Nebezpečné elektronické cigarety: jak ohrožují naše zdraví

Publikuje: Nikola Macáková — 10. 04. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Zdraví » Nebezpečné elektronické cigarety: jak ohrožují naše zdraví

Elektronické cigarety, také známé jako e-cigarety, se staly populární alternativou k tradičnímu kouření.

Mnoho lidí si myslí, že jsou bezpečnější než klasické cigarety, ale to není pravda. Elektronické cigarety jsou nebezpečné pro naše zdraví a mohou způsobit řadu zdravotních problémů.

Co jsou elektronické cigarety?

Elektronické cigarety jsou zařízení, která umožňují uživatelům inhalovat aerosol, který obsahuje nikotin a další chemikálie. Tento aerosol se vytváří pomocí ohřevu kapaliny v e-cigaretě. E-cigarety jsou k dispozici v mnoha různých formách a velikostech, včetně vaporizérů, penových cigaret a podobně.

Jak elektronické cigarety ohrožují naše zdraví?

Elektronické cigarety obsahují mnoho škodlivých látek, včetně nikotinu, formaldehydu a acetaldehydu. Tyto látky mohou způsobit řadu zdravotních problémů, jako jsou srdeční choroby, dýchací potíže a dokonce i rakovina. Navíc mohou elektronické cigarety způsobit závislost na nikotinu, což může vést k dalším zdravotním problémům. Mladí lidé, kteří používají elektronickou cigaretu, mají vyšší pravděpodobnost, že budou kouřit klasické cigarety. Užívání nikotinu v dospívání může také zvýšit riziko vzniku závislosti na dalších drogách.

Co říkají lékaři a odborníci na medicínu?

Lékaři a odborníci na medicínu varují před nebezpečím elektronických cigaret. Podle nich jsou e-cigarety stejně nebezpečné jako klasické cigarety a mohou způsobit řadu zdravotních problémů. Navíc se obávají, že elektronické cigarety mohou být brány jako alternativa klasického kouření, což by mohlo vést k tomu, že lidé budou kouřit více.

Elektronická cigareta eGO – A. Zdroj: Kubice / cs.wikipedia.org (volné dílo)

Elektronické cigarety jsou, jak již bylo zmíněno v textu nebezpečné pro naše zdraví a mohou způsobit celou řadu zdravotních problémů. Obsahují mnoho škodlivých látek, včetně nikotinu, formaldehydu a acetaldehydu. Lékaři a odborníci na medicínu varují před nebezpečím elektronických cigaret a doporučují lidem, aby se jim vyhnuli. Pokud chcete přestat kouřit, obraťte se na svého lékaře nebo odborníka na zdraví, aby vám pomohl najít bezpečnější alternativu.

Spory o velikosti zdravotních rizik

Přechod kuřáka na elektronické cigarety vede k menšímu poškození zdraví jak u kuřáků, tak u dalších lidí vystavených aerosolu místo tabákového kouře. U některých kuřáků se při půlročním výzkumu ukázalo, že jim e-cigarety můžou nahradit běžné cigarety a na konci výzkumu běžné cigarety nekouřili,“ uvádí k tématu Wikipedia.

Obecně – nepanuje shoda na tom, zda jsou elektronické cigarety prvním krokem ke kouření. Skupina lékařů a vědců tvrdí, že se nic takového neprokázalo a jedná se jen cestu, jak eliminovat prosazení elektronických cigaret. Později zveřejněná studie mezi více než 60 000 žáky základních a středních škol v USA došla naopak k závěru, že z dětí, které zkusily elektronickou cigaretu, jich chce začít kouřit dvojnásobek oproti dětem, které elektronickou cigaretu nezkusily. Ve Spojených státech tvoří pětinu kuřáků elektronických cigaret lidé, kteří nikdy nekouřili nebo přestali kouřit před více než pěti lety. Australská studie z roku 2014 říká, že počet nekuřáků (tabákových cigaret), kteří používají elektronickou cigaretu, je malý a není prokázán přestup od elektronických cigaret ke klasickým,“ píše veřejný zdroj.

Studie se zaměřila na několik skupin kuřáků a exkuřáků: na ty, kteří kouří běžné cigarety, bývalé kuřáky, kteří přešli na e-cigarety, bývalé kuřáky na substituční nikotinové terapii a bývalé kuřáky, kteří dnes kouří elektronicky nebo užívají i náhradní nikotinovou terapii s těmito výsledky:

  • Významně nižší hodnoty karcinogenů měli v těle ti, kteří kouří pouze e-cigarety a odnaučení kuřáci s nikotinovými náhražkami. Na rozdíl od těch, kteří zůstali věrní tabáku, kuřáci obou cigaret a kuřáků, kteří zároveň užívají nikotinovou odvykací terapii.
  • Analýza moči a slin 181 účastníků výzkumu prokázala, že hladina chemických látek spojených s rakovinou je u 97,5 procenta testovaných nižší u odnaučených kuřáků, kteří vdechují výpary z elektronických cigaret než u dlouhodobých kuřáků.
  • „…porovná-li se dlouhodobé používání elektronických cigaret s běžným kouřením, je pravděpodobně zdraví prospěšnější, určitě vzhledem k riziku vzniku rakoviny. E-cigarety jsou podstatně bezpečnější než obyčejné cigarety.“ citoval v roce 2017 server The Daily Dot Liona Shahaba, jednoho z vědců, kteří se podíleli na dlouhodobé studii.
Použité zdroje: Wikipedia, The Daily, internet
(redakční text)

 

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu