Inci­dent v Roswellu: je potvrzena havárie mimozemské lodě?

Publikuje: David Bárta — 11. 11. 2023
Zdroj: David Bárta - redakční text
Úvodní stránka » Záhady » Inci­dent v Roswellu: je potvrzena havárie mimozemské lodě?

V červenci roku 1947 se nad městem Roswell v Novém Mexiku odehrál událost, která dodnes vyvolává vášnivé debaty.

Podle konspiračních teoretiků se nedaleko Roswellu zřítilo vesmírné plavidlo s mimozemskou posádkou. Americká vláda však tvrdí, že šlo pouze o pád meteorologického balonu. Kdo má pravdu?

UFO, ilustrační foto. Zdroj: LionFive ze služby PixaBay

Záhadný incident

Na začátku července roku 1947 byl u Roswellu zaznamenán neidentifikovatelný létající objekt, který směřoval na severozápad. Následující den rančer William Brazel a jeho děti objevili na své farmě podivné trosky. Tyto fragmenty se staly středem pozornosti a začaly se šířit různé teorie.

Dne 8. července 1947 letecká základna v Roswellu zveřejnila prohlášení:Letiště pozemních sil v Roswellu s radostí oznámilo, že ve spolupráci s místním rančerem a úřadem šerifa v Chaves County získalo určitý disk.“ „Později téhož dne byla vydána oprava, která upravila původní vyjádření o létajícím talíři na meteorologický balón (což později vyšlo najevo jako balón z projektu Mogul). Informace o tomto incidentu byla převzata i rozhlasovou stanicí Roswell a dále šířena prostřednictvím rozhlasové sítě ABC News, která zprávu předala ve změněné podobě,“ uvádí k tématu sandiegouniontribune.com.

DŘÍVE JSME PSALI:

Co jsou UFO a jak se projevují na Zemi?

Nikola Macáková — 09. 04. 2023
Co jsou to UFO? Od pradávna fascinují lidstvo neznámé jevy a záhady, které se odehrávají na Zemi i ve vesmíru.

Oficiální verze

Americká vláda rychle reagovala a prohlásila, že se jednalo o pád meteorologického balonu. Tato verze byla oficiálně potvrzena, a Roswellský incident byl uzavřen. Nicméně skeptici a konspirační teoretici odmítli tuto vysvětlenou a hledali důkazy o mimozemské přítomnosti.

Americká vláda tvrdí, že šlo ve skutečnosti o pád meteorologického balonu. Kdo má pravdu? Světlo do případu možná nyní přinese nový svědek,“ uvádí k tématu web enigmaplus.cz.

Nový svědek

Nyní se zdá, že do případu může přinést nové světlo svědek. Kdo to je a jaké informace přinese, zůstává zatím tajemstvím. Rozhodně však stojí za to se ptát: Byla havárie mimozemské lodi definitivně potvrzena? Nebo jsme stále na začátku dlouhého vyšetřování?

Hypotézy

Rovněž se rozšířila různá tvrzení, že trosky obsahovaly záhadné hieroglyfy na velmi tenké fólii, která byla značně ohebná a nezničitelná. Existence trosek je doložena v tom smyslu, že blíže neurčité trosky byly vojáky oficiálně ukázány novinářům s vysvětlením, že šlo o trosky Rawinova meteorologického balónu, který se tam údajně ve skutečnosti zřítil,“ uvádí k tématu internetová encyklopedie Wikipedia.

Svědek G. L. Barnett tvrdil, že viděl jinou havárii u městečka Socorro v Novém Mexiku, kde byl nalezen úplný létající disk s mrtvými cizími těly. K tomu byla vyslovena domněnka, že letící objekt vybuchl nad farmou u Roswellu, kde z něj odpadly části, ale letěl dál až do Socorra, kde definitivně spadl a že roswellský případ byl vymyšlený oficiálními kruhy na zastření skutečného případu v Socorru.

Podle podrobné oficiální zprávy US Air Force z roku 1995 šlo pravděpodobně o zkušební balón, který nesl zkušební figuríny („dummies“).

Kromě možnosti, že šlo o meteorologický balón či dopravní prostředek mimozemšťanů, přichází v úvahu i možnost, že šlo o havárii tajného leteckého dopravního prostředku, který byl testován armádou USA či jiné velmoci. V oblasti Nového Mexika v této době působila White Sands Missile Range, kde byli od roku 1946 soustředěni němečtí vědci, kteří mimo jiné stvořili americký kosmický program. Na letecké základně Roswell zároveň působila jediná letecká divize na světě, která disponovala jadernými zbraněmi,“ dodává k tématu Wikipedia.

DŘÍVE JSME PSALI:

UFO: jsou to lidé pocházející z budoucnosti? Co mají v úmyslu s naší planetou?

David Bárta — 09. 01. 2023
Dozvíte se, jak UFO manipuluje s planetou Zemí. A opravdu pochází UFO z budoucnosti?

Závěr

Roswellský incident zůstává jedním z největších tajemství moderní historie. Ať už věříte oficiální verzi nebo máte své vlastní teorie, jedno je jisté – případ stále fascinuje a bude se o něm diskutovat ještě dlouho.

Použité zdroje: enigmaplus.cz, bing.com, g.cz, cs.wikipedia.org, sandiegouniontribune.com, redakční informace a zdroje,
(redakční text  – D. Bárta)

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu