Připomeňte si nezapomenutelné pokrmy devadesátých let, které si zamilovala celá generace. Které z nich patřily mezi vaše oblíbené?
Devadesátá léta přinesla nejen originální módu a nezapomenutelné televizní pořady, ale také specifické kulinářské trendy. Některé z těchto pokrmů se staly ikonickými a dodnes si je mnozí rádi připomínají.
Pojďme si zavzpomínat na to, co tehdy kralovalo českým talířům.
Smažený sýr
Smažený sýr, známý mezi lidmi jednoduše jako „smažák“, se zapsal do historie české gastronomie jako nesmrtelná klasika. I dnes ho najdeme v nabídce mnoha restaurací a stále patří k oblíbeným volbám. Kombinace sýra obaleného v trojobalu, smaženého do zlatova, podávaného s hranolky a tatarskou omáčkou, si udržuje věrné příznivce napříč generacemi. A nejen u nás – na tuto pochoutku si často pochutnávají i turisté, kteří ji považují za typickou českou specialitu.
Kuřecí plátek s broskví
Když se řekne „devadesátky“, mnozí si okamžitě vybaví pokrm, který vzbuzoval rozporuplné reakce – kuřecí plátek s broskví a sýrem. Tento originální mix sladké a slané chuti budil nadšení i odpor, a to už tehdy. Zatímco jedni si ho oblíbili jako vrchol kreativity, druzí ho považovali za gastronomický přešlap. I dnes se k němu vracíme, ať už z nostalgie, nebo ze zvědavosti.
Katův šleh
Mezi legendární pokrmy, které si vysloužily trvalé místo na jídelních lístcích hospod a restaurací, patří Katův šleh. Tato směs kousků masa s pikantní omáčkou byla oblíbená zejména mezi pivaři. Přestože vizuálně nepatřila mezi nejatraktivnější jídla, její chuť si získala širokou oblibu. Název „kaťák“ je dodnes synonymem pro rychlé a vydatné jídlo, které potěší zejména milovníky pikantních chutí.
Buřty na pivu
Jednoduchý, ale ikonický pokrm, který zůstává populární dodnes. Nakrájené špekáčky pečené ve směsi cibule, piva a rajčatového protlaku nebo kečupu byly oblíbené nejen na chalupách a při táborácích, ale i jako rychlá domácí večeře. Podávané s čerstvým chlebem dodnes evokují atmosféru devadesátých let a chuť dětství.
Chleba ve vajíčku
V mnoha domácnostech bylo tento pokrm běžnou součástí jídelníčku, zejména k večeři. Chleba obalený ve vajíčku a opečený na pánvi představoval rychlou, levnou a chutnou variantu jídla. Ať už podávaný jen tak, nebo s hořčicí a plátky cibule, si zachoval své místo mezi oblíbenými jídly i v současnosti.
Knedlík s vajíčkem
Další pokrm, který vzbuzoval rozporuplné emoce – jedni ho milovali, druzí ho označovali za nouzové řešení. Na másle orestované kousky staršího houskového knedlíku, zalité rozšlehanými vejci, se však staly symbolem jednoduché a rychlé kuchyně. Pro mnohé zůstává tento recept nostalgickou vzpomínkou na dětství a domácí kuchyni jejich rodičů.
Obložený chlebíček
Nelze nezmínit tradiční obložený chlebíček, který si i po desetiletích drží své výsadní místo mezi českými pochoutkami. Tento vynález, jehož původ sahá až k Janu Paukertovi, spojuje estetiku a chuť v dokonalý celek. Ať už jde o šunku, bramborový salát, vejce nebo zeleninu, chlebíček vždy patří ke stálicím slavnostních tabulí i rychlého občerstvení.
Další ikonické pokrmy a chutě, které utvářely kulinářskou tvář devadesátých let
- Točená limonáda a malinovka
Točené limonády byly běžnou součástí stravovacích zařízení v devadesátých letech. Malinovka se stala symbolem rychlého osvěžení, a to zejména na vesnických zábavách či v hospodách. - Šunkofleky
Tento tradiční oblíbený pokrm zapečený s těstovinami, šunkou nebo uzeným masem, vejci a kořením byl nejen oblíbený, ale také častým způsobem, jak zužitkovat zbytky jídla. - Plněné bramborové knedlíky s uzeným
Pokrm, který si získal popularitu díky své sytosti a chuti. Podávané s kysaným zelím a osmaženou cibulkou byly oblíbené zejména na venkově. - Hranolky s tatarkou nebo kečupem na stáncích
Fast food v devadesátých letech byl často synonymem stánkového občerstvení, kde kralovaly jednoduché hranolky s tatarkou či kečupem. - Bramborák
Ať už jako příloha nebo samostatné jídlo, bramboráky byly velmi oblíbené, často podávané s česnekovým dresinkem nebo jako příloha ke guláši. - Ruské vejce
Tato kombinace vajíčka natvrdo, majonézy, šunky, zeleniny a aspiku byla nejen hitem devadesátých let, ale dodnes se občas objevuje na slavnostních stolech. - Čínská polévka z pytlíku
Instantní nudlové polévky, často označované jako „čínské polévky“, byly rychlým a levným řešením nejen pro studenty. - Domácí kompoty a zavařeniny
Devadesátá léta byla stále dobou, kdy si mnoho rodin připravovalo vlastní ovocné kompoty, které byly podávány jako příloha k hlavním chodům.
Který pokrm z této doby máte nejraději?
Devadesátá léta byla v mnoha ohledech unikátní a jejich gastronomie se stala součástí naší historie. Některé pokrmy s námi zůstaly dodnes, jiné zmizely. Co si z této éry rádi připomenete vy?