Není radno si zahrávat s policisty ve Spojených státech, říká čtenář webu Josef Zíma

Publikuje: Nikola Macáková — 28. 11. 2022
Úvodní stránka » Magazíny » Není radno si zahrávat s policisty ve Spojených státech, říká čtenář webu Josef Zíma

Policie v USA je jedním ze tří orgánů americké justice spolu se soudy a vězeňstvím. Rozhodně není radno si s nimi zahrávat.

I když každý orgán pracuje nezávisle na ostatních, všechny tři společně tvoří řetězec vedoucí od vyšetřování podezření z trestné činnosti až po zajištění výkonu trestu. Také soudy mají pravomoc rozhodovat ohledně chování ostatních složek,“ píše portál Wikipedia.

Američtí policisté mají velké pravomoce a jsou vedeni k tomu, aby se nebáli použít zbraň

Vymáhání práva se ve Spojených státech realizuje prostřednictvím státních policejních agentur, které mají za úkol vyšetřovat podezření z trestné činnosti, předložit výsledky šetření soudům, a případně také dočasně zadržet podezřelé z trestné činnosti do doby soudního řízení. Kromě toho mají policejní orgány, jejichž pravomoc se liší vzhledem k různých úrovním státní správy na nichž působí, odpovědnost předcházet trestné činnosti. Další povinnosti mohou zahrnovat služby a vymáhání výkonu soudních rozhodnutí.

Policejní orgány se rovněž podílejí na zajištění první reakce při mimořádných událostech a dalších ohroženích veřejné bezpečnosti, ochranu některých veřejných zařízení a infrastruktury, udržování veřejného pořádku, ochranu veřejných činitelů a provoz některých nápravných zařízení (obvykle na místní úrovni),“ uvádí dále zdroj portálu Wikipedia.

Federální policejní orgány

Federální policisté jsou oprávněni prosazovat různé zákony na federální úrovni. Jsou organizováni v různých federálních agenturách, které mají celostátní pravomoc pro uplatňování federálního práva. Všechny federální agentury jsou omezeny americkým právním řádem, mohou tak vyšetřovat pouze záležitosti, které jsou výslovně v pravomoci federální vlády. Nicméně, federální vyšetřovací pravomoci se staly v praxi velmi široké, a to zejména od přijetí PATRIOT Act.

Státní policejní orgány

V mnoha amerických státech jsou zavedeny státní policejní orgány. Mezi tyto orgány patří např. státní policie nebo dálniční policie. Tyto složky mají za úkol zajišťovat bezpečnost na celém území státu nebo jejich dálnic. Tyto orgány, ale nejsou povinné, takže stát je mít může, ale taky nemusí (nebo může mít jenom jednu z těchto dvou složek).

Úřady (nebo kanceláře) šerifa

Úřady (nebo kanceláře) šerifa zajišťují bezpečnost na území celého okresu (angl. county). Úřad (nebo kancelář šerifa) má na starost provoz okresního soudu, vazební věznici (angl. jail), bezpečnost v budově okresního soudu a převoz vězňů. Úřad (nebo kancelář šerifa) vede šerif. Policista je tzv. zástupce šerifa (angl. Sheriff deputy). Úřad (nebo kancelář) šerifa je zaveden(a) v jakémkoliv okresu, bez ohledu na jeho velikost.

Městská policejní oddělení

Městská policejní oddělení mají na starost zajišťovat bezpečnost ve větších městech, provozuje je dané město a daly by se přirovnat k české Městské policii. Rozdíl je ale hlavně ten, že městská policejní oddělení v USA má většinou mnohonásobně větší rozpočet, počet strážníků a širší pravomoci.

Názor a zážitky čtenáře s americkou policií

Redakci webu UdálostiExtra.cz se se zážitky s americkou policií svěřil čtenář webu pan Josef Zíma, který pochází ze Středočeského kraje, je mu 58let a ve Spojených státech pobýval několik let a měl několik osobních zážitků s tamními muži zákona.

Do Ameriky jsem odjel poprvé asi tři roky po Sametové revoluci v roce 1992, kdy v Česku začínala tzv. demokracie, mohu-li tak vůbec to porevoluční období v naší republice nazvat. V Česku vládla mafie, korupce, kdo mohl tak rádoby podnikal, kdo měl na to „koule“, jak se lidově říká pustil se většího byznysu. A kdo měl ty „největší“ koule, tak dopustil totální devastaci a rozkradení České republiky ve formě tzv. privatizace či privatizací. Rovněž pak i pozdější rozdělení Československa na dva samostatné státy, které v té době zpachtovali Klaus s Mečiarem. Nicméně to si asi všichni dobře pamatujeme a dodnes se nestačíme divit,“ uvedl v úvodu doslovně pan Zíma.

Vzhledem k tomu, že mám vystudovanou vysokou školu nebyl pro mě až tak velký problém zůstat oficiálně ve Spojených státech žít a pracovat tam. Asi po nějaké době jsem se vrátil do České republiky a nestačil jsem se divit, co se stalo s Českými státními podniky, velkými firmami a podobně a kolik tisíců lidí přišlo o práci, bylo okradeno či oloupeno podvodníky, a co vše bylo nenávratně zdevastováno. Opět díky vůdcům, kteří byli v dané době u moci – politici ruku v ruce s mafií a podobně. Po nějaké době jsem odjel zpět do USA,“ konstatoval Čtenář webu.

Když jsem již ve Státech jel jednou večer z práce domů, zastavil mě policista a já myslel, že je pomě – doslova. Přišel k automobilu s revolverem v ruce, který mi mířil do obličeje. Zdvořile mě požádal, aby dal obě ruce na volant a pokud udělám rychlý pohyb, že mě zastřelí. Byl to „krásný pocit…,“ myslel jsem si, že se po….u strachy! Musel jsem jednou rukou velice pomalu sáhnout dvěma prsty do náprsní kapsy saka, kde jsem měl doklady v peněžence, poté dvěma prsty celou peněženku podat přes okénka vozidla službukonajícímu strážníkovi. Následně jsem opět musel mít obě ruce natažené na volantu a vyčkávat. Strážník zkontroloval mé doklady a sdělil mi, že mi nesvítí zadní světlomet u vozidla, abych si to opravil. Pak mi vrátil doklady a odjel. Já jsem se klepal ještě asi hodinu – doslova,“ popsal svůj první zážitek s americkou policii pan Zíma.

Jednoho krásného letního dne jsem šel po ulici a směřoval jsem své kroky do místního baru s rychlým občerstvením, kde jsem chtěl posedět. Ve chvíli, kdy jsem vešel dovnitř se na mě vrhli dva policisté, kteří mě okamžitě povalili na zem, cosi na mě pořvávali, spoutali a na místě prohledali. Poté mě odvlekly (musím říct, že velmi násilnou formou) k jejich vozidlu. Přímo u vozidla mě prohledali a chovali se ke mě, jako k nějakému zločinci. Vůbec jsem nechápal, nevěděl a netušil, co se děje. Jeden z policistů na mě po celou dobu mířil zbraní. Druhý kontroloval můj cestovní pas, doklady a podobně. Asi po 20minutách, co jsem byl spoután a ležel jsem na kapotě policejního vozu mě policista oznámil, že si mě „jen“ spletli s nějakým hledaným a trestně stíhaným mužem. Musím říct, zážitek jak hrom, řekl pan Zíma.

Závěrem vám povím ještě jeden o poznání tedy horší zážitek s americkou policií. Byl jsem svědkem incidentu, při kterém policisté zastřelili nějakého muže. Důvod byl ten, že muž fyzicky s nožem v ruce ohrožoval nějakou mladou ženu. Nevím přesně o co šlo. Nevím, zda policisty někdo volal nebo jeli kolem, ale když vyběhli z auta, okamžitě měli zbraně v rukou a co si řvali na toho agresora „ve stylu, aby odhodil nůž, lehl si na zem a podobně,“ bohužel on je neuposlechl a tak jej nemilosrdně zastřelili. Během pár minut již bylo na místě krvavého incidentu asi dalších deset policejních hlídek. Posléze přijela i sanitka. Musím říct, že z tohoto zážitku mi dlouho dobu trnulo v zádech a proto sám na vlastní kůži vím, že „není radno si jakkoliv zahrávat s americkou policií,“ která má poněkud jiné pravomoci a funguje jinak, než-li ta naše Česká,“ dodal závěrem čtenář webu Josef Zíma.

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu