Ajťák jako vysněné povolání? Vzdělání v ICT je vstupenkou do všech odvětví

Publikuje: Nikola Macáková — 25. 01. 2023
Zdroj: Mgr. Eliška Crkovská / pear__media
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Ajťák jako vysněné povolání? Vzdělání v ICT je vstupenkou do všech odvětví

Pracovníci v IT chybí na všech úrovních – od správců sítí, techniků po programátory a vývojáře.

U zaměstnavatelů si mohou diktovat podmínky, žádat benefity a už vůbec neplatí, že by za počítačem seděli ve dne v noci. Naopak, velkou devizou práce v IT jsou zkrácené úvazky.

Své ideální zaměstnání si každý člověk představuje jinak, IT profese ale beze zbytku splňují požadavky na jistotu uplatnění a luxusní mzdu.

Obrovský převis poptávky firem po IT odbornících se poslední dekádu stále prohlubuje, i ti méně nadaní pracovníci si mohou na trhu práce vybírat. Na rozdíl od jiných profesí tu nepanuje konkurenční boj mezi pracovníky, ale mezi firmami, které je bytostně potřebují. A to ve všech odvětvích. Práce přibyla vývojářům, webařům, ale i tvůrcům videí a on-line prezentací. Některé méně specializované juniorské pozice zaměstnavatelé obsazují již středoškolskými studenty – měsíčně zveřejňujeme několik pracovních nabídek, které jsou vhodné už pro studenty druhých ročníků,“ uvedl Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky (SSŠVT).

To potvrzuje také majitelka a výkonná ředitelka personální agentury AC JOBS Olga Hyklová: „Každým dnem přibývají volné pracovní pozice napříč různými sektory, které vyžadují znalosti z oblasti informačních technologií. Nejvíce jsou poptávány pozice software developer, tester nebo IT zákaznická podpora. Jen v Česku momentálně chybí kolem 15 tisíc IT odborníků, ale jedná se o celosvětový problém,“ vyjmenovala zkušená personalistka.

„VE VATĚ“ HNED PO ŠKOLE

V průměru si IT odborník vydělá kolem 70 tisíc korun hrubého měsíčně, řídící pracovníci a programátoři dosahují na platy hodně přes 100 tisíc. Vysoce nadprůměrné jsou už nástupní platy čerstvých absolventů. „Není výjimkou, když si dvacátníci na pozicích software developer nebo web developer říkají o 60 a více tisíc měsíčně, vzhledem k situaci si to mohou dovolit. Počty absolventů ICT oborů sice po delším útlumu opět mírně rostou, jsou ale na úrovni jako před 15 lety a trh by klidně pojal jejich trojnásobek,“ poukázal Martin Vodička.

POLOVIČNÍ ÚVAZKY

Vysoký výdělek je pro mladé IT specialisty samozřejmostí. Často díky tomu volí kratší úvazky a zaměstnavatelé jim vychází vstříc. „Nastupující generace nechce všechen svůj čas věnovat práci, hlídá si work-life balanc a v případě IT profesí si bez problémů vystačí s platem za poloviční úvazek. Pozice ajťáka ve firmách se navíc s rozmachem digitalizace velmi proměnila – už to není ten podivín, co občas zachrání data ztracená v počítači. Jde o nosný článek týmu, který se velkou měrou podílí na firemní strategii a záleží na něm úspěch firmy,“ popsal Martin Vodička.

SVOBODA A BENEFITY

Svoboda v rozhodování, smysluplné projekty, možnosti růstu a časová flexibilita jsou podle průzkumu společnosti Freelo výhody, kterých si IT specialisté na své práci cení nejvíc. V Česku jich v zaměstnaneckém poměru pracuje přes 80 procent. Zvlášť programátory si firmy velmi hýčkají.

Významné IT společnosti se předhánějí v nabízených benefitech a komfortu pracovního prostředí. Běžné jsou relaxační místnosti, ping-pongové stoly, kulečník, fotbálek, gauče pro odpočinek, některé firmy svým zaměstnancům chystají bohaté snídaně a různé snacky a ovoce dostupné v průběhu celého dne. Home office a flexibilní pracovní doba, pokud to profese umožňuje, je samozřejmostí. Oproti jiným oborům tu z domova pracuje až o 90 procent více lidí,“ potvrdila Olga Hyklová.

DŘÍVE JSME PSALI:

Data jsou klíčem k budoucnosti

Nikola Macáková — 19. 01. 2023
Spotřebitelé si zvykli, že mají rozsáhlá práva týkající se jejich vlastních osobních údajů.

BRÁNA DO VŠECH ODVĚTVÍ

O svou práci se IT odborníci nemusí bát ani v budoucnosti. Přehled a znalosti informačních technologií nebudou na trhu práce výhodou, ale nutností. „Variabilita uplatnění s IT vzděláním je oproti roku 2015 minimálně trojnásobná. Ovšem náplň práce je u většiny IT odborníků podobná – ať opravují hardware, nebo píší novou aplikaci, jde o hledání řešení, vymýšlení různých variant, které by mohly fungovat, a realizaci nápadů s pomocí technologií. Kdo bude mít IT vzdělání a chuť učit se novým věcem, uplatní se v jakémkoli odvětví – ve zdravotnictví, v sociální péči, v technických odvětvích, v bezpečnostních složkách a dalších. Rovněž mezioborové znalosti patří k ceněným dovednostem moderního trhu práce a ICT lze využít skutečně kdekoli,“ míní ředitel a spoluzakladatel IT školy, která vznikla jako jedna z prvních v ČR v roce 1994.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu