Antioxidanty – tajemství mládí a vitality pro naše tělo

Publikuje: Nikola Macáková — 31. 05. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Zdraví » Antioxidanty – tajemství mládí a vitality pro naše tělo

V dnešní velmi uspěchané době je náš svět přeplněn znečištěným prostředím, extrémním stresem a nezdravými životními návyky.

Naše strava často obsahuje nevhodné kombinace potravin, přidáváme si do těla škodliviny v podobě kouření, užívání návykových látek a nadměrné konzumace alkoholu. Tím všechno zatěžujeme a poškozujeme náš organismus. „Antioxidant je látka, jejíž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů – snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů,“ uvádí k tématu internetová encyklopedie Wikipedia.

Takovéto škodlivé látky, které se v našem těle nazývají volné radikály, jsou zodpovědné za vznik mnoha civilizačních onemocnění. Když se v našem organismu hromadí volné radikály, mluvíme o stavu známém jako oxidační stres. Tento oxidační stres má za následek předčasné stárnutí našeho těla a rychlé opotřebování a poškozování buněk či tkání. Naštěstí naše tělo je chytře nastavené a dokáže se bránit proti tomuto destruktivnímu procesu tím, že vytváří vlastní obranné mechanismy.

Co to jsou antioxidanty

Antioxidanty jsou zázračnými silami, které nám umožňují eliminovat tyto škodlivé procesy. I když naše tělo dokáže produkovat určité množství antioxidantů samo v játrech, bohužel to nestačí a potřebuje naši pomoc. Proto je důležité zahrnout do naší stravy pravidelný přísun antioxidantů prostřednictvím vyvážené a rozmanité stravy. Antioxidanty mají klíčový význam pro naše celkové zdraví a pomáhají udržovat rovnováhu v našem těle při boji proti volným radikálům. Volný radikál je nestabilní částice, která ztratila svůj elektrický náboj a může samostatně existovat a způsobovat škody v našem těle, což přispívá ke vzniku různých civilizačních a nevyléčitelných onemocnění. Antioxidanty se váží na volné radikály a neutralizují je, čímž brání jejich škodlivému působení v našem těle a pomáhají zpomalovat proces stárnutí buněk.

Kde najdeme antioxidanty?

Antioxidanty se obecně nacházejí téměř ve všech zdravých potravinách, bez ohledu na jejich původ – mohou pocházet z rostlin nebo živočišných zdrojů. Každá potravina obsahuje různé druhy antioxidantů. Obecně lze rozdělit antioxidanty na ty, které jsou rozpustné ve vodě, a ty, které jsou rozpustné v tucích. Je důležité získávat co nejširší spektrum antioxidantů pro udržení zdraví, protože se vzájemně doplňují. Rozmanitost můžeme zajistit prostřednictvím pravidelné vyvážené stravy.

Mezi hlavní antioxidanty patří vitamín C a vitamín E

Správný příjem antioxidantů z potravy je pro naše tělo velmi důležitý. Mezi nejvyhledávanější přírodní antioxidanty patří vitamín C, vitamín E a karotenoidy. Vitamín C je rozpustný ve vodě a je jedním z esenciálních živin, které musíme získat prostřednictvím stravy. Vitamín E je rozpustný v tucích a chrání buňky před poškozením buněčných membrán. Karotenoidy jsou také rozpustné v tucích, takže je třeba dbát na jejich správné dávkování. Kromě toho existuje řada dalších známých antioxidantů, jako je vitamín A, vitamín B6, zinek, selen, koenzym Q10, beta-karoten, lutein a astaxanthin.

Víte jak zvýšit množství antioxidantů v těle?

Všichni odborníci se shodují, že klíčem k zdravému životnímu stylu je vést zdravý životní styl. Pro získání maximálního množství antioxidantů je nejlepší zaměřit se na pestrou kombinaci ovoce a zeleniny a dodržovat zásady zdravé výživy. Je důležité si uvědomit, že přírodní zdroje antioxidantů jsou účinnější než syntetické varianty, protože s umělými zdroji je riziko předávkování.

Naše Tipy:

  • nejlepší je čerstvé ovoce – brusinky, červené víno, švestky, pomeranče
  • zeleninu jezte chřupavou a syrovou nebo jí jen lehce poduste – vařte co nejkratší dobu ať zachováte všechny cenné látky – top je brokolice, špenát, mrkev, červená a žlutá paprika
  • svačte dopoledne oříšky, protože mají spoustu antioxidantů např. arašídy, mandle, pekanové ořechy aj., ale pozor obsahují hodně kalorií
  • používejte bylinky, skořici kurkumu, hřebíček, ale také česnek, cibuli a zázvor
  • přidávejte do salátů panenský olivový olej
  • nezapomínejte na houby – vynikající je houba ústřičná nebo shiitake
  • pijte kávu a čaj – zelený a černý v sobě obsahuje spoustu antioxidantů
  • dopřejte si červené víno – ženy si mohou dovolit 2 dl vína  denně muži 4 dl vína denně

Určení rozmanitosti antioxidantů nám může pomoci rozpoznat barva a intenzita chuti potravin. Různé barvy signalizují přítomnost různých skupin vitaminů a antioxidantů. Proto je dobré konzumovat co nejvíce barevného ovoce a zeleniny. Například fialová barva je spojena s určitou skupinou antioxidantů, kterou najdeme v potravinách jako jsou borůvky, maliny, brusinky, rybíz, ostružiny, směsi lesního ovoce, třešně, švestky, granátová jablka atd. Zelená barva zase indikuje přítomnost jiné skupiny antioxidantů, které se nacházejí například v brokolici, špenátu, kapustě, řasách a dalších potravinách.

DŘÍVE JSME PSALI:

Jídlo ve středověku aneb byla tehdejší strava z dnešního pohledu zdravější?

Nikola Macáková — 09. 02. 2023
Přemýšleli jste někdy nad tím, co se asi jedlo ve středověku? Byla tehdejší strava z dnešního pohledu zdravější?

3 tipy na superpotraviny plné antioxidantů:

  1. Acai bobule: Jedná se o jednu z nejzdravějších plodin na světě, která je bohatá na přírodní antioxidanty. Obsahují vitaminy A, B1, B2, B3, C a E, vlákninu, bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, minerály a antokyany.
  2. Maqui berry prášek: Prášek z Maqui Berry patří mezi nejsilnější antioxidanty podle tabulek ORAC, s hodnotou 75 000 bodů. Má sladkou chuť s výraznou podobností s dozrálými borůvkami.
  3. Kakaové boby: Kromě vysokého obsahu antioxidantů mají také vysoký obsah hořčíku. Alternativou může být i tmavá čokoláda s vysokým obsahem antioxidantů.
Použité zdroje: Wikipedia (Antioxidant)
(redakční text)

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu