Cukrovka a její vliv na zrak – toto jsou nejčastější oční onemocnění u diabetiků

KOMERČNÍ ČLÁNEK
Publikuje: David Bárta — 12. 02. 2024
Zdroj: Ing. Alžbeta Balušíková
Úvodní stránka » Zdraví » Cukrovka a její vliv na zrak – toto jsou nejčastější oční onemocnění u diabetiků

Cukrovka patří mezi častá onemocnění a může mít řadu negativních dopadů na zdraví. Patří mezi ně i riziko poškození zraku.

U diabetiků je proto velmi důležité dbát na zdraví očí a správnou prevenci.

Diabetická retinopatie

S cukrovkou mnohdy přichází takzvaná diabetická retinopatie. Objevit se může při cukrovce 1. i 2. typu (tedy jak vrozené, tak vzniklé během života). Riziko rozvoje tohoto onemocnění se zvyšuje, pokud dlouhodobě neregulujete hladinu krevního cukru. Dochází k poškození drobných cév v sítnici oka, postupně se pak objevuje zhoršení zraku. Zpočátku nemusíte ani pociťovat symptomy, případně se objevují pouze mírné příznaky, například rozmazané vidění, plovoucí oční skvrny či tmavé oblasti. V nejhorším případě může dojít až k oslepnutí. Odhaduje se, že retinopatie trápí zhruba každého třetího diabetika.

Šedý zákal

Jedním z dalších onemocnění očí, které se častěji objevuje u diabetiků, je šedý zákal neboli katarakta. Dochází k zakalení oční čočky, což vede k celkovému zhoršení vidění. Stav lze přirovnat k tomu, jako byste se dívali přes zamlžené okno. Zpočátku mohou být příznaky nenápadné, jelikož katarakta se rozvíjí poměrně pomalu. Postupem času však může být velmi omezující v každodenním životě, například při čtení či řízení.

Zelený zákal

Glaukom, nazývaný též zelený zákal, patří mezi nebezpečná onemocnění očí. Dochází k poškození očního nervu, mnohdy se přitom rozvíjí bez viditelných příznaků. Příčiny mohou být různé, jednou z nich je vysoký nitrooční tlak. Vzhledem k tomu, že v počáteční fázi onemocnění se neobjevují symptomy, mnoho lidí glaukom objeví pozdě. V pozdějších fázích pak dochází ke ztrátě periferního vidění, okraje zorného pole jsou rozmazané. Oční nerv a vidění jsou v té chvíli zpravidla již nevratně poškozeny.

Makulární edém

Makula neboli žlutá skvrna je místem v oku, kde je nejostřejší vidění. Právě v něm může docházet ke shromažďování tekutin a bílkovin, což vede k otoku. Toto onemocnění je spojováno s cukrovkou, jelikož diabetes negativně ovlivňuje cévy (nejen) v oku, ze kterých pak prosakuje tekutina do oka. Mezi příznaky patří rozmazané vidění, citlivost na světlo, tmavé skvrny či vybledlost barev okolních objektů. Existují různé možnosti léčby, vždy je však nezbytností současně regulovat diabetes.

Žena špatný zrak, ilustrační foto. Zdroj / foto: riakhinantonUkraine ze služby Adobestock.com

Význam prevence

Problémy s očima mnohdy odhalíme až když je pozdě. Symptomy jsou zpočátku nenápadné, onemocnění většinou nedoprovází bolesti. Následná léčba je přitom náročná a někdy ani nedokáže vrátit zdravý zrak. Proto je velmi důležité myslet na prevenci. Cukrovka patří mezi rizikové faktory mnoha onemocnění, o to víc byste pravidelná vyšetření neměli podceňovat. Je vhodné každý rok podstoupit kontrolu zraku u odborníka. Jde o způsob, jak včas odhalit případné změny zraku a začít je léčit.

Zdroj/Text: Ing. Alžbeta Balušíková, futurino.cz

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu