní stíhání a podobně.

Použité zdroje/text: Lukáš Závodský, YouTube TOP témata
Pozn. redakce: skutečnosti uvedené v textu se nemusí ztotožňovat s názorem redakce

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu