Ve stínu moderního léčení se často ztrácí půvab a síla přírodních léčiv. Jednou z takových zapomenutých bylinek je svízel vonný, známý též jako mařinka.
Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu s tím, že tato „zapomenutá“ bylina, která kdysi náležela k základnímu arzenálu kořenářek a léčitelů, dnes znovu získává pozornost díky svým pozoruhodným zdravotním vlastnostem.
Kořenářky a staré babské rady
Tradice spojená s mařinkou vonnou sahá hluboko do historie. Kořenářky, léčitelky a dokonce i čarodějnice využívaly tuto bylinku pro své léčebné schopnosti. Odborníci tvrdí, že mařinka byla považována za klíčovou součást léčebných rituálů a léků. Pravidelně se chodilo na ni v noci za úplňku, což pravděpodobně dodávalo bylině magický rozměr.
Zlepšení zdraví a blahodárné účinky
Mařinka vonná nejen obohacuje chuť polévek a pomazánek, ale také přináší do našeho těla hojivý vitamin C. Tato bylinka byla kdysi přidávána do krmení hospodářským zvířatům, a to s cílem zlepšit vůni jejich mléka. V moderním léčitelství má mařinka své místo jako výborný prostředek na zhojení drobných i větších poranění.
Výrazná vůně i chuť
„Mařinka dále krásně provoní prádlo ve skříni, a navíc vám tam i zcela jistě odežene šatní moly. Většina rostlin po usušení ztrácí svoji vůni, avšak mařinka naopak voní silněji a ještě výrazněji. Víno, obohacené o mařinku, má prý schopnost vyvolávat lásku a touhu, proto při zábavách okolo svátku svatého Jana podstrkovala děvčata sklenice naplněné tímto vínem chlapcům, kteří se jim líbili. Ať už tomu je v tomto případě jakkoliv, víno, obohacené touto bylinkou, má skutečně zvláštní, rozhodně neopakovatelnou chuť. V Německu se mařinka přidává do některých typů piv, ve Francii do šampaňského, ve Švýcarsku do koňaku a v severní Evropě k dochucování řady uzenin,“ píše k tématu časopis zahadyzivota.cz, jenž i známé a zapomenuté bylince rovněž dříve informoval.
„Nadrobno nasekané listy mařinky lze s úspěchem přidávat i do polévek nebo pomazánek, obsahuje totiž i tolik neustále potřebný vitamin C. Tato bylinka se údajně plánovaně přidávala rovněž do krmení ovcím a krávám, aby prý měly voňavější mléko. V oblasti léčitelství je mařinka dále ještě výborná na zhojení drobných i větších poranění, obklady z čerstvých listů prý mají zastavovat krvácení a urychluj hojení ran. V čerstvém i sušeném stavu je svízel výborným podpůrným prostředkem pro zdravé srdce a harmonické zažívání. Odvar z listů mařinky podporuje nejen trávení, ale přispívá i k vyvážené funkci oběhového systému,“ dodává web časopisu zahadyzivota.cz.
Léčba kanabidiolem: výzva pro rakovinu, viry a bakterie
Receptura a postup
Připravení mařinkového obkladu není složité. Stačí nasbírat čerstvé listy mařinky, nadrobno je nasekat a aplikovat na postiženou oblast. Obklad by měl zastavit krvácení a urychlit proces hojení ran. Pro vnitřní užívání lze připravit mařinkový čaj. Stačí spařit čajovou lžičku nasekaných listů vroucí vodou a nechat louhovat asi 10 minut. Po filtrování je čaj připraven k pití.
Mařinka vonná se tak vrací na scénu jako zapomenutý poklad, který může obohatit naši péči o zdraví. Čerpejme z moudrosti minulosti a nezapomínejme na sílu přírody ve prospěch našeho zdraví. V případě jakýchkoliv vedlejších či nežádoucích účinků by jste měli kontaktovat svého ošetřujícího lékaře.