Neviditelný nepřítel v e-cigaretách: jak vám mohou ukrást dech?

Publikuje: David Bárta — 23. 01. 2024
Zdroj: D. Bárta - redakční text
Úvodní stránka » Zdraví » Neviditelný nepřítel v e-cigaretách: jak vám mohou ukrást dech?

Elektronické cigarety: nebezpečná alternativa, která může způsobit otok plic! Varují čeští lékaři a odborníci.

Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu s odkazem na uvedené zdroje s tím, že elektronické cigarety, často označované zkratkou e-cigarety, se stávají stále populárnější alternativou k tradičním tabákovým cigaretám. Pro mnoho kuřáků představují atraktivní možnost snížení nebo úplného ukončení kouření. Bohužel však existují rizika spojená s jejich užíváním, která nejsou zanedbatelná. Jedním z těchto rizik je možnost vzniku otoku plic, o němž budeme dále hovořit.

Co je to elektronická cigareta?

Elektronická cigareta je zařízení, které umožňuje uživatelům inhalovat aerosol vytvořený z tekuté náplně, často obsahující nikotin, bez nutnosti hoření tabáku. Pro vytvoření aerosolu se náplň zahřívá na nižší teplotu než u tradičních cigaret, což má za následek vytvoření páry, kterou kuřák inhaluje. To je podstatný rozdíl oproti klasickým cigaretám, kde dochází k hoření tabáku a uvolňování škodlivých látek, jako jsou těžké kovy, dehet, a další toxiny.

Známé druhy elektronických cigaret

Existují různé druhy elektronických cigaret, které se liší formou, designem a způsobem použití. Mezi nejběžnější patří:

Základní e-cigarety: tyto jednoduché zařízení mají podobu tradiční cigarety a jsou vhodné pro začátečníky. Obvykle se prodávají jako jednorázové výrobky nebo s vyměnitelnými náplněmi.

Vape pery: jsou to více pokročilé zařízení, která umožňují větší kontrolu nad množstvím aerosolu a nikotinu. Vape pery mají různé nastavení a bývají opakovaně nabíjecí.

Box mody: tyto zařízení jsou určená pro pokročilé uživatele a umožňují úplnou kontrolu nad výkonem a nastaveními. Jsou oblíbené mezi kuřáky, kteří se věnují tzv. „sub-ohm“ vapování.

Vapování vs. kouření klasických cigaret

Hlavním rozdílem mezi vapováním a kouřením tradičních cigaret je způsob, jakým se nikotin a další látky dostávají do těla. Vapování produkuje aerosol, který je často méně škodlivý než cigaretový kouř, protože neobsahuje hořlavé látky, dehet ani mnoho dalších toxických chemikálií, které se při hoření tabáku uvolňují. Nicméně, to neznamená, že jsou e-cigarety bez rizika.

Co říkají odborníci a lékaři?

Čeští lékaři a odborníci vyjádřili obavy ohledně elektronických cigaret. I když se vapování jeví jako méně škodlivá alternativa, neexistuje dostatek dlouhodobých studií na potvrzení jejich bezpečnosti. Existuje také obava, že mladí lidé, kteří by jinak nezačali kouřit, mohou začít vapovat a stát se závislými na nikotinu. Z tohoto důvodu lékaři obvykle doporučují vyhýbat se jak tradičním cigaretám, tak elektronickým cigaretám.

Šéflékař plicní kliniky FN HK, doc. Koblížek, varuje před rizikem používání elektronických cigaret, zejména mezi mladými

 Nikotin obsažený v roztocích do takzvaných e-cigaret může ve větším množství poškodit cévy, srdce i mozek, a navíc vede k rozvoji závislosti. Problematické jsou také tukové látky, různá barviva a vonné látky používané v těchto náplních, upozorňuje přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové, doc. MUDr. Vladimír Koblížek Ph.D.

„Nikotin vede k závislosti, uživatelé e-cigaret sice mohou zpočátku vdechovat jen menší množství, nicméně poměrně záhy jsou závislí a potřebují inhalovat větší, a ještě větší množství svojí dávky nikotinu. U některých lidí dávky nikotinu při vapování vysoce překračují dávky u kuřáků klasických cigaret,“ uvádí k tématu přednosta Koblížek.

Plicní lékaři vidí také riziko v dalších látkách obsažených v roztocích do e-cigaret, například v tucích rozpuštěné látky, různá barviva či vonné látky, které nebyly dlouhodobě testovány pro inhalaci v oblasti lidských plic.

„Navíc nevíme co způsobí jejich dlouhodobé vdechování u mladých osob či u těhotných. Obáváme se, že minimálně část barviv a vonných látek povede k dráždění sliznice a ke vzniku zánětlivé reakce v oblasti plic a dolních dýchacích cest,“ dodal.

Specialisté již dokonce evidují vznik akutního otoku plic a to dokonce po použití e-cigaret. Otok je spojený se selháním dýchání, následně je nutné pacienta umístit na plicní ventilaci. „Velké populační studie popisující dopad dlouhodobého používání e-cigaret na zdraví u dospělých a dětí zatím nejsou k dispozici, ale na základě našich zkušeností s léčbou plicních onemocnění a na základě prvních dat ze zahraničních výzkumů hrozí podráždění a zánět sliznice a po delší době i vznik nádorových onemocnění. Hezky to popisuje například zcela aktuální americká práce publikovaná v časopise Respiratory Research (Bhat et al Respir Res 2023, 24:261) věnující se jak inhalovaným látkám ze zahřívaného tabáku, tak vdechovaným nikotinovým produktům e-cigaret. Výsledky ukazují že aerosoly z obou typů těchto alternativních zdrojů nikotinu provokují nebezpečný neinfekční zánět v oblasti respiračního systému, vedou k poškození plicní tkáně, a navíc snižují efekt očkování proti respiračním infekcím“, doplnil Koblížek.

Lékaři volají po důsledném omezení prodeje jednorázových elektronických cigaret, nyní již aplikovaném v některých zemích. „Medicínsky zdůvodnitelné je pouze použití nenabarvených a nevoňavých náplní s nikotinem, tak aby kuřák, tedy na nikotinu z klasických cigaret závislý člověk, mohl substituovat nikotin a nemusel kouřit svoje klasické cigarety, a mohl se postupně zbavit svojí závislosti“ doplnil přednosta.

Závěrem by bylo dobré zmínit skutečnost, že elektronické cigarety nebo chcete-li e-cigarety jsou bezesporu méně škodlivé než tradiční cigarety, ale stále představují zdravotní rizika. Otok plic je jedním z možných komplikací spojených s užíváním těchto zařízení. Je důležité, abychom si byli vědomi těchto rizik a konzultovali s lékařem, pokud máme zájem o přechod na alternativy k tabákovému kouření. Nejlepším způsobem, jak ochránit své zdraví, je zcela se vyhnout kouření jakýchkoli cigaret.

Zdroje: WHO report on electronic nicotine delivery systems and electronic non-nicotine delivery systems (2021 *) URL: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/e-cigarettes-are-they-safer-than-conventional-cigarettes

Český rozhlas, „Otok plic u kuřáků“ (2019) URL: https://plus.rozhlas.cz/otok-plic-u-kuraku-7858053

Americká plicní asociace, „Health Effects of E-Cigarette Use“ (2021 *) URL: https://www.lung.org/lung-health-and-diseases/lung-disease-lookup/e-cigarette-use-and-lung-disease/health-effects-of-e-cigarette-use
Prim. doc. MUDr. Vladimír Koblížek Ph.D., přednosta Plicní kliniky FN HK, URL: https://www.fnhk.cz/aktuality/prednosta-plicni-kliniky-fn-hk-doc-koblizek-varuje

Upozorňujeme, že informace, publikované články, rady a doporučení prezentované na webové stránce www.udalostiextra.cz neslouží jako náhrada za individuální lékařskou péči poskytovanou lékařem! Tyto informace nelze považovat za lékařskou konzultaci nebo doporučení pro konkrétního pacienta či pacienty. Informace zveřejněné na této stránce neslouží k nahrazování individuální léčby a jsou pouze obecnými informacemi na dané téma.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu