Kaviár je často označován jako „potravina boháčů“, nicméně většina lidí má na mysli kaviár černý. Bílý kaviár (kromě toho, že je opravdu nejspíše pochoutkou boháčů), se také řadí mezi nejdražší pokrmy světa. Kilo bílého kaviáru Vás může vyjít až na 2 miliony korun. Proč tomu tak je? To si přiblížíme v následujícím článku.
1. Kaviár patří mezi jednu z nejstarších delikates
Kaviár byl už tehdy považován za delikatesu hodnou králů a šlechticů. První nejstarší zmínka o kaviáru pochází z roku 1240 z období Mongolského vládce jménem Batu Chán.
2. Kaviár – jikry z jesetera
Pouze jikry, které se získají od jesetera, jsou pravým kaviárem. Jikry z ostatních ryb, jakými jsou losos nebo pstruh se tak někdy chybně označují.
3. Kaviár lze získat bez usmrcení ryb
Jikry z jesetera lze získat speciální masáží, která je následně zakončena vyplachovacím procesem.
4. Dozrávání jiker je dlouhodobým procesem
Zhruba 8-16 let trvá, než jikry dozrají do velikosti, která je dostačující a vhodná pro produkci samotného kaviáru.
5. Kaviár se řadí mezi přírodní viagry
Kaviár obsahuje vysoké množství stimulantů s názvem taurin a arginin. Tyto dva stimulanty výrazně zlepšují krevní oběh.
6. Kvalitu kaviáru můžeme posoudit dle barvy, zrnitosti, chutě a zralosti
Nejdražší typ kaviáru obsahuje větší vajíčka světlejší barvy. Čím je kaviár mladší, tím má tmavší barvu.
7. Cena odráží kvalitu
Cena kaviáru závisí na druhu ryby a na množství použitých konzervačních látek. Pokud je v kaviáru obsaženo minimum konzervačních látek, pak je cena vyšší.
8. Kaviár je zdravou pochoutkou
Kaviár obsahuje zdravé tuky, bílkoviny a vitamíny B, D, A a E. Také je bohatý na minerály, jakými jsou hořčík, jód, fosfor a draslík. Kromě toho také pomáhá rozpouštět krevní sraženiny a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Foto: Freepik.com
Bílý kaviár – poklad ve světě kaviárů
Bílý nebo také královský kaviár se řadí mezi nejdražší potraviny světa, kilogram jiker totiž vyjde v přepočtu na 1 700 000 Kč. Jikry se získávají z jeseterů – albínů, těm chybí gen, který je nutný k produkci melaninu. Z tohoto důvodu mají bílé zbarvení. Tito jeseteři jsou však extrémně vzácní, protože je nelze chovat ve velkém množství. Z jednoho jesetera (albína) lze získat okolo 300 g kaviáru. Nejčastěji se kaviár získává z ryb, které žijí v Kaspickém nebo Černém moři. Bílý kaviár vyniká svou sametově jemnou chutí s oříškovým nádechem. Jestliže je bílý kaviár mimo Vaše finanční možnosti, nezoufejte. Na trhu existuje spoustu alternativ, které se mohou bílému kaviáru přiblížit (alespoň chuťově) a které rovněž potěší Vaše chuťové pohárky.
Zdroje: Autorský text: Kristýna Havlisová, https://www.gourmetspirit.cz/kaviar-12-faktu/, https://www.jsmekocky.cz/clanek/beata-bohata/zajimavosti/nejdrazsi-potraviny-sveta-bily-kaviar-jen-tak-nekdo-neochutna, https://www.euro.cz/clanky/10-nejdrazsich-pokrmu-sveta-1455093/, http://www.ceskapotravina.net/content/co-musite-vedet-o-kaviaru