Umět se bránit na ulici je těžší, než se zdá, říká Michal Otipka

Publikuje: Monika Lukešová (Hrušová) — 22. 09. 2022
Úvodní stránka » Magazíny » Umět se bránit na ulici je těžší, než se zdá, říká Michal Otipka

Svět bohužel není jen růžový a každý koho potkáte, není kamarád na přátelské klábosení. Policejní statistiky hovoří jasně.

Podle policejních statistik bylo v České republice evidováno 80 531 násilné kriminality a 5 210 znásilnění.

Každý by měl alespoň trochu vědět, co dělat při napadení, a to právě učí systém krav maga.

Výhodou kvalitní školy krav maga je práce s reálnými situacemi a útoky co se staly. Česká sekce IKMF krav maga má mezi svými studenty a instruktory desítky policistů, co řeší násilnou kriminalitu takřka každý den. Má tak přístup k informacím a analýzám přímo od zdroje a může podle tohle připravovat tréninky. Studenti se připravují na reálné situace, co se staly v místech, kde žijí a pracují. Cvičí prostě to, co reálně potřebují a co by se jim mohlo sakra hodit. A to je neuvěřitelně motivuje,“ vysvětluje Michal Otipka, šéf kravmaga.cz.

Někdy ani bojový sport nestačí

Letos na jaře si násilník vyhlédl drobnou dívku s asijskými rysy, osamocenou turistku obdivující krásy historické Prahy a zaútočil na ni.  Netušil však, že si vybral několikanásobnou mistryni v karate. Jestli stejně jako já čekáte popis toho, jak slečna útočníka ztrestala a zbila, bohužel vás musím zklamat. Dívka takzvaně zatuhla a nebyla schopna reakce, dokonce ani volat o pomoc. Byl to pro ni takový šok, že nebyla schopná jakékoliv reakce. Naštěstí ji včas zachránila pomoc kolemjdoucích, kteří pachatele okřikli a zavolali strážníky.

Sebeobrana musí být funkční

Tento případ není úplně ojedinělý. Občas se stane, že i člověk znalý bojových sportů v krizové situaci není schopen zareagovat. Přeci jen trénink v tělocvičně ve známém prostředí, se známými lidmi a danými pravidly je úplně něco jiného než situace na ulici, kdy jde leckdy i o život. Pro rozvoj pohybových schopností, reakcí a fyzického fondu jsou bojové sporty ideální a určitě je skvělé, když se člověk něčemu takovému věnuje. Pokud se ale chcete naučit efektivně bránit, je dobré zaměřit se i na nácvik funkční sebeobrany, což nabízí právě krav maga,“ dodává Otipka z kravmaga.cz.

Tréninky vás dostanou z konfortní zóny

Tréninky krav magy nejsou o povídání o křížkovém stehu. Je to také o vystoupení z komfortní zóny, které nemusí být každému příjemné. Kvalifikovaní instruktoři IKMF se však snaží praktickými nácviky a situacemi z policejních případů připravit lidi i děti na nepříjemné situace, které se bohužel mohou stát.

Krav maga je i pro děti

Krav magu učíme hravou formou i děti. Není to o tom, že by se na dvoře školy pak prali, ale dokáží vyřešit nepříjemné situace nebo dokonce jim předejít. U dětí klademe důraz na prevenci a vyučujeme formou her, kam schováme různé techniky krav magy. Učíme je například křičet, utíkat, rychle se zvednout ze země, nebo naopak správně padat i například jak přivolat policii, když jsou v úzkých,“ říká Pavel Ditmar, trenér krav magy pro děti.

Co je krav maga?

Krav maga znamená v hebrejštině ve volném překladu boj z blízka. Zakladatel krav magy byl Izraelec narozený v Bratislavě Imi Lichtenfeld . Ten vyvíjel krav magu postupně již od 30. let. V té době se  účastnil obrany bratislavské židovské čtvrti proti sílícím antisemitským útokům.

Základní principy jsou:

  • Způsob co nejvíc škody v co nejkratším čase
  • Přejdi z obrany do útoku v co nejkratším čase (nebo simultánně)
  • Použij veškeré dostupné prostředky k získání výhody
Zdroj: kravmaga.cz

 

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu